Emerytury !!!

To jak to bedzie z zaliczeniem pierwszej wersji art 150 ust. 8 ustawy o kas i zaliczeniem do emerytury pracy jako cywil w urzedach celnych i uks?
Do emerytury się liczy, ale nie do mundurowej, taki jest stan prawny na dzisiaj.
My (celnicy) walczyliśmy o emerytury mundurowe ok 18 lat od obietnic rządowych.
Może za kilkanascie lat też zaliczą pracę w UKS jako służbę?

Kolega widze nie jest w temacie
Znam art. 150, bardzo przydatny przy obecnych brakach funkcjonariuszy. Wprowadziłbym jednak większą weryfikację kandydatów tzn, obowiązkowa komisja lekarska + psycholog przed złożeniem propozycji lub po złożeniu ale przekształcenie mogłoby dojść do skutku po pozytywnych badaniach. Do tego precyzyjne zasady ogólnopolskie, nadawania stopni takim funkcjonariuszom.
Potrzebujemy młodych ludzi i chętnie ich przyjmiemy.
Jeśli 50latek w dzisiejszym stanie prawnym decyduje się na włożenie munduru i liczy na emeryturę mundurową (po 25 latach jeśli nie miał epizodu w innej służbie) to powinien mu się przyjrzeć nie psycholog ale psychiatra, albo z innych niecnych pobudek chce wniknąć w szeregi funkcjonariuszy. I nie mów, że nie było wyjścia.
Pamiętam co obiecywano przed stworzeniem potworka zwanym KASem cywilom którym w 2017 roku zaproponowano mundur. Co z nich pozostało widzą wszyscy
Kto rozsądny wierzy w obietnice polityków?
Liczy się tylko konkret w postaci jednoznacznych zapisów ustawowych.
Nie wykluczam, że z czasem lata z cywila zostaną Wam zaliczone, jednak większość której to dotyczy przejdzie prędzej na zusowskie emerytury

@Brunerrr chociaż podstawy prawne zmiany statusu na funkcjonariusza były nieco inne, Twoj przypadek bardziej pasuje do wątku załóżoego przez funkcjonariusza który trafił do nas z UKS razem ze SzNP w 2003 r. Tamci funkcjonariusze mogą czuć się bardziej pokrzywdzeni bo wydawało się, że ustawa na podstawie której przenieśli ich do cła zaliczała im cały staż. Poszukaj tamtego wątku.
Witamy w Matrixie

@Brunerrr chociaż podstawy prawne zmiany statusu na funkcjonariusza były nieco inne, Twoj przypadek bardziej pasuje do wątku załóżoego przez funkcjonariusza który trafił do nas z UKS razem ze SzNP w 2003 r. Tamci funkcjonariusze mogą czuć się bardziej pokrzywdzeni bo wydawało się, że ustawa na podstawie której przenieśli ich do cła zaliczała im cały staż. Poszukaj tamtego wątku.
Witamy w Matrixie
PJS nie "odstraszaj" chętnego...to nie Matrix, to KWADRATOWY Matrix :sleep:

W tym tygodniu dostałem decyzję emerytalną z przeliczoną ponownie emeryturą o nową wielokrotność kwoty bazowej oraz wyrównanie emerytury za poprzednie miesiące.Obliczyłem że gdybym dalej pracował to miałbym zarobki / po tegorocznych podwyżkach / wyższe od emerytury o 1100 zł netto / gdzie koszty dojazdu do pracy wynosiły mnie 300 zł , tak więc praktycznie stratny jestem tylko 800 zł , ale ile przy tym zaoszczędzonych nerwów i stresów!!! /. Pozostaje teraz tylko czekać za marcową waloryzację emeryturki o 3,84% , bo w cle przez co najmniej 2 lata nie będzie na pewno żadnych podwyżek / przewiduję że kolejna podwyżka w cle będzie dopiero w 2023 roku , bo jest to rok wyborczy /. A jak ćwierkają wróbelki to rządzący planują zmniejszenie odpraw emerytalnych , likwidację lub zmniejszenie nagród jubileuszowych oraz likwidację trzynastek.Nie wspomnę już o tym że w przyszłym roku nie będzie premii kwartalnych.
Tak więc to jest ostatni dzwonek na podjęcie decyzji o przejściu na emkę , póki jest jeszcze ona liczona w miarę korzystnie / bo rządzący mogą coś wy myśleć żeby było jeszcze mniej!! /.
Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych emerytów. (y) ;) :LOL:

Od lat mówiono, że SG może przejąć odprawy celne. To niech przejmą. Łatwo jest sprawdzać paszporty to może teraz paszporty i zajmijcie sie odprawami celnymi! Aha..................ciężka sprawa co? Nie uczono was w systemach a CELINA jest wam znana jedynie z nazwy. Jak łatwo jest mówić, że to celnicy opóźniają na granicy. Pokażcie co potraficie. Nie potraficie........................................????? Jaka szkoda a zatem celnicy powinni pokazać wam gdzie to wszystko mają....................

Stało się . Trzecia podwyżka emerytury w tym roku stała się faktem. Mam przed sobą decyzję o ponownym ustaleniu wysokości emerytury ale już nie z Warszawy , nie z Częstochowy a z Białegostoku . Wszystko super.
Wyrównanie , prawie w wysokości emerytury ma być wypłacone jeszcze w październiku . Pozdrawiam emerytów
Jak również i przyszłych emerytów . Miłego weekendu . 😊

mam pytanie do emerytów, czy ktoś korzystał już z przysługujących nam świadczeń socjalnych (dla emerytów mundurowych) np. dopłata do wypoczynku. Gdzie znajdę regulamin przyznawania takich świadczeń przez dyr IAS bo to on z tego co wiem dysponuje pieniędzmi otrzymanymi z ZER na ten cel.

Rozporządzenie bazowe w sprawie funduszu dz.U.2018.2391 - Rozp. MSWiA z dn. 17.12.2018r.
Dodatkowo w każdej IAS jest komisja która rozpatruje wnioski - świadczeń socjalnych dla emerytów i rencistów .

Mam do Ciebie pytanie odnośnie rozporządzenia o szczególne warunki, jeśli moi szefowie już nie pracują to kto może poświadczyć te zadania i do kogo pisać i w jakiej formie o podwyższenie o 0,5% masz wiedzę więc proszę o pomoc.

Mam do Ciebie pytanie odnośnie rozporządzenia o szczególne warunki, jeśli moi szefowie już nie pracują to kto może poświadczyć te zadania i do kogo pisać i w jakiej formie o podwyższenie o 0,5% masz wiedzę więc proszę o pomoc.

Rozważania na ten temat zawarte są w poście Rozporz. W sprawie warunków podwyższenia emerytury , jak otworzysz Służbą celna/celnicy.pl , to po lewej stronie masz dostępne posty .

Ciekawy artykuł ukazał się w portalu INTERIA.
Cyt.
Przygotowywany przez MSWiA projekt ustawy zakłada, że prawo do emerytury mają nabywać funkcjonariusze, którzy ukończyli 55 lat i przepracowali w służbie co najmniej 25 lat. Reforma ma objąć funkcjonariuszy policji, straży granicznej, straży pożarnej, ABW, CBA, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Więziennej oraz BOR - przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r.

A gdzie SŁUŻBA CELNA ???
Panie Sławku zapewniano nas, że będziemy ujęci w nowym projekcie.
Może należy przypomnieć o pewnych ustaleniach.
Liczyć można jedynie na Pana związek.

Pozdrawiam.
Link:http://biznes.interia.pl/wiadomosci/finanse-osobiste/news/emerytury-czy-mundurowi-zaplacza,1490801

Ciekawy artykuł ukazał się w portalu INTERIA.
Cyt.
Przygotowywany przez MSWiA projekt ustawy zakłada, że prawo do emerytury mają nabywać funkcjonariusze, którzy ukończyli 55 lat i przepracowali w służbie co najmniej 25 lat. Reforma ma objąć funkcjonariuszy policji, straży granicznej, straży pożarnej, ABW, CBA, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Więziennej oraz BOR - przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r.

A gdzie SŁUŻBA CELNA ???
Panie Sławku zapewniano nas, że będziemy ujęci w nowym projekcie.
Może należy przypomnieć o pewnych ustaleniach.
Liczyć można jedynie na Pana związek.

Pozdrawiam.
Link:http://biznes.interia.pl/wiadomosci/finanse-osobiste/news/emerytury-czy-mundurowi-zaplacza,1490801

WTF???

Back
Do góry