dla emerytów, rencistów i nie tylko

wolny

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
732
Witam koleżeństwo. Założyłem ten wątek z uwagi na fakt, że już duża część z nas jest na upragnionej emce czy to z ZER-u czy też z ZUS-u i warto by było aby wszelkiego rodzaju pytania, odpowiedzi dotyczące naszego obecnego statusy zawodowego umieszczać w jednym miejscu. Tak więc zapraszam do dyskusji, pytań i odpowiedzi z zakresu naszych praw, obowiązków itp.

Jesteśmy w okresie rozliczeń podatkowych dlatego też chciałbym przypomnieć koleżeństwu o obowiązku wynikającym z treści art. 41b ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy... . Zgodnie z treścią tego przepisu, osoba uprawniona do emerytury lub renty inwalidzkiej jest obowiązana zawiadomić, do końca pierwszego kwartału roku kalendarzowego, organ emerytalny o łącznej kwocie przychodu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym.

Jesteśmy w okresie rozliczeń podatkowych dlatego też chciałbym przypomnieć koleżeństwu o obowiązku wynikającym z treści art. 41b ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy... . Zgodnie z treścią tego przepisu, osoba uprawniona do emerytury lub renty inwalidzkiej jest obowiązana zawiadomić, do końca pierwszego kwartału roku kalendarzowego, organ emerytalny o łącznej kwocie przychodu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym.

A w jakiej formie powiadomić . Co z współmałżonkiem z którym razem pitujemy . ?

TAKIE MAM DWA PYTANIA .
Jak odnaleźć ten wątek na Celnicy.pl jak będzie nie wyświetlany w aktualnych postach ?
Czy nie fajny tytuł : PORADNIK EMERYTA , RENCISTY I NIE TYLKO ?
Tak na grubo , na bogato !!!!!!!
Proszę przemyśleć .

A jak temat widziany jest oczyma Przewodniczącego ? Nie będzie to zbytnie
odejście od wątku Emerytury ?

Ty tak specjalnie wybiórczo...? Możesz co niektórych wprowadzić w błąd.
art.41b
2. Osoba uprawniona do emerytury lub renty inwalidzkiej jest obowiązana zawiadomić, do końca pierwszego kwartału roku kalendarzowego, organ emerytalny o łącznej kwocie przychodu, o którym mowa w art. 41 ust. 1, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym.
3. Obowiązek określony w ust. 2 spoczywa odpowiednio na płatniku składek.

Po pierwsze: odnosi się się to do przychodu określonego w art.41 ust 1, a więc: "W razie osiągania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego,...". Tak więc obowiązek tylko dla dodatkowo pracujących...
Po drugie: zgodnie z art.41b pkt 3 "Obowiązek określony w ust. 2 spoczywa odpowiednio na płatniku składek".

TAKIE MAM DWA PYTANIA .
Jak odnaleźć ten wątek na Celnicy.pl jak będzie nie wyświetlany w aktualnych postach ?
Czy nie fajny tytuł : PORADNIK EMERYTA , RENCISTY I NIE TYLKO ?
Tak na grubo , na bogato !!!!!!!
Proszę przemyśleć .
Nie jestem administratorem forum. Założyłem ten wątek z myślą o osobach które już są na emkach i mają różne pytania, wątpliwości w temacie emek, świadczeń socjalnych, podatków czy też drugiej emki z ZUS-u. Nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie.

Ty tak specjalnie wybiórczo...? Możesz co niektórych wprowadzić w błąd.
art.41b
2. Osoba uprawniona do emerytury lub renty inwalidzkiej jest obowiązana zawiadomić, do końca pierwszego kwartału roku kalendarzowego, organ emerytalny o łącznej kwocie przychodu, o którym mowa w art. 41 ust. 1, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym.
3. Obowiązek określony w ust. 2 spoczywa odpowiednio na płatniku składek.

Po pierwsze: odnosi się się to do przychodu określonego w art.41 ust 1, a więc: "W razie osiągania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego,...". Tak więc obowiązek tylko dla dodatkowo pracujących...
Po drugie: zgodnie z art.41b pkt 3 "Obowiązek określony w ust. 2 spoczywa odpowiednio na płatniku składek".
To jest chyba oczywiste że dotyczy to tylko osób które pracują będąc na emce. Np. nasi ucywilnieni koledzy i koleżanki.
Płatnik ma obowiązek wystawić Ci zaświadczenie.

T
Nie ma znaczenia czy pitujesz ze współmałżonkiem. Informacja dotyczy tylko twoich przychodów i jak słusznie zauważył @Kapka przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego.

Przy rozliczeniu pit ulga na internet od 700 złotych, to tylko 17 procent z tej kwoty.
Nie mam czasu iść do skarbowego, no i strach zapytać.

Przy rozliczeniu pit ulga na internet od 700 złotych, to tylko 17 procent z tej kwoty.
Nie mam czasu iść do skarbowego, no i strach zapytać.
Broszura MF - wyjaśnienia dotyczące ulgi na internet str. 6/7 . Pamiętajcie, że ulga na internet przysługuje tylko raz, przez dwa następujące po sobie lata, tzn. jeśli np. 10 lat temu ktoś korzystał z takiej ulgi, to nie może skorzystać ponownie, nawet jeśli miał kilkuletnią przerwę w użytkowaniu internetu. Z ulgi może skorzystać zarówno podatnik jak i małżonek, pod warunkiem, że każdy na swoje imię i nazwisko będzie posiadał rachunki za internet oraz potwierdzenie zapłaty też.

Attachments

Jeżeli , ktoś odchodzi na emkę i wie że spełniał 5 lat zadań policyjnych, to nie ma co zawracać gitary
Kadrom . Natomiast wydruki z wynagrodzeń są potrzebne, żeby wybrać 10 lat najlepszych .

SPRAWY SOCJALNE ; jak to jest z socjalem emerytów ?
MSWiA przekazało olbrzymią pulę na socjal emerytom . Czy ktos otrzymał wsparcie ?
Według info emerytów , którzy zgłosili się o wsparcie IAS nawet nie odpowiadają o
wpłynięciu wniosków , żadnych telefonów i tak mijają miesiąc , pół roku i h.... Wie o co ?
Komisje emerytów tak się zachowują jak by że swojej kieszeni mieli coś oddać ?
Czy może ktoś dostąpił zaszczytu i otrzymał jakiegoś newsa .

Tak, ten wyrok jest prawomocny i zgodnie z przepisami kpc nie przysługuje od niego kasacja do SN.
Jest wyjście z tej sytuacji dla osób, które przegrały prawomocnie sprawę w SO o waloryzację, a nie złożyły wcześniej apelacji - art. 403 § 2 kpc. - Skarga o wznowienie postępowania. Jako powód wznowienia sprawy - prawomocny wyrok SA. Został on opublikowany w bazie orzeczeń 04.03.2021r., to wtedy mamy 3 m-ce na złożenie skargi do SO od tej daty.

Marne szanse ale próbować zawsze można.
Przeczytaj sobie dział VI kpc dot. wznowienia postępowania. Jest tam zapis że można żądać wznowienia postępowania w takiej sytuacji. Ja od poniedziałku uruchamiam od nowa swoją przegraną sprawę o waloryzację. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Przeczytaj sobie dział VI kpc dot. wznowienia postępowania. Jest tam zapis że można żądać wznowienia postępowania w takiej sytuacji. Ja od poniedziałku uruchamiam od nowa swoją przegraną sprawę. Pozdrawiam.
Pewno chodzi Ci o treść art. 403 § 2, w mojej ocenie nie dotyczy to takich sytuacji. Ale jest to moje zdanie. Oczywiści życzę Ci osiągnięcia zamierzonego skutku.

Późniejsze wykrycie prawomocnego wyroku dotyczącego tego samego stosunku prawnego, jako podstawa wznowienia określona w art. 403 § 2, powinno być rozumiane podobnie jak późniejsze wykrycie nowych okoliczności faktycznych i dowodów na gruncie art. 403 § 2 (modyfikacja tego przepisu dokonana na podstawie nowelizacji z 4.07.2019 r., polegająca na zastąpieniu wyrażenia „okoliczności faktyczne” słowem „fakty”. jako podstawy wznowienia, nie zmieniła jego istoty). „Wykryty” wyrok musi być zatem wydany już w czasie, w którym w toku znajduje się postępowanie, którego dotyczy skarga o wznowienie (por. postanowienie SN z 26.06.1997 r., I CKN 149/97, OSNC 1998/1, poz. 9). W postanowieniu z 5.06.2003 r., II CZ 48/03, LEX nr 1628068, Sąd Najwyższy stwierdził, że późniejsze wykrycie prawomocnego wyroku dotyczącego innej sprawy może stanowić podstawę wznowienia postępowania przewidzianą w art. 403 § 2, jeżeli wyrok ten zapadł przed zakończeniem postępowania, którego dotyczy skarga o wznowienie.
Wiśniewski Tadeusz (red.), Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz. Tom. II. Artykuły 367–505(39)

Back
Do góry