Emerytury !!!

Jesteś pewien, że będzie pełna, czyli 75%? 15.09.26 będzie 27 lat. Chyba że masz jakąś inną wysługę w wysokości 18 miesięcy, wtedy będzie 75%.
Dobrze liczysz. Ja nie napisałem, że idę na emeryturę już na dniach a, że jestem osobą która lubi podejmować przemyślane decyzje to lubię się też zawczasu do tych decyzji przygotować.

Nikt nie podpowiedział Ci , że Twój pomysł z przejściem na emkę młodego człowieka , w sile wieku,
Z chęcią do podjęcia pracy, jest fatalnym Błędem . Teraz, kiedy masz możliwość zarobienia około
200tyś. Rocznie Ty chcesz przejść na emkę rzędu 70-90 tys rocznie ! Powoływanie się na żonę
Idącą do pracy jest tragedią . Po kilku miesiącach będzie tzw. Spina. Popracuj jeszcze parę lat ,
Ustaw rodzinę , wykup mieszkania , postaw dom i dopiero idź na emeryturę . Po pierwszym roku
na emeryturze zobaczysz jaka to różnica mieć 200tyś. rocznie , a np. 80 tyś z emki. na opał Cię nie będzie stać itd.,
Piłka wciąż jest w grze. Po to prosiłem o tabelkę aby zorientować się w temacie, usiąść i mając czas spokojnie sobie wszystko policzyć. Kredytów już nie mam, żona zarabia bardzo dobrze i zauważ, że ja po przejściu na emeryturę także chcę jeszcze być aktywny na rynku pracy tylko już nie w takim wymiarze jak teraz.

Nie każdy musi podchodzić do życia według zasady: pracuj, zarabiaj jak najwięcej i dopiero kiedy już nie będziesz miał siły idź na emeryturę.
Ja jestem właśnie przykładem, że można inaczej. Jestem w sile wieku, jestem na emeryturze i nadal pracuję. Moje łączne dochody to dużo wyższe niż te Twoje 200 tys. zł. Dodatkowo, odkładam na drugą emeryturę z ZUS. I jakoś nie muszę wybierać między emeryturą a godnym życiem, ani martwić się, czy będzie mnie stać na opał. Dlatego zanim komuś napiszesz, że przejście na emeryturę to „fatalny błąd”, warto pamiętać, że sytuacja każdego człowieka jest inna. Emerytura nie musi oznaczać końca aktywności zawodowej ani rezygnacji z pieniędzy. Można mieć jedno i drugie — czas, emeryturę i nadal pracować, jeśli ma się na to ochotę.
Wspomniałeś o tym o czym ja też chciałem czyli o możliwości wypracowania sobie jeszcze emerytury z ZUSu (y)(y)

Jako ciekawostkę przedstawię sposób na odejście na emeryturę w wojsku .
Dużo znajomych , którzy odeszli , pobrali odprawy i po kilku , kilkunastu
miesiącach cywila ponownie wrócili do Wojska . Taka szybka weryfikacja
życia na emeryturze. Teraz sobie chwalą , dobijają procenty , a za jakiś
Czas ponownie mogą iść na emkę /bez odprawy/ i z nowymi wyliczeniami
Podstawy emerytury .
W SCS raczej nie ma odwrotu. Tym bardziej , że na jedno miejsce jest
500 CV.
Widzę, że wiesz że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele. Otóż wielu wojskowych odchodzi z wojska i zaraz do niego wraca tylko po to by wziąć odprawę na przystosowanie do życia w cywilu(chyba tak to się nazywa) bo od dłuższego czasu mówi się że im to mają zabrać a często są to kwoty idące w setki tysięcy złotych. Biorą więc te odprawy, spłacają np kredyty za domy/mieszkania i wracają do służby w wojsku.

Back
Do góry