Jestem i nic na to nie poradzę.
Zazwyczaj nie polemizuję w sprawie usuwania wpisów, ale niech tym razem stanie się inaczej.
Pytasz Stary celniku:
"Jak bardzo ściśle określone przez kogo i jakie????" Ano przez właściciela forum celnicy.pl, który wymyślił sobie, że udział w forum może brać każdy, kto przestrzega regulaminu.
Ten sam właściciel, w swym zapale, zakazał np. podawania na łamach forum celnicy.pl jakichkolwiek nazwisk. Nie wspomnę już, o tym że nie życzy sobie też używanie wyrazów wulgarnych oraz obrażających innych użytkowników forum lub osoby trzecie. Dlaczego tego sobie nie życzy? Nie wiem. Wykładnia regulaminu należy do Administratora.
Mogę tylko przypuszczać, i o to osobiście go podejrzewam, że nie chce mieć u siebie miejsca, gdzie wywoływane są niepotrzebne spory czy konflikty burzących dobrą atmosferę.
A inne powody?
Może nie chce narażać się na odpowiadanie właściwym organom na pytania ws. zawiadomień dotyczących np. gróźb karalnych i pomówień, które mogą pojawić się na forum celnicy.pl.
Trzeba mieć świadomość, że pokrzywdzeni znają swoje prawa i mogą z nich skorzystać składając na policji bądź w prokuraturze zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.Tak więc dbając o własną skórę właściciel zapewne chce maksymalnie zabezpieczyć się przed pojawieniem się tego rodzaju sytuacji.
Sam wiesz jak mniemam, jak łatwo jest w zaciszu domowym przekroczyć delikatną linię i.... obrazić kogoś. Ludzie zachłyśnięci złudnym przeświadczeniem, że internet daje im anonimowość i bezkarność naruszają dobra innych osób. Stąd łatwo też przekroczyć normy prawne i narazić się na wynikające z nich konsekwencje.
Zapewniam Cię, że wpisy usuwane są tylko z powodu naruszenia regulaminu i dlatego napisałem "ściśle określone sytuacje", tak bardzo ścisłe jak to stoi właśnie w regulaminie ułożonym wg fantazji właściciela. Nie stosując się do regulaminu piszący narusza umowę, którą zaakceptował. Czy to nie proste?
Żaden z nas nie usuwa wpisów z powodu ich treści czy formy, która jest tutaj dopuszczalna.
Poza tym inną częstą przyczyną usunięcia wpisów są kwestie porządkowe: powtarzanie tych samych wpisów w wielu wątkach, stosowanie nieprzyzwoitej wręcz ilości emotikonów, pisanie nie na temat itp. Nie będę się już nad tym rozwodził bo uważam, że są to przypadki nadzwyczaj oczywiste.
Podsumowując.
Uważam, że obowiązkowa rejestracja, poza kilkoma miejscami, rozwiązałaby problem domniemanej cenzury. Wielu ludzi zastanowiło by się nad tym, czy pisać bzdury, wywoływać niepotrzebne spory, obrażać innych, pisać byle co, byle jak, byle gdzie, byle tylko coś napisać i zaistnieć na chwilę.
A co daje rejestracja? - same korzyści. Np. umożliwia dostęp do wielu funkcji niedostępnych bez rejestracji. Umożliwia wykasowanie wpisu, jego późniejszą edycję (często podwójne wpisy są konsekwencją zbyt szybkiego przebierania po klawiaturze, czy zwykłej nieuwagi).
Rejestracja to nie to samo co udostępnienie swoich danych. Zapewniam cię, że na podstawie danych, które udostępnione są w profilu na forum nie można nikogo namierzyć, chyba że osoba sama tego chce podając np. adres, telefon etc.
Mając również poczucie odpowiedzialności za to co robię mógłbym przy okazji zaproponować Administratorowi rozwiązanie problemu poprzez wprowadzenie zasady przenoszenia każdego usuwanego wpisu np. na 7 dni do miejsca kwarantanny. Owe 7 dni byłoby okresem, w którym można by rozpatrzyć zastrzeżenia co do zasadności usunięcia wpisu.
Jest tylko jedno zasadnicze "ale". Kto będzie się tym wszystkim zajmował? Każdy z nas dbając na swój subiektywny sposób o ten kawałek internetu robi to za friko. I czy nie rozsądniej jest w takim razie Stary celniku ważyć słowa?
PS.
Nie zapominaj, że jeżeli dokonasz rejestracji i odwiedzasz tą stronę oznacza to, że akceptujesz regulamin i zgadzasz się na jego stosowanie.
Moim ironicznym tonem wpisu z 28.12.2007 7:10 pm nie chciałem cię Stary celniku obrazić, tylko skłonić do zastanowienia, do dyskusji nad domniemaną cenzurą. Widzę jednak, że dopiekłem ci co nie co więc przepraszam.