Emerytury !!!

Czy któryś z kolegów z forum jest w stanie oszacować jakie będzie średnie uposażenie fc. scs w tym roku? To dosyć istotna pozycja przy wyliczaniu emerytury.
biorąc pod uwagę że nie ma modernizacji a podwyżka wynika jedynie z ust budżetowej tj wzrostu kb to może być różnie od braku zmiany do trochę więcej lub trochę mniej ale tak w granicach +/- 4%. W 22 ,21, 23 kwb była nieco wyższa iż by to wynikało z dodania modernizacji czy innych kwot podwyżkowych które się wtedy pojawiały.

• Lubię
Reactions: Nox
Dobry wieczór czy 122% WWPW to dobrze w kontekście emerytury za rok ? Dziękuję za odpowiedź :)

To jest mega. W całej tej układance najważniejsze są KB, WKB i WWPW.
RESZTA TO PRYSZCZ. Jakieś procenty wysługi o które walczyli ucyw. Czy też
Uksy i związki jest mało istotne.

To jest mega. W całej tej układance najważniejsze są KB, WKB i WWPW.
RESZTA TO PRYSZCZ. Jakieś procenty wysługi o które walczyli ucyw. Czy też
Uksy i związki jest mało istotne.
No nie....

Bo można mieć 40% z 10 tys...

Albo 80% z tych samych 10 tys....

To zauważalna różnica...

To mnie trochę martwi. Za rok razem z latami pracy w cywilu będzie 75% stażowego . O to Ci chodziło ?
Co ciebie martwi? Będziesz miał pełną możliwą do uzyskania wysługę. Do 80% można dobić tylko poprzez udział w komisji lekarskiej. Natomiast 122% jako indywidualny wskaźnik jest bardzo ładny. To są współczynniki twoje osobiste, natomiast wysokość kb i wkb, na to już nie masz wplywu.

Co ciebie martwi? Będziesz miał pełną możliwą do uzyskania wysługę. Do 80% można dobić tylko poprzez udział w komisji lekarskiej. Natomiast 122% jako indywidualny wskaźnik jest bardzo ładny. To są współczynniki twoje osobiste, natomiast wysokość kb i wkb, na to już nie masz wplywu.
Dziękuję za informację. :)

To mnie trochę martwi. Za rok razem z latami pracy w cywilu będzie 75% stażowego . O to Ci chodziło ?
Nie do końca rozumiem...

75% stażowego?

Chyba 75% podstawy emki, ale wtedy do tych lat liczonych do podstawy nie liczy się lat staźu cywilnego...

Chyba że odchodzisz z art 15

Z kolei jeśli chodzi o stricte staźowe jako dodatek procentowy to max jest 25% i ew. 15%...

Tak nie do końca ogarniam bardzo skrótowy twój post...

Nie do końca rozumiem...

75% stażowego?

Chyba 75% podstawy emki, ale wtedy do tych lat liczonych do podstawy nie liczy się lat staźu cywilnego...

Chyba że odchodzisz z art 15

Z kolei jeśli chodzi o stricte staźowe jako dodatek procentowy to max jest 25% i ew. 15%...

Tak nie do końca ogarniam bardzo skrótowy twój post...
Jeżeli ma liczone lata cywilne jako równoważne, wg ostatnich zmian uoez, może ma 75%?

75% wysługi masz po przesłużeniu 28.5 lat (40% plus 13.5 po 2.6% za rok). Nie wiem jak liczone są lata cywilne.
Jeżeli odchodzisz z art.15 to lata cywilne pierwsze trzy liczone są po 2.6, a następne po 1.3 %.

Back
Do góry