Dodatek za służbę w szczególnie ciężkich warunkach

Problem polega na tym że nasze firmy produkujące/magazynujące paliwa itp. naciągają przepisy aby nie wypłacać swoim pracownikom takich dodatków a skoro oni nie dostają to i nam się wg naszego dowództwa nie należy.....i nie winił bym tutaj naszych przełożonych tylko np. Inspektora BHP w firmie?:confused:

Koleżanki i koledzy pracujący w SZNP!
Chciałbym zadać Wam pytanie dotyczące Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21.04.2000 roku. Rozporządzenie to dotyczy stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania DODATKÓW do uposażenia zasadniczego.
Moje pytanie – czy gdziekolwiek, ktokolwiek z pracowników SZNP ma wypłacany - DODATEK za służbę w warunkach szkodliwych dla zdrowia i uciążliwych?
W załączniku nr 3 do rozporządzenia jest wykaz takich szczególnych warunków, które uprawniają do wypłacania takiego dodatku. Nas najbardziej dotyczy pkt. 3 podpunkt 6, który ma brzmienie – „przy wytwarzaniu, stosowaniu, magazynowaniu i transportowaniu gazów, paliw i materiałów wybuchowych”.
Nie będę póki co zagłębiał się w szczegóły, mój post jest w tej chwili tylko po to, by ustalić czy wypłacają taki dodatek w innych izbach.
Czekam na Wasze odpowiedzi.
p.s. Z góry przepraszam jeżeli okaże się, że taka dyskusja miał już tu miejsce. Jeżeli tak było, to poproszę o skierowanie mnie do odpowiedniego wątku. Dziękuję.

Byla juz kiedys taka dyskusja. I o ile pamietam skonczyla sie na tym, ze dodatek przysluguje jesli jest okreslone stezenie gazu w powietrzu, w okreslonym czasie. Poszukaj w przepisach. I druga kwestia, kto to ma ustalic.

pozostaje Wam konsultacja z radcą prawnym w dziedzinie prawa pracy (proponuję dobrego i nie z cła), a później w przypadku pozytywnej ekspertyzy wystąpienie z pozwem zbiorowym. pamiętajcie, że te pieniądze dla niektórych z Was należą się już od 01-05-2004r. życzę sukcesów w walce o swoje.

Koleżanki i koledzy pracujący w SZNP!
Chciałbym zadać Wam pytanie dotyczące Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21.04.2000 roku. Rozporządzenie to dotyczy stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania DODATKÓW do uposażenia zasadniczego.
Moje pytanie – czy gdziekolwiek, ktokolwiek z pracowników SZNP ma wypłacany - DODATEK za służbę w warunkach szkodliwych dla zdrowia i uciążliwych?
W załączniku nr 3 do rozporządzenia jest wykaz takich szczególnych warunków, które uprawniają do wypłacania takiego dodatku. Nas najbardziej dotyczy pkt. 3 podpunkt 6, który ma brzmienie – „przy wytwarzaniu, stosowaniu, magazynowaniu i transportowaniu gazów, paliw i materiałów wybuchowych”.
Nie będę póki co zagłębiał się w szczegóły, mój post jest w tej chwili tylko po to, by ustalić czy wypłacają taki dodatek w innych izbach.
Czekam na Wasze odpowiedzi.
p.s. Z góry przepraszam jeżeli okaże się, że taka dyskusja miał już tu miejsce. Jeżeli tak było, to poproszę o skierowanie mnie do odpowiedniego wątku. Dziękuję.
A może zamiast tego referendum jakikolwiek z licznych związkow zawodowych wystąpi ze stosownym wnioskiem i rozpocznie procedurę do której jest zobowiązany. Po co kłapać po próżnicy.

Dodatek za warunki szkodliwe.

Dziesięć lat temu taki dodatek był wypłacany ale z braku funduszy wycofano go. Wynosił około 5% wynagrodzenia.
Otzrymywali go pracownicy nadzorujący produkcję alkoholu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy odpisali. Już wiemy, że wywalczyć ten dodatek jest niezmiernie trudno, ale nie jest to sprawa skazana z góry na niepowodzenie. Ten dodatek w skali kraju jest sporym obciążeniem budżetu szczególnie gdy trzeba byłoby go wypłacać za lata ubiegłe dlatego pracodawca będzie się bronił do końca, ale walczyć trzeba!
Dobrym pomysłem jest zainteresowanie tym tematem związków zawodowych. Jeżeli coś się zmieni w tym temacie, to odezwę się jeszcze.
Pozdrawiam celników, a szczególnie szczególnych :o

Zajmowałem się tym tematem jeszcze w Opolu jakieś dwa lata temu i w niektórych przypadkach udało nam się przeforsować te dodatki. Są to jednak incydentalne przypadki. Jako ZZ Celnicy PL jeszcze nie zajmowaliśmy się tym tematem, poza tym, że pisaliśmy trochę na forum o tym zagadnieniu.
Uważam, że temat np. dodatku za pracę poniżej poziomu otaczającego teren jest bezdyskusyjna, wszak jest definicja tego pojęcia w prawie budowlanym. Podobnie za pracę przy magazynowaniu, transportowaniu i wytwarzaniu gazów, materiałów wybuchowych. Dyskusja w tym względzie sprowadzała się do stężeń czynników szkodliwych, ja jednak uważam, że w grę wchodzi przede wszystkim zagrożenie, bo jakież to stężenia substancji szkodliwych miałyby niby wchodzić w rachubę przy materiałach wybuchowych?
Podobnie ma się sprawa na granicy, gdzie bardzo często są przekroczone dopuszczalne normy zanieczyszczeń czy hałasu. Ciekawe są też wnioski podczas interpretacji zasadności wypłaty dodatku za pracę w pomieszczeniach, gdzie panuje temp. powyżej lub poniżej pewnego progu.

Ponieważ sprawę przerabiałem lokalnie i wiem, że pracodawcy stają dosłownie na głowie, aby nie wypłacać tych dodatków, trzeba założyć, że sprawy muszą kończyć się w sądach. Dopiero po kilku sądowych rozstrzygnięciach, mamy szansę na wdrożenie tych dodatków w życie w skali kraju.

Ponieważ nie mamy aż takich mocy przerobowych proponujemy następujące rozwiązanie. Członkowie ZZ Celnicy PL mogą udzielić nam pełnomocnictw do działania w ich konkretnych przypadkach, włącznie z drogą sądową. Ponieważ jesteśmy nowym Związkiem, wciąż w fazie powstawania nowych struktur, osoby nie będące członkami mogą zainicjować tworzenie struktur Związku i również wystąpić do nas o zajęcie się tą sprawą w konkretnych przypadkach. Zachęcamy do współpracy.

Niezależnie od powyższego wystąpimy do Dyrektorów w sprawie tego zagadnienia, informując PIP i SANEPID tam gdzie będzie taka potrzeba. W ten sposób sprawa będzie się jednak przedłużać i nie wszędzie skończy się właściwą merytoryczną interwencją tych organów – piszę to, gdyż sprawę prowadziłem już w Opolu i trwała bardzo długo i nie skończyła się sukcesem, została zaniechana, z powodu braku inicjatywy do drogi sądowej i brakiem właśnie merytorycznej interwencji PIP. Mam jednak poczucie zaniedbań z mojej strony w tym zakresie i zobowiązuję się podjąć temat ponownie. SANEPID np. sporządził w jednej sprawie protokół, gdzie stwierdził, że jest wystarczająca ilość światła, mimo iż teren jest poniżej poziomu otaczającego teren i w związku z tym nie należy tak traktować danych pomieszczeń, jako zlokalizowane poniżej poziomu otaczającego teren. W tym konkretnym przypadku sprawa ugrzęzła na etapie tego protokołu, tymczasem powinniśmy i to zrobimy teraz, wystąpić do tegoż SANEPIDU o wydanie stosownej decyzji, od której moglibyśmy się odwołać. Jeżeli zażądamy też wydania decyzji, to podejrzewam SANEPID podejdzie do sprawy w sposób bardziej drobiazgowy. Z drugiej strony orzeczenie tegoż SANEPIDU nie ma tak naprawdę znaczenia, gdyż zgodnie z rozporządzeniem o tychże dodatkach ilość światła dziennego nie ma wpływu na wypłatę dodatku, wystarczy bowiem, że pomieszczenia są poniżej poziomu otaczającego teren i przebywa się tam powyżej połowę dniówki, wówczas dodatek już przysługuje. Cóż jednak zrobić, gdy Dyrektor po prostu nie wypłaca, zasłaniając się protokołem SANEPIDU. Jedyna droga to pozew do sądu, do czego zachęcamy. Podobny opór napotkamy ze strony pracodawcy także w kwestii innych dodatków, dlatego proszę członków ZZ Celnicy PL od razu o składanie pełnomocnictw na znany adres OC Nysa. Z dopiskiem ZZ Celnicy PL.

Dodatek.

Czy może Pan bardziej sprecyzować-wyjaśnić w jakich komórkach powinien być wypłacany dodatek za warunki szkodliwe.
Od starszych kolegów wiem że taki dodatek był wypłacany w SzNP,
dla pracowników nadzorujących produkcję alkoholu.

Problem polega na tym, że nie wiesz co piszesz
pracowałem w sznp i upominaliśmy się o ten dodatek u swojego kierownika cywila, zainteresował się tym lecz jak się doczytał że to się należy tylko celnikom to olał sprawę i stwierdził że przecież SC nie produkuje ani nie przechowuje paliw. Identycznie twierdzi nasza pani od BHP

Back
Do góry