Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A co z tymi co w cle przepracowali 30-40 lat, w tym kilkanaście lat w urzędzie granicznym (ale przed 1999r.) a teraz nie dostaną propozycji i będą zmuszeni przejść na cywilną emeryturę??? Ci już nikogo nie obchodzą!
Szukałem w internecie jakiegoś gotowego kalkulatora emerytury mundurowej i znalazłem ich kilka. Gdy przyjrzałem się im wszystkim, to szybko zrozumiałem, że za szybko chciałbym wiedzieć jaka będzie nasza emerytura. Jestem pewny, że czekają nas zupełnie inne kryteria niż np. policyjne. Za dużo na dzień dzisiejszy jest znaków zapytania. Trzeba poczekać i uzbroić się w cierpliwość, szczególnie, że w moim przypadku, to jeszcze kilka lat czekania. Najbardziej nurtuje mnie sprawa, co z naszymi latami pracy z przed 1999 r. (u mnie 12 lat składkowych) i co z ewentualnymi latami pracy składkowej po zwolnieniu się ze służby?
Jedno jest pewne diabeł tkwi w szczegółach i myślę, że jeszcze dużo walki przed nami.
Dodam jeszcze tylko, że dla nas pewnie przygotują "specjalne" wyliczenia, a o warunkach na jakich wyliczaną emeryturę ma np. policja możemy tylko pomarzyć
Dla nich za każdy rok pracy poza służbą dodaje się 1,3 %. Powiedziałbym , że nie mogą nam "wyzerować" tych lat pracy gdzie odprowadzali nam składki do ZUS, bo to rażąco łamie konstytucję, ale ponieważ jesteśmy w Polsce, to kto wie czy tego nam nie zrobią.
farlee
Dziękuje, wystarczy wiedzieć gdzie jest ustawa i ją poczytać
Jeżeli dobrze rozumiem to Policjant, który szedł na emeryturę i miał powiedzmy wcześniej 10 lat pracy, w której jego pracodawca płacił składki emerytalne i w służbie przepracował lat 17 to ma to policzone tak:
15 lat = 40% + 2 x 2,6% + 10 x 1,3 % - dobrze kombinuje? Jeżeli tak, to myślę, że zrobią też tak z nami. Nie wiem skąd u nas krąży ta informacja, że te lata pracy przed 1999 r. mają przepaść?
Heisenberg słusznie zauważył, że ZUS wymaga 25 lat pracy i osiągnięcia wieku 65 lat. Sam już nie wiem jak to będzie, ale wydaje mi się, że jednak powinno być tak jak w opisanym przeze mnie przykładzie.