Co z naszymi podwyżkami za stopień w 2014?

sabu30

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
196
Witam wszystkich!

Panie Sławku czy coś wiadomo na temat podwyżek za stopień w 2014 r. tak jak obiecał SSC miało być w 2013 r. i 2014 r. po 150 zł brutto. W tym roku cisza na ten temat.
Nie widziałem aby ostatnio SSC spotkał się ze związkami i rozmawiał na ten temat stąd pytam.
Jak Pan wie coś na ten temat to proszę o wypowiedź.
Pozdrawiam.

POSZŁO DO SSC, bo oficjalnie nie zostaliśmy poinformowani o odstąpieniu od zapowiedzianych podwyżek w 2014:

"W związku z gwarancjami składanymi przez Pana Ministra funkcjonariuszom celnym oraz wielokroć publicznie powtarzanymi przez Pana zapowiedziami uruchomienia w roku 2014 podwyżki wynagrodzeń w Służbie Celnej o kolejne 150zł, wyrażamy swoje zaniepokojenie z powodu opóźniania tego przedsięwzięcia.

Prosimy o podanie powodów opóźnienia, a przede wszystkim pilne uruchomienie środków."

Podwyżka fajna rzecz... Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że poprzednia nie objęła wszystkich funkcjonariuszy!!!! Objęła tylko tych co mieli chociaż starszego aplikanta! Efekt? W mojej izbie jest spore grono funkcjonariuszy, którzy będąc w służbie stałej nadal latają z oślą łąką na pagonach, a są notorycznie pomijani w awansach na stopniach! W ramach oszczędności oczywiście...

Zgadzam się z Tobą Dos Santos. Podnosiliśmy ten temat w uwagach do rozp., ale MF nie uwzględniło.

Mam propozycję do APLIKANTÓW. Zastanówmy się wspólnie czy to jak Was potraktowano było w zgodzie z Konstytucją. W mojej ocenie nie do końca.
Zgłaszajcie się na maila slawomir.siwy@celnicy.pl. Zobaczymy jaka jest skala zjawiska, a przede wszystkim czy jesteście zainteresowani działaniem w tej sprawie.
Wszystkich proszę też o zastanowienie, jak możemy upomnieć się o obiecaną podwyżkę w 2014r.
CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

Cywilni chociaż mają identyczny zakres obowiązków i robią dokładnie to samo co miętowy kolega ekspert biurko obok nie mieli podwyżki od 2008 roku bo przecież wszytko POmrożone! Można? Można!
A tu proszę miętowa rasa panów której wszytko się należy!

Cywilni chociaż mają identyczny zakres obowiązków i robią dokładnie to samo co miętowy kolega ekspert biurko obok nie mieli podwyżki od 2008 roku bo przecież wszystko POmrożone! Można? Można!
A tu proszę miętowa rasa panów której wszystko się należy!

to nie podwyżka, ale druga transza rekompensaty związanej z pominięciem funkcjonariuszy Służby Celnej przy podwyżkach w innych służbach. mieliśmy dostać 300 zł przez 2 lata po 150 zł brutto, czyli ok 200 zł netto rozciągnięte w czasie, gdy inne służby dostały od razu ponad 300 brutto, ale nie płacąc zusu wyszło im po ok 250 netto - czyli nawet po dołożeniu nam drugi raz 150 zł i tak brakuje nam do pozostałych 25%, a pomijanie aplikantów podobnie jak rozciąganie w czasie to wyciąganie nam z kieszeni - aż ciśną się na usta bardziej dosadne słowa

Podwyżki za 2014 r.

POSZŁO DO SSC, bo oficjalnie nie zostaliśmy poinformowani o odstąpieniu od zapowiedzianych podwyżek w 2014:

"W związku z gwarancjami składanymi przez Pana Ministra funkcjonariuszom celnym oraz wielokroć publicznie powtarzanymi przez Pana zapowiedziami uruchomienia w roku 2014 podwyżki wynagrodzeń w Służbie Celnej o kolejne 150zł, wyrażamy swoje zaniepokojenie z powodu opóźniania tego przedsięwzięcia.

Prosimy o podanie powodów opóźnienia, a przede wszystkim pilne uruchomienie środków."

Dzięki Sławku, za pismo do SSC w tej sprawie. Tylko boję się, że będzie jak zawsze.... czyli skończy się na obietnicach bez pokrycia. Inne związki nabrały wody w usta w tej sprawie. Jak zawsze tylko na zz celnicy.pl można liczyć.
Pozdrawiam

Cywilni chociaż mają identyczny zakres obowiązków i robią dokładnie to samo co miętowy kolega ekspert biurko obok nie mieli podwyżki od 2008 roku bo przecież wszystko POmrożone! Można? Można!
A tu proszę miętowa rasa panów której wszystko się należy!

Jaka rasa panów Cywil? Większość z cywilów w SC to eksport z UKS-ów, a oni mają i tak o wiele wyższe pensje niż zwykli celnicy tj. specjaliści i starsi specjaliści. Cywile z UKS-ów zostali zwartościowani na Mł. Ekspertów SC. lub wyżej. Nie wiem skąd w tobie tyle jadu.

Większość cywili w SC to spadochroniarze z UKSów!?! Ciekawe gdzie? Na 70 cywilnych w mojej Izbie uksów można policzyć na palcach jednej ręki! Niedobitków można jeszcze tylko spotkać w akcyzie, a reszta!?! Logistyka, Kadry, Informatyka, Finanse, Egzekucja, Rozliczenia, BHP!? Nie dość że za frajer (bo nie za zasługi i wyniki) miętusy mają średnio co 3-4 lata awanse w stopniu to jeszcze podwyżki. Cywilni nie mieli podwyżek od 2008 roku i jakoś żyć muszą! Śmiechu warte to wszystko.

cywil - po raz kolejny mieszasz adresatów- chcecie podwyżek? ok, to się o nie upominajcie, zachowujesz się jak typowy zaściankowy zazdrośnik, ja nie mam to zrobię wszystko żeby sąsiad (kolega) też nie miał

po raz kolejny też proponuje - jeśli funkowie mają tak słodko to przestań pracować a zacznij służyć - życzę ci miodziku mroźnych nocek i pogawędek z agresywnymi ludkami - wtedy zatęsknisz za tym co masz - po prostu pomyśl

i nie rzucaj kalumni, przestań mnożyć wpisy ze zmienioną treścią a niezmiennym upartym sensem

co kilka miesięcy dopada cię frustracja? ok, ale tu nie szukaj terapii

Uwielbiam teksty w stylu w dupie byłeś gówno widziałeś i tyle... Mówię po prostu jak jest. Robicie z siebie niewiadomo co. Zawsze poszkodowani, zawsze cierpiący. Oczywiście że miętowi mają jak u pana boga za piecem. Ty się upierdzieliłeś na OC ja na IC i UC. Ciekawe kogo jest więcej i jaki jest stosunek mietowych biurw a "terenowych"? I bez dramatyzowania poproszę. Tak powtórzę to poraz setny. Kontrola US, IKSy, egzekucja też pogina po melinach, rynkach czy słońce czy deszcz, czy jest upał czy piździ. A wy kur... jak primabaleriny. Chcecie zrównania z innymi służbami? Szkoda że 3/4 z was nie przeszłaby testu sprawnościowego. (przy sprzyjających wiatrach). Good luck & have fun!

Uwielbiam teksty w stylu w dupie byłeś gówno widziałeś i tyle... Mówię po prostu jak jest. Robicie z siebie niewiadomo co. Zawsze poszkodowani, zawsze cierpiący. Oczywiście że miętowi mają jak u pana boga za piecem. Ty się upierdzieliłeś na OC ja na IC i UC. Ciekawe kogo jest więcej i jaki jest stosunek mietowych biurw a "terenowych"? I bez dramatyzowania poproszę. Tak powtórzę to poraz setny. Kontrola US, IKSy, egzekucja też pogina po melinach, rynkach czy słońce czy deszcz, czy jest upał czy piździ. A wy kur... jak primabaleriny. Chcecie zrównania z innymi służbami? Szkoda że 3/4 z was nie przeszłaby testu sprawnościowego. (przy sprzyjających wiatrach). Good luck & have fun!

Jestem pod wrażeniem. Ale czy chodzi o podwyżki? Czy to nie znów jakaś radosna agitacja na zamówienie, która nie może pozostać bez odpowiedzi?

Pozornie z innej beczki. Wydatkowanie publicznych pieniędzy w opiniotwórczych gazetkach. Jako próba odpowiedzi na źródło (czy ewentualny jego brak) finansowania podwyżek: Businesswek - 763 000 zł 2,97 %, Gazeta Polska - 0 zł 0,00 %, Newsweek - 6 170 258 zł 24,01 %, Polityka - 5 829 500 zł 22,69 %, Przegląd - 27 000 zł 0,11 %, Wprost - 12 905 950 zł 50,23 % http://wpolityce.pl/media/193307-pr...-dosc-zabawna-w-sumie-jednak-dla-polski-dobra .

Ostatnia edycja:
CYWIL-krótko i na temat: chętnie stanę do testu sprawnościowego niech mnie weryfikuje czy jestem biurwa czy operacyjny w terenie. Bo póki co to traktują nas jak biurwy (wypłata, emki itd) a wymogi stawiają jak dla policji z PG (wiem o czym piszę bo bardzo często współpracuję z PG i nieraz to policja jest pod wrażeniem naszych metod pracy). Mam wrazenie ze CYWIL jesteś ultraliberałem, więc wytłumacz mi jak patrzysz sobie w twarz rano w lustrze? Przecież zgodnie z Twoją filozofią urzędnicy są darmozjadami... :)

Zgadzam się z piesszarikiem i bolo 1999

CYWIL-krótko i na temat: chętnie stanę do testu sprawnościowego niech mnie weryfikuje czy jestem biurwa czy operacyjny w terenie. Bo póki co to traktują nas jak biurwy (wypłata, emki itd) a wymogi stawiają jak dla policji z PG (wiem o czym piszę bo bardzo często współpracuję z PG i nieraz to policja jest pod wrażeniem naszych metod pracy). Mam wrazenie ze CYWIL jesteś ultraliberałem, więc wytłumacz mi jak patrzysz sobie w twarz rano w lustrze? Przecież zgodnie z Twoją filozofią urzędnicy są darmozjadami... :)

U mnie w izbie większość cywili to UKS niestety, zwykli cywile to mniejszość. A tak w ogóle to obowiązki mamy jak inne służby mundurowe, a prawa jak zwykli urzędnicy. A tak wracając do tematu, to ciekawe co SSC odpisze na list zz.celnicy.pl w tej sprawie, pewnie powie że na razie nie ma środków bo wszystkie poszły na wyrównanie gruszy za 2010r. Tylko z tego co pamiętam to w tamtym roku mówił, że środki na ten rok na podwyżki są zabezpieczone w budżecie. Ciekawe na co niby czeka, aby je uruchomić?

Mówisz pan, panie cywil, że 3/4 z nas nie przejdzie testu sprawnościowego, może to i prawda ale jest też inna prawda, 3/4 z nas już dawno powinna nabyć uprawnienia emerytalne jak w pozostałych służbach mundurowych. Gdybyśmy byli uczciwie traktowani przez rząd. Nie podoba się panu, panie cywil że mamy teraz dostać drugą transzę podwyżek i to że w tamtym roku dostaliśmy pierwszą. Cały czas pan nas krytykuje jak upominamy się o to co się nam należy. Chyba pomyliły się panu adresy swoje frustracje powinien pan wlewać u psychologa, lub też jeśli czuje się pan dyskryminowany poprosić o przeniesienie do służby i na pas. A wtedy porozmawiamy.

Piesszarik & Sabu - u mnie w dosyć sporej Izbie ze spadochroniarzy z UKSów porobili młodszych inspektorów kontroli akcyzowej którzy trafili oczywiście do komórek akcyzy gdzie klepią sobie decyzje. W całej IC i UC jest kliku 6 może 7. Pozostałe 70 cywili to zwykli referenci lub specjaliści z płacą od 2300 brutto do max 3300 brutto. Pomijam audyt bo tam ponad 4000 brutto. Oczywiście referencji/specjaliści wykonują identyczną robotę co SSSC i MESC/ESC! Pieszesz że dla mnie urzędasy to nieroby! Bingo! Ale Ameryki nie odkryliśmy! Nieważne do jakiego wydziału/referatu bym nie polazł (IC) zawsze jest grupa pierząca głupoty przez pół dnia, czytająca gazety, lampiąca się jak autystyk w ścianę lub chlejąca hektolitrmi kawę i latająca co chwila na fajkę. Faktycznie do tego trzeba być mundurowym!!! Nie zazdroszczę roboty na pasie i jestem jak najbardziej za lepszym wynagradzaniem pasów. Co zrobić? Ucywilnić bandę nierobów z UC i IC i kasa na podwyżki dla pozostałych miętowych od razu by się znalazła!

Back
Do góry