franek kisiel
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 425
W tym wypadku zgadzam się z Tobą ale tylko częściowo- jak wcześniej napisałem każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.W moim przypadku gdyby lata przed 15.09.1999 liczyli by po 1,3 / i nie było wymogu 25 lat służby / to moja emerytura byłaby wyższa o około 900 zł netto.Licząc ze ewentualne zmiany weszły by w życie w połowie 2021r. to do mojej ewentualnej emerytury zusowskiej było by jeszcze 9 lat.Przez 9 lat pobrałbym więcej 9x12x900zł=97 200,00zł więcej emerytury.Mówi się że " lepszy wróbel w garści niż....". I jeszcze jedno , do pełnej emerytury mundurowej zabrakło by mi 4 miesiące / licząc rok po 1,3% / , ale i tak wolałbym teraz brać emeryturę większą o 900zł netto niż czekać 9 lat na nie wiadomo jaką drugą zusowską / mam na myśli jej ewentualną wysokość /. A poza tym nikt nie wie czy w ogóle dożyje wieku zusowskiego / jeżeli będzie on w przyszłości wynosił więcej niż 65 lat /.no i muszę się z Tobą znów nie zgodzić. Im więcej ma lat przed 99 tym, z jednej strony jest łatwiej uzupełnić lukę po 1.3 cho od pewnego momentu będzie to czysta strata a z drugiej strony im ma więcej lat to zysk w latach pracy w stosunku do wieku zusowskiego jest coraz mniejszy a wzrasta koszt utraconych lat emki zusowskiej. Dla osób z chęcią do pracy możliwość skorzystania z dwóch emek pewnie była by bardzo motywująca. np w moim przypadku jeżeli musiał bym tu być jeszcze 5 lat to właściwie odchodzenie wcześniej w sensie uratowania lat nie jest tak atrakcyjne jak perspektywa 2 emek ale jeśłi mógł bym się zmydlić za 3 lata to była by to opcja do rozważenia. Bo kosztem 2 emek zyskiwał bym jednak 5 lat życia. Ale warunki brzegowe propozycji które są na stole jeśli by obejmowały SCS (a póki co nie obejmują) niestety nie dają mi takiej perspektywy. dla wielu nie było by żadnej alternatywy dla 2 emek a i dla równie wielu żadnej dla tylko jednej kosztem lat cywilnych. Z resztąnie dotyczy to nas ale wszystkich tych służb. Bo albo pracowali wcześneij albo by jeszcze popracowali.
Pozdrowienia dla wszystkich emerytów- obecnych i przyszłych .