Co się porobiło ?

test

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Coś się porobiło z tym forum. Jeszcze kilka miesięcy temu paru kumatych celników zabierało głos w sprawach nie tyle ważnych co kontrowersyjnych. Przyjemnością było mimo zupełnie różnych poglądów polemizować z niektórymi choćby dla przyjemności rzeczowej dyskusji. To co teraz zostało na tym forum to popłuczyny po poprzednikach, panienki w pretensjach skamlący o podwyżki podnoszący drugorzędne tematy nie mający pojęcia po co znaleźli się w cle mądrzący się pseudo-wiedzą jednym słowem ręce opadają. Jakież mizerne kombatanctwo jest przepustką do kariery związkowej , jakieś pobożne życzenia rychłego unicetwienia przełożonych zastępują wiedzę zawodową . Popatrzcie w lustro co już kiedyś proponowałem . Zobaczycie dokładnie to co przeczytaliście na wstępie . Czy może być gorzej ? Pewnie tak , patrząc na nowe kadry.

No i pewien kumaty celnik kiedyś tak oto napisał cyt:"Nie wierzcie w moc sprawczą żadnych kapiców ,fołtów, sławków itp Sami na swoim podwórku domagajmy się normalności i róbmy ją . Nikt za nas tego nie zrobi. Związek zawodowy w administracji państwowej może być wyrzutem sumienia dla pracodawców i tych wyżej. To nasza Polska i nie ma powodu , żebyśmy nie mieli na nią wpływu. To lepsze myślenie niż anonimowe bluzganie na forum.
Jakoś w tym szumie nie ma problemu kapelanów podkomisarzy z bożej łaski, którzy już instalują się w Izbach nie bardzo wiedząc po co przyszli.i
Mam wrażenie , że niewiele to kogokolwiek obchodzi. Wypowiadają się na forum ludzie którzy z cłem mają kontakt sporadyczny. Przyszli zarobić, najlepiej dużo i szybko jak wszyscy. Kojarzyło się ze złotym biznesem bo kolega się dorobił , bo ludzie mówili. A tu nagle rozczarowanie - mało płacą i wymagają.W kapitalizmie w którym podobno żyjemy nikt nikomu nie gwarantuje spokojnego życia do emerytury najlepiej wysokiej i w miarę szybkiej , najlepiej w wieku 40 lat.Jeżeli pracodawca proponuje wynagrodzenie to pracobiorca się z tym godzi lub nie . Zawsze można podziękować i wybrać wolność. Obudźcie się; prawie 20 lat obowiązuje kapitalizm i wolny rynek pracy.
Jaki związek panie S.Wiadomo kto chce walczyć , ale z kim i o co a najważniejsze za ile. Najlepiej rzucić hasło, chcemy dużo, złodzieje, my tu walczący a tam wróg. Gdzie wróg, a może jak to zwykle bywa w towarzystwie walczącym. Hurrra naprzód , aż do ostatniej kropli...a później zobaczymy. Na pewno zwyciężymy - a jak nie, to i tak będzie lepiej(niektórym)
Trzeba pilnie obserwować działania nowego szefostwa sc. Trzeba pamiętać także , że tylko protest połączony jednak ze zmianą ekipy rządzącej doprowadził do jakichkowiek propozycji rozwiązań. Trzeba o tym przypominać rządzącym i walczyć o wprowadzenie mechanizmu z udziałem reprezentacji fc, dbającego o monitorowanie zagrożeń i dokonywanie bieżących zmian w systemie.."
Ciekawe czy było to sporadyczne słowo na forum, czy może tylko jakieś popłuczyny?

Coś się porobiło z tym forum. Jeszcze kilka miesięcy temu paru kumatych celników zabierało głos w sprawach nie tyle ważnych co kontrowersyjnych. Przyjemnością było mimo zupełnie różnych poglądów polemizować z niektórymi choćby dla przyjemności rzeczowej dyskusji. To co teraz zostało na tym forum to popłuczyny po poprzednikach, panienki w pretensjach skamlący o podwyżki podnoszący drugorzędne tematy nie mający pojęcia po co znaleźli się w cle mądrzący się pseudo-wiedzą jednym słowem ręce opadają. Jakież mizerne kombatanctwo jest przepustką do kariery związkowej , jakieś pobożne życzenia rychłego unicetwienia przełożonych zastępują wiedzę zawodową . Popatrzcie w lustro co już kiedyś proponowałem . Zobaczycie dokładnie to co przeczytaliście na wstępie . Czy może być gorzej ? Pewnie tak , patrząc na nowe kadry.

Wielce kumaty celniku, proponuję Ci Corintie i wybrać sobie zakładkę o dyskusjach merytorycznych. Tymczasem lepiej będzie jak zmyjesz się z tego forum, które poziomem uwłacza przecież Twojemu poziomowi erudycji i elokwencji, w oparciu oczywiście o wyśmienitą wiedzę fachową z całego ogólnie pojętego Prawa Celnego, a pewnie i podatkowego też. Zapewne jesteś jakimś starym (upss, przepraszam, bardzo doświadczonym) funkcjonariuszem, z widełkami wywindowanymi na max. poziom i nie rozumiesz, ludzi "skamlających o podwyżki". Co jak co, ale empatią to Ty nie grzeszysz.

Foromowicz test nie chce żadnych zmian w SC, stąd nie dziwi jego postawa i krytykanctwo naszej działalności.

Amicus masz dużo racji. Jednak dobrze znasz sytuację w swojej izbie i wiesz, że daleko jej do normalności. Jak bez założenia związku chcecie dążyć do tego, aby następowały jakieś zmiany? Nie twierdzę, że jak utworzycie związek to zaraz wszystko się zmieni. Jest to jednak środek do celu, bo pozwala na prowadzenie swobodnej i niezależnej działalności, dzięki licznym prerogatywom ustawowym.

Ostatnia edycja:
. Czy może być gorzej ? Pewnie tak , patrząc na nowe kadry.[/QUOTE]

Forum jak forum,to od uczestników dyskusji zależy jaki osiągnie poziom.Większość to bierni czytelnicy, którzy z racji stanowiska,kariery będą tylko czytać, nic nie wnosząc.Popatrzcie na inne fora jaki tam ruch tematyczny,jakie opinie,jakie wypowiedzi...Pan Test wprowadził nowy temat: Co się porobiło; odpowiem tak nic się nie porobiło, nic się nie zmieniło,nic nie wskazuje że się zmieni....Żeby odpowiedzieć na tak zadane pytanie,trzeba coś zmienic,próbować udoskonalić,a nie zapewniać że będzie zdecydowanie lepiej,tylko dla kogo?,nie jest to retoryka tylko fakty.Niech kazdy z Was przez sekundę zastanowi się co w waszej pracy zawodowej się zmieniło.Wszystko teraz mamy na skróty bo jest kryzys,bo nie ma pieniędzy na podwyzki,nie ma pomysłow na lepsze życie....na rozwój zawodowy itd.
Brak perspektyw na lepsze jutro jest wytłumaczalne zjawiskiem, które nazywa się KRYZYS,a ja uważam,że to kryzys moralny.Bywało biedniej a zachowania ludzkie zgoła odmienne od obecnych.cdn..

do test

Zacytowanie twoich poglądów( fragmentarycznych zapewne) nie miało przeze mnie na celu wywołanie jakiegokolwiek sporu ze ZZ, bo szanuje to że owe poglady masz i ich się nie wypierasz. Może troche w kontrowersyjnej formie je przedstawiasz ,ale lepsze to niż chowanie głowy w piasek i podnoszenie jej jak ktoś założy kolejny temat o podwyżkach lub o 13-tkach.

Czy w "mojej" izbie jest normalnie-nie we wszystkim, bo
cyt:" na około 1000 luda pracującego w naszej Izbie jest czworo ludków należących do ZZ Celnicy.pl, więc nawet gdybyśmy chcieli to nie możemy wszystkich reprezentować". -napisał jajacek1970.

Ostatnia edycja:
A napisz magistrze jakie to są sprawy ważne zobacze czy jesteś rzeczywiście kumaty czy następna niespełniona pierdoła znajaca kilka sztuczek swoich mistrzów z studiów.

Chodzi mi o ruch związkowy ogólnie, a nie tylko o nasz Związek. ZZ nie tylko w SC, ale w całym kraju nie cieszą się popularnością. Zabiega też o to skutecznie władza, która różnymi metodami w tym ustawowymi, doprowadziła do tego celowo już dawno, aby osłabić 10 mln Związek jakim była Solidarność. Dzisiaj ponosimy tego konsekwencje, a działania te są niestety wciąż kontynuowane.

To, że dajemy sobą manipulować i powtarzamy często bez uzasadnienia, iż co do zasady zawsze i wszystkie ZZ są be, to nasz poważny błąd, gdyż dobrze przy okazji wiemy, że nie ma lepszej alternatywy do podejmowania działań w sprawach pracowniczych, o czym wiedzą dużo zamożniejsi mieszkańcy UE, gdzie ZZ są silne, głównie dlatego że są liczne.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Forum jest takie jak dawniej. Co się porobiło? Myślę, ze nic. Nie znalazłeś po prostu tego czego akurat oczekiwałeś. I tyle. Ale przy okazji uważam, że na forum jest zbyt wiele chaosu. Zawsze był, ale teraz mam wrażenie, że jest go szczególnie dużo. Kiedyś starałem się temu zaradzić ale dałem sobie spokój. Niestety na forum jest również anarchia i zwykłe chamstwo. Uczestnicy bezkarnie nie trzymają się tematu, powielają te same wpisy w wielu wątkach atakując tym tych, którzy nie chcą w nich uczestniczyć, zakładają nowe tematy nie fatygując się do sprawdzenia czy nie zostały już wcześniej założone. To zwykłe lenistwo, bezmyślność i brak poszanowania czyjejś pracy. Nie mają przy tym pojęcia o regulaminie, o FAQ. Nie stosują zasad i reguł pisowni j. polskiego, które warto stosować choćby po to, żeby dać szansę czytelnikowi prawidłowo odczytać to, co się chce przekazać.
Forum jest znakomitą formułą pod warunkiem, że przestrzega się kilku prostych zasad. Tego tutaj brakuje. Nie sprzyja to klimatowi poważnych, merytorycznych dyskusji. Być może dlatego "paru kumatych " nie zabiera głosu w sprawach ważnych i kontrowersyjnych.

Ostatnia edycja:
...Forum jest znakomitą formułom pod warunkiem, że przestrzega się kilku prostych zasad. ...

Tak Szanowny j_a_nek'u!
Forum jest znakomitą formułą, lecz by było prawdziwie WOLNE trzeba pozwolić, by parę zasad nieszkodliwie mogło być złamanych. To bardziej przekonuje, niż zbytnia nadgorliwość! Wiesz od czego jest ona gorsza, a moim zdaniem to właśnie Ty podobną postawą zniechęciłeś kilka znanych mi osób. Cóż, też masz prawo ...

drogi amicus,czepiasz się Pana Sławka ze związków...a ja ostatnio widziałem pania halinkę,pana jarka i paru innych-co po 15-tej zabijali się aby wyjechać z terminala w świecku do domu.oni mają w d...pie modernizacje w sc ...bo ważna jest wypłata na 1-go...a nie rewolucja ssc kapicy i jego pomagierów z rzepinka.
Zaś los alokantów z ic bp,poznań,przemyśl,białystok,gdynia,i innych wcale ich nie wzrusza.nawet spacerująca koło bazaru pani ania w. ...nie ciekawi coli...którzy pracują tam na kromkę chleba.
myślę amicus, że zostaniemy jak zwykle wydymani przez wierchuszkę,,,,i nawet Pan Przewodniczący nie załapie kiedy.....pozostanie tylko żal...że dajemy się tak robić w ....NIUNIO !?.
Pozdrowienia od przyjaciela z byłego OC I Słubice !.
Ps nawet Caligula to małe miki z tym burde.......:cool:d.

n

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Janek

Pouczasz niektórych,że popełniają błędy językowe.Przeanalizuj Swój ostatni wpis i znajdź błędy!

W kwestii błędów w pisowni pragnę poinformować, że od niedawna forum podkreśla wyraz na czerwono, podobnie jak w edytorach tekstu, jeżeli jest błędnie napisany. Jest to widoczne podczas pisania - po wysłaniu postu już nie.
Uwagi Janka, są janajbardziej słuszne. Sam kiedyś moderował forum i wie, że nie sposób utrzymać go w takim porządku jak byśmy sobie tego życzyli. Gdy w przeszłości usuwaliśmy wpisy nie na temat oraz dokonywaliśmy częstego porządkowania forum, pojawiały się bardzo liczne zarzuty, że forum jest cenzurowane.

Ostatnia edycja:
Nie mam zamiaru polemizować ze stwierdzeniem, że stosowanie się do reguł panujących na forum jest przeszkodą dla "prawdziwej wolności" wypowiedzi (cat). To kompletna bzdura.
Forum było i zapewne jest moderowane bardzo ostrożnie, zwłaszcza w momentach napięcia. Z tego co pisze cat wynika, że ma blade pojęcia gdzie jest i co robi. Myli forum z innymi miejscami w sieci, gdzie nie ma żadnych reguł wypowiedzi np.: z księgą gości: http://www.zzsc.region.cieszyn.pl/pl/php/k_2.php Tam faktycznie nie ma zakładek z tematami, a moderowanie polega wyłącznie na cięciu. Trudno też tam znaleźć merytoryczne dyskusje.

Cat prawdopodobnie przegapił pewien etap edukacji informacyjnej. Zasady na forum potrzebne są jak woda rybie, ponieważ miejsce to, obok platformy do prowadzenia dyskusji, służy także do przechowywania tych dyskusji (jako informacji). Dla osób pragnących zapoznać się z naszym podwórkiem jest miejscem, gdzie znajdują potrzebne informacje. Ale nie tylko. Każdy z nas potrzebujący np. informacji o zasadności żądania oświadczenie o opece nad dzieckiem, może bez trudu, używając dostępnej wyszukiwarki, jej odszukać. To takie proste i dostępne.
Wiem dlaczego dla niektórych taka formuła forum jest niedobra. Wymaga oprócz bezmyślnego klapania po klawiaturze odrobiny zastanowienia, znalezienia informacji, odpowiedniego jej podania, a to już nie jest takie łatwe ponieważ wymaga zaangażowania w sprawy innych bez oczekiwania gratyfikacji. Wymaga również wysokiego poziomu merytorycznego podawanych informacji - forum weryfikuje to bezwzględnie).

PS. Również w tym temacie są już wpisy nie na temat. Cóż taka qltura.
I dzięki za ostrzeżenie o orcie. Serce rośnie - ktoś mnie jednak czyta.

Levi

..."drogi amicus,czepiasz się Pana Sławka ze związków..."-nic podobnego. Przeczytaj moje dwa ostatnie wpisy(raczej przytoczone cytaty test) ,a przekonasz się, że nie miałem zamiaru kogokolwiek atakować z obecnego ZZ Celnicy PL.
Atakuje innych działaczy ,to prawada, ale nie tutaj.
Faktycznie miałem kiedyś przyjaciół ze Słubic, ale osoby przytoczone przez Ciebie nigdy do nich nie należały( poza Tobą oczywiście).Większość piszących i myślę, że czytających również to forum ma własne poglądy i niekoniecznie muszę się z nimi zgadzać. Od tego jest forum aby co odważniejśi mogli je swobodnie wyrażać. Czy nas sprzedadzą zanim się oglądniemy...nie wiem, ale wiem, że ludzie pokroju osób wymienionych przez Ciebie stanowią wielkie zagrożenie dla f.celnych,którzy od niedawna rozpoczęli służbe, bo jeśli mieliby uczyć się pewnych zachowań i czerpać jakieś wzorce od dajmy na to takiej Haliny N. lub Anny W. ze Słubic to faktycznie wrócilibyśmy do czasów Sejana.
PS. Ostatnio czytałem w prasie jak Jarosław Kaczyński wychwala zdolności intelektualne szpicla Boniego. No cóż jak widzicie w każdym ustroju, dla każdego rządu znajdą się usłużni. Tacy są również wśród nas i oni stanowią prawdziwe zagrożenie dla modernizacji SC.

Nie mam zamiaru polemizować ...

Absolutnie mnie to nie dziwi, gdyż reguły polemiki sytuują ją w określonych granicach !!! Wymagają przede wszystkim trzymania się zasad, których łamanie zarzuca się innym! Jako osoba zasadnicza "do bólu" musiałeś zauważyć "złagodzoną" wagę słów o łamaniu zasad (cyt."trzeba pozwolić, by parę zasad nieszkodliwie mogło być złamanych"), więc trujesz o ogólnych regułach (dobrych i niezbędnych) ślepo i bezmyślnie, zastrzegając sobie odrzucenie polemiki.
Jasne! Trzymaj się sztywno "zasad"! Krytykuj słabszych w słowotwórstwie! Gnęb mających problem z ortografią! Ośmieszaj wylewających w afekcie swoje serce, pomijając głęboki sens ich wypowiedzi i podnosząc prawie do rangi przestępstwa sieciowego ich "literówki" lub skróty myślowe! Wyzeruj niepolonistyczny motłoch i PRZESTAŃ SIĘ DZIWIĆ, ŻE TAKIE POSTĘPOWANIE ZNIECHĘCA WIELU WARTOŚCIOWYCH LUDZI !!! Niech pozostaną tu sami idealni poloniści, którzy w pięknych słówkach nie będą mieli nic wartościowego do powiedzenia!
Teraz JA coś zastrzegam; Twoje wypowiedzi nie łamią ustalonych zasad forumowych, społecznych, politycznych, kulturalnych itp, lecz łamią serca prostych w większości ludzi odwiedzających to forum, DZIELĄC na "mądrych" i "mniej mądrych", tłumiąc morale wspólnoty i jedności opierające się na otwartości do człowieka mimo inności jego wysławiania! TEORETYCZNIE nie da Ci się nic zarzucić (i na tym "koniku" pewnie pojedziesz dalej z przekonaniem "czystego sumienia"), ale praktycznie nie wnosisz NIC do istoty spraw w których się wypowiadasz! Czepiasz się, poprawiasz, prostujesz, pouczasz, krytykujesz i oceniasz, a gdy dochodzisz do meritum ... nie tykasz sedna lecz formy. Jakież to "mądre" i istotne! To przymuli każdego zapaleńca. Czy o to Ci chodzi ???

Ja tam się nie znam, jestem młodym fc, ale słyszałem że ZZ są na smyczy warszawki. I że między innymi to przez ZZ nie ma dodatku granicznego dla funkcjuszy z granicy (gdzie właśnie pracuję). I dlatego nie zapiszę się do ZZ. I gitara.

donpedro masz rację

masz rację ( czy to przypadkiem nie dzięki niektórym związkowcom nie zostały wypłacone te dodatki) ale to jeszcze nie wszystko, wśród celników nigdy nie bądzie zgodności jeżeli celni nie zrozumieją że między oddziałam granicznymi a wewnętrznymi jest ogromna różnica min. w specyfice pracy, widać to też po tym, że ci którzy pracują w oddziałach granicznych to chcą "godziwej pracy i płacy"- i wszystkiego co się z tym wiąze, a widzę, że z wewnętrznych walczą o jedynie o "zachowanie miejsc pracy"( często kosztem innych z oc granicznych,) argumentów rózniących celnych można by było przytaczać wiele ale nie mam czasu pisać długiego monologu, choć wiem, że za chwilę posypią się gromy na moją osobę ale ja chcę tylko co niektórym pokazać w czym tkwi problem!!!:confused:

donpedro72 napisał:
Ja tam się nie znam, jestem młodym fc, ale słyszałem że ZZ są na smyczy warszawki. I że między innymi to przez ZZ nie ma dodatku granicznego dla funkcjuszy z granicy (gdzie właśnie pracuję). I dlatego nie zapiszę się do ZZ. I gitara.
W SC jest 5 ogólnopolskich ZZ. Nie wrzucaj ich proszę do jednego worka. Sięgaj do źródeł, wystarczy przejrzeć kilka stron w internecie.
PS. Nie wpisujcie się proszę w to o co właśnie dokładnie chodzi górze. Nie dzielcie środowiska, de facto na ich zawołanie. Bądźmy mądrzejsi.

Proszę wybaczyć, ale nie ma jak trzymać się tematu.

Back
Do góry