dzień celnika

Prorok ?

"Dosiadł mnie osioł okrakiem
I rykiem obwieścił donośnym
Że na wierzchowcu takim
Będzie jeźdzcem wolności
Wbił mi w żebra ostrogi
Wepchnął do ust kostkę cukru
Chwostem tnąc w poprzek nogi
Zmusił bez trudu do truchtu

Zaduch ośli mnie dusi
Jestem kloaką jeźdźca
Bo co z pod ogona wypuści Na moich gromadzi się plecach
Małpy śpiewają mu pieśni
I łaską zwą co jest musem
On ryczy nad uchem. Nie śpij !
I już nie truchtem już kłusem

Mija nas inny wierzchowiec
Z wysiłku ogłuchł i oślepł
Osioł go kopie po głowie
Cień jego uszy ma ośle
Nikt już nie mówi po ludzku
Rykiem i śmiechem się chwalą
Głaszczą i chłoszczą do skutku
Kłus nas przechodzi w galop

Pędzę na zgiętych kolanach
Więcej niż znieść mogę znoszę
Aż świta myśl niesłychana
I ludzką głowę podnoszę
To nic że ostrogi bodą
Szpicruta nad uchem gra
To jeździec stworzony pod siodło
I jeźdźca dosiąść się da ! "

Osły i ludzie / Goya / Jacek Kaczmarski 1980

Źle jest sługom państwa swego
Każdy wie, że tak nie wszędzie
W naszym czekaj tylko złego
Bo tak było, jest i będzie
Łatwo tutaj rzec "proroku"
Głosząc krzywdę dla człowieka
Każdy chętnie walnie z boku
Gdy zapłacić ma- ucieka
Zachwyt więc zanieś na grób
By coś zmienić, to coś zrób!

dzień celnika w Szczecinie

u nas wczoraj podali liste awansowanych- jak wszędzie mizerota. Ja tam nie liczyłem bo dostałem 2 lata temu i teraz pewnie znów 10 lat czekania. Najbardziej denerwujące jest to, że na awanse przeznaczono ok.3000 zł ale juz na imprezę, gdzie nieliczni otrzymają te awanse( msza, impra w teatrze, wyzerka, spektakl) to już wydadzą ponad 25 tysięcy zł(to są moje chłodne kalkulacje i tak podejżewam, że wyjdzie dużo więcej)!!! PARANOJA!!!

To nie PARANOJA
Ta impreza ma za zadanie podwyższenie prestiżu Służby Celnej, raz na 15 lat gdy dostaniesz awans masz się poczuć jak KTOŚ:D.Dowództwo ma swój świat,swoje pensje,swoje nagrody i dla nich taka impreza jak wspaniałym prezentem dla zwykłych funkcjonariuszy którzy powinni docenić starania przełożonych a nie codziennie je krytykować...lol

Ostatnia edycja:
Skoro

tak bardzo chcemy być odbierani jako służba mundurowa to nie kompromitujmy się sami w oczach decydentów z warszawki i nie mylmy Dnia Celnika ze Świętem Służby Celnej jako formacji. Pozdrawiam wszystkich celnych.

tak bardzo chcemy być odbierani jako służba mundurowa to nie kompromitujmy się sami w oczach decydentów z warszawki i nie mylmy Dnia Celnika ze Świętem Służby Celnej jako formacji. Pozdrawiam wszystkich celnych.

no ok, zebysmy juz wiecej nie mylili, podaj kiedy jest dzien celnika a kiedy dzien sluzby celnej.

Bez względu na to czy jest to Dzień Celnika czy Dzień Służby Celnej - nie zmienia to faktu, iż w obliczu tak skromnej liczby awansów i sposobu ich przyznania, dyrekcja szczecińskiej izby organizując tak wystawną imprezę w teatrze poprostu marnotrawi nasze pieniądze (klasyczny przerost formy nad treścią). Jest to kontynuacja wizjonerskiej działalności obecnego SSC, który ma zaszczycić obecnych swoją obecnością.Żenada.

znowu teatr ?

Świętej pamięci "nasz" były szef I.Sekuła ufundował dla teatru w Sosnowcu kurtynę i .... przeszedł tym samym do historii. Czy w Szczecinie mają kurtynę ?

W zawodach w których państwo nie płaci godziwie i odpowiednio za wykonywaną pracę występują tzw. Dni ... ( celnika , służby zdrowia , leśnika , policjanta itp.) . Czy ktoś słyszał o Dniu Posła , Dniu Dyrektora , Dniu Polityka , Dniu Menadżera ? Maluczkim trzeba zrobić święto , podnieść ich mniemanie o sobie i wypić za publiczne pieniądze ich zdrowie. Niech się święci Dzień ... ( Celnika, Służby Cenej - wpisz odpowiednio )!!!!:o:D

Chodzi

mi o szerszy aspekt Naszego Święta-Panowie Posłowie którzy stanowią Prawo muszą mieć świadomość faktu,iż istnieje taka formacja jak Służba Celna,formacja która ma swoje Święto,Sztandar,Tradycję,Mundur.Aby rządzący,opinia publiczna i media zdały sobie sprawę czym tak naprawdę się zajmujemy,jakie mamy obowiązki i obostrzenia.W CHWILI OBECNEJ NIKT NIE ZDAJE SOBIE Z TEGO SPRAWY.Analogicznie dotyczy to piszących o Nas szeroko pojętych mediów. Abyśmy nie byli traktowani jako administracja skarbowa,ale jako odrębna FORMACJA MUNDUROWA. Aby opinia publiczna nie utożsamiała Nas z administracją,ale z odrębną Formacją Mundurową.Abyśmy Sami tak Siebie traktowali.Gdy ta świadomość przeniknie do opinii publicznej oraz do Posłów stanowiących prawo,a zwłaszcza do Nas,wówczas będzie Nam o wiele łatwiej uzyskać należne Nam przywileje. W tej chwili jesteśmy przez Opinię Publiczną oraz Posłów postrzegani wyłącznie jako poborcy podatków-czyli administracja.Generalnie Posłowie oraz Rząd/poza chlubnymi,acz nielicznymi wyjątkami/kojarzą Nas wyłącznie z okienkiem jako typowych urzędników. Tyramy ramię w ramię z funkcjonariuszami S.G. funkcjonariuszami Policji,ale o nich media zawsze piszą "funkcjonariusze S.G." "funkconariusze Policji" o Nas niestety często piszą "urzędnicy u.c." a powinni pisać "funkcjoriusze S.C." Czujecie różnicę??? Jakże inny jest odbiór społeczny????? To takie moje skromne zdanie. Pozdrawiam wszystkich funkcjonariuszy i pracowników. Trzymajmy się razem i szanujmy się nawzajem.

Ostatnia edycja:
Często

piszą także o Nas "pracownicy Izby Celnej". Gdzie są rzecznicy prasowi Izb Celnych,gdzie jest Rzecznik Prasowy Szefa Służby Celnej-ogólnie-gdzie jest cały PR??????? Dobry PR to połowa sukcesu-ale i My musimy sami dbać o własny wizerunek. Podczas zatrzymań funkcjonariuszy innych Służb nie ma takiego poniżenia i upodlenia-a zwłaszcza medialnego nagłośnienia-jak wówczas gdy zatrzymywani są f-sze Służby Celnej. Tylko wieszają na Nas psy. Każdy przypadek pomówienia funkcjonariusza MUSI byc ścigany z Urzędu,a nie jakieś tam "przepraszam" /patrz:Medyka vs działacz PZPN/ odkryję o "podróżnego" przemyt o on anonimowo przedzwoni i powie że Celnicy na zmianie sa pijani. Przyjeżdżają funkcjonariusze Policji-muszą przyjechać-dmuchamy,wszyscy trzeżwi. A dzwoniący jest bezkarny,odgryzł się i zszargał Nam nerwy i dobre imię. Czy o to chodzi?????Takie przypadki MUSZĄ BYĆ ŚCIGANE Z URZĘDU. Pomówienia przez przemytników-tu może wykazać się prokuratura,ścigając pomawiających. Państwo ma Nas bronić. Powiecie-sen wariata. Ale tak powinno być w narmalnym Państwie. Pozdrawiam wszystkich celnych.

Ostatnia edycja:
A co z anonimowym pomówieniem, czyli anonimowy donos , kogo scigać ma państwo ? Niejednokrotnie, napewno, na podstawie anonimu aresztowano celnika, czy to jest państwo prawa ? Trzeba zmienić prawo? Nie do pomyslenia jest taki stan rzeczy że aresztuje sie w świetle kamer celnika na podstawie anonimowego donosu . O takim postepowaniu ABW mówił Kaczmarek, ABW pisało donos lub podsuwało artykuł do prasy na delikwenta i aresztowano człowieka, mówił o powszechnie stosowanych praktykach.

ochrona prawna

Falcon. Zgadzam sie z Tobą i nie uważam, że to sen wariata (chociaz obecna sytuacja na to wskazuje). Państwo powinno chronić swoich ludzi. Oczywiście lata zaniedbań doprowadziła do tego, że jakość kadr na wszystkich szczeblach nie jest najlepsza. Ale jak długo można znosić upokorzenia i deptanie godności. Takie traktowanie f-szy MUSI się odbić na jakości ich pracy i stopniu identyfikacji ze służbą i podejściu do obowiązków.
Nasi mocodawcy muszą być ślepi, że tego nie widzą.

Jak powinien być traktowany f-sz państwowy?
Na to pytanie zawsze odpowiadam przykładem z życia. Pamiętm przypadek konfliktu podróżnego z polskim celnikiem na niemieckiej granicy zakończonego szarpaniną (przejście znajdowało sie po niemieckiej stronie, więc jurysdykcja też była niemiecka). "Podróżny" na przsłuchaniu pomawiał celnika i chciał przyprowadzić świadków. Na to nasz kolega odparł, że też ma świadków. Na to niemiecki strażnik graniczny (Bundesgrentzschutz) odparł "Ty nie musisz mieć świadków, Ty jesteś BEAMTER" (urzędnik państwowy).
"Podróżny" pożałował chyba swojega czyno, bo kara mocno uderzyła go po kieszeni.
Chciałbym doczekać takich czasów, żebśmy na takie traktowanie nie musieli liczyć tylko u obcych służb.

Tak... niestety długo jeszcze poczekamy aby i u nas urzędnik państwowy był traktowany tak jak w normalnych cywilizowanych krajach a nie po macoszemu. Myslę, że jak skończy się parcie na władzę i szkło to i w naszych szeregach nastąpią konkretne zmiany na lepsze:-) Ale to, obawiam się , że nastąpi nie prędzej niż w przyszłym stuleciu :-(

Back
Do góry