Emerytury dla mobilnych absurdalny pomysł ?

• Thread starter Thread starter Guest
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
G

Guest

Gość
Specjalne uprawnienia mają otrzymać pracownicy aparatu podatkowego, którzy mogą używać broni. Eksperci emerytalni załamują ręce.

Ministerstwo Finansów w ramach reformy administracji podatkowej powołuje do życia Krajową Administrację Skarbową (KAS). Przy okazji tej reorganizacji chce zrównać w przywilejach emerytalnych urzędników skarbówki z funkcjonariuszami np. policji czy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Będą oni mogli przechodzić w stan spoczynku po 15 latach służby, bez względu na wiek.

Specurzędnicy

Te uprawnienia nie objęłyby wszystkich pracowników aparatu (jest ich ok. 60,6 tys.), ale „wybrańców” mających bezpośrednią styczność z przestępcami podatkowymi. Według projektu ustawy o KAS, będą oni nosić nazwę Mobilnych Grup Kontrolnych. Do ich zadań należy m.in. „rozpoznawanie, wykrywanie i zwalczanie przestępstw skarbowych”. Wypełniając misję, mogą oni m.in. przeszukiwać i zatrzymywać podejrzanych, stosować środki przymusu, a w sytuacji kryzysowej – użyć broni. Obecnie w takich specgrupach pracuje ponad 1160 osób, głównie celników, docelowo zatrudnienie ma wynieść 3,5 tys. osób – informuje Maria Hiż z biura prasowego resortu finansów.
– Służba w tych komórkach charakteryzuje się dużą uciążliwością i jest niebezpieczna. Osoby zatrudnione muszą spełniać wysokie wymagania psychofizyczne. Z uwagi na warunki pracy analogiczne jak w policji, ABW czy CBA, powinni oni otrzymać takie same uprawnienia emerytalne – uzasadnia Ministerstwo Finansów. Wyliczeń kosztów dla budżetu państwa brak.

Absurdalny pomysł

Prof. Marek Góra, twórca reformy systemu ubezpieczeń społecznych, na wieść o najnowszym projekcie resortu finansów załamuje ręce. – To jest najgorsze rozwiązanie z punktu widzenia interesu społecznego – komentuje. Jego wzburzenie wywołuje głównie to, że tzw. emerytury policyjne są wyłączone z powszechnego systemu emerytalnego. Świadczenia są finansowane przez budżet państwa (a nie przez FUS), inny jest sposób wyliczania ich wysokości. – Nie wolno mnożyć wyjątków, wprost przeciwnie, emerytury mundurowe w ogóle nie powinny istnieć! – podkreśla Góra. Dodaje, że jeśli chcemy wynagrodzić funkcjonariuszom trudy służby, to dajmy im np. możliwość wcześniejszego jej zakończenia, ale pod żadnym pozorem nie można przyznawać im prawa do wcześniejszej emerytury.
Zaniepokojony jest też Robert Gwiazdowski, szef rady nadzorczej ZUS. – To absurdalne pomysły. Nie wolno poszerzać przywilejów emerytalnych – mówi Gwiazdowski. – Przed nami katastrofa demograficzna, coraz więcej osób będzie pobierać świadczenia, a coraz mniej pracować. Powinniśmy wydłużać wiek emerytalny, a nie go skracać – irytuje się.
– Nie jestem pewien, czy przywileje emerytalne w skarbówce w ogóle się należą. Ochroniarze też mogą nosić broń, ale nikt nie uważa, że powinni mieć prawo do emerytury po 15 latach pracy – zauważa Krzysztof Pater, były minister polityki społecznej.

I słusznie. A co to mobilni - Święte krowy, szczególnie uzdolnieni? Wielu z nich w życiu żadnej książki nie przeczytało (za wyjątkiem dzieła Pan Tadeusz-czyli ostatni zjazd na litra). Kurna wybitni się znaleźli. Szczególnie widać ich klasę i prawdziwe oblicze na szkoleniach. A niektórzy wręcz twierdzą, że są oziębli :twisted:

Czmu wszyscy chcą z mobilnych zrobić grupę uprzywilejowaną. Ludzie pracujący na granicy wykonuja taką samą pracę i są narażeni na takie same niebezpieczeństwa jak mobilni. Dodatkowo czas pracy (12h) i jej charakter (praca na mrozie, deszczu, w słońcu, pod ogromnym obciążeniem psychicznym, konieczność dojazdów do granic oraz w praca w spalinach) jesz znacznie bardziej uciążliwy. W nowym projekcie KAS niema nic o przejściach granicznych i ludziach tam pracujących. Jeśli mobilni mają być wyróżnieni to oddziały celne graniczne też powinny. A już napewno powinno się rozdzielić ludzi z biur i granicy

Nie jestem mobilnym ale zabiorę głos - ostatnie wpisy świadczą jacy ludzie pracują w naszych szeregach . zamiast żądać rozszerzenia uprawnień emerytalnych na wzór SG zachowujecie się jak pies ogrodnika.
Byłem przeciw KAS teraz jestem za i to z zapisami o całkowitej opcji zero z wariografem włącznie /ciekawe kto z was ciężko pracujących na dranicy chętnie się temu podda./Nigdy niechcieliście stawać w obronie całej braci celniczej w imię swoich partykularnych interesów i taka jest prawda.

mobilni po 15 latach emerytura -super ale znając życie wykopią przed 15 -stką z mobilnych na granicę lub do biura. Gdzie wtedy dorobisz brakujące lata do emerytury, a w dodatku jakie oszczędności dla dyrów

Też jestem za tą reformą i za opcją zerową. Nie mam też nic przeciwko wariografom i bardzo chętnie bym się poddał badaniu gdyby tylko to coś zmieniło. A przywileje jakie ma SG też powinny dotyczyć celników ale podkreślam tych z granicy nie z biura

Funkcjonariusz graniczny napisał:
Też jestem za tą reformą i za opcją zerową. Nie mam też nic przeciwko wariografom i bardzo chętnie bym się poddał badaniu gdyby tylko to coś zmieniło. A przywileje jakie ma SG też powinny dotyczyć celników ale podkreślam tych z granicy nie z biura
co ty pierd...sz !! będziesz na granicy i przeniosą później do biura (rotacja) to bedziesz pluł na ścianę z bezsilności , że straciłeś przywileje i dot. również mobilnych. W ustawie nigdzie nie jest napisane, że to sa stanowiska dożywotnie! jak będzie trzeba zrobić oszczędności to przysłowiona "ciocia Jadzia od sprzątania " zastąpi Ciebie ! to się dopiero nazywa wydymanie w biały dzień.

Ja jestem mobilnym i zdaję sobie sprawę, że to co czeka mobilnych nie spotka sie z entuzjazmem pozostałej braci celniczej. W tej miejscowości w której pracuje nik ze "zwykłych " celników nie chciał pracowac w mobilnych. I moja i Wasza praca lekka nie jest, a wiem, że nie muszę być mobilnym do końca słuzby. Książki czytam i nie zakończyłem edukacji na "Panu Tadeuszu" Współczuję tym co maja za kolegę faceta co tak wypowiada sie o innych z celniczej braci. Pracuje ciężko i uczciwie tak jak wiekszość z nas. Nie ja wywalczyłem przywileje dla mobilnych i nie poczuwam się do tego aby bić się w piersi jako mobilny. Jest nabór do mobilnych, zapraszam. Szkoda że o pracy w tych grupach pisza najwięcej ci, którzy o niej najmniej wiedza. Pozdrawiam wszystkich celników i z optymizmem patrze w przyszłość. Choć wiem, że nie muszę być "mobilnym" w KAS

No własnie nie musisz być w mobilnych grupach w KAS. A nawet jak będziesz to np. rok przed uzyskaniem odpowiedniego stażu pracy, by uzyskać policyjną emeryturę, szefostwo przeniesie Cie do innego działu. I nagle niespodzianka- nie masz świadczeń, licznik stanał w miejscu i tyrasz bracie az do 65 roku zycia.
W projekcie ustawy nie ma żadnego mechnizmu zabezpieczającego przed taką praktyką. Zatem w praktyce, mozliwość uzyskania mundurowych przywilejów emerytalnych będzie taką samą fikcją, jak np. ścieżka awansu zawodowego w obecnej ustawie o SC.

A ja właśnie staram się o przyjęcie do mobilnych i uważam że nie jest to taka prosta praca, a juz napewno nie taka gdzie nadają się ludzie co to nigdy nie przyczytali żadnej książki. Przypomne tylko że szkolenie w SC jest takie same czy ktoś pracuje w IC czy w mobilnych, musi posiadać taką samą wiedzę. Taką pracę jak w grupie trzeba poprostu lubić i mieć do niej zapał. Pracuje na granicy i musze się zgodzić co do tego że jednak uprawnienia powinniśmy mieć większe łącznie z emeryturą bo praca jest naprawde ciężka i nie wyobrażam sobie siebie w wieku 50 kilku lat w tej robocie.

Jednym paragrafem można załatwić sprawę zakazu przeniesienia z granicy do biura przed końcem okresu po którym uzyskuje się przywilej. Kto na granicy pracował to wie o co się rozchodzi. Celnik na pasach w wieku 50 lat to chyba jest parodia

kolego z granicy pracuję w biurze abyś ty miał na czas m.in. wypłatę , i nie chcę być uprzywilejowana ale miej szacunek dla ludzi którzy pracują w innych komórkach niż twoja , los niestety lubi płatać figle i być może ty będziesz musiał przez całą dniówkę siedzieć w cyferkach.

zwykły na dyra

zwykły!!!! zaimponowałeś mi, naprawdę jestem pod wrażeniem! Jak przeczytałem, że Ty chłopie przeczytałeś więcej niż jedną książkę to z wrażenia mdleję. Może ujawnij się bo przed Tobą wielka kariera. Tak z ciekawości to ile Ty tych książek przeczytałeś, proszę opowiedz mi o tym.....błagam.......ale nie bo całkiem stracę wiarę w siebie i moich mobilnych kolegów. Wstyd mi za nich bo nigdy nie widziałem, żeby któryś książkę czytał. Proponuję w ustawie o KAS dodać pkt: urzędnik KAS jest zobowiązany czytać książki i o każdej przeczytanej książce składać raport zwykłemu - mobilny zygmuś

Miła koleżanko wielkie dzieki za wypłatę na czas. Tak się składa że od jakiegoś czasu codziennie widze jak sie pracuje w PC, PA, referacie ogólnym, w całej izbie i naprawdę warunki pracy jak i natężenie pracą są nieporównywalne a płaca taka sama alo i wyższa a i gwiazdki jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności szybciek kwitną :roll: Dla mnie to dyskryminacja. Jeśli ktoś uważa inaczej - trudno. Każdy ma prawo do swojego zdania :twisted:

Jak ci tak zle na przejściu to zamień się , ja niestety nie miałam protekcji i muszę pracować w biurze oglądając może i ciebie na granicy jak ciężko pracujesz , szkoda mi ciebie więc złóż akces do finansów albo tego referatu gdzie jak twierdzisz nic się nie robi a zarabia.

pracuje w PC, PA, referacie ogólnym, w całej izbie i naprawdę warunki pracy jak i natężenie pracą są nieporównywalne a płaca taka sama alo i wyższa a i gwiazdki jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności szybciek kwitną

Jezu!!! Jest chętny do PC lub PA. Człowieku składaj wniosek, a biorą cię praktycznie z dnia na dzień!!!!!!!! Nawet się nie zastanawiaj.

Przypomne tylko że szkolenie w SC jest takie same czy ktoś pracuje w IC czy w mobilnych, musi posiadać taką samą wiedzę. Taką pracę jak w grupie trzeba poprostu lubić i mieć do niej zapał

Jakoś dziwne, że niektórzy nie posiadają takiej samej wiedzy!

Back
Do góry