Co się dzieje z naszymi emeryturami?

Dla mnie to nie jest podwyżka......sam to nazwałeś wyrównanie do minimalnych widełek. Czy to oznacza że jesteśmy minimalistami???!!!
Ja uważam, że moja praca nie jest na poziomie minimalnym biorąc za porównanie pracę moich kolegów z najbliższego otoczenia!:mad:

Hmmm... wiesz, jak by nie patrzył, to wyrównanie to jest podwyżką. W indywidualnej dla każdego kwocie wyznaczonej przez minimalne widełki :D
Ja tam za minimalistę się nie uważam, niemniej zgodnie z rozporządzeniem z dnia 10 września zrobiono ze mnie minimalistę :rolleyes:
Co do niektórych kolegów z najbliższego otoczenia nie chcę się denerwować, więc nie będę się wypowiadać.

Ostatnia edycja:
do kolegi jakubbbbba i częściowo celnika 2222

Kolego jakubbbbbie w pości z 12.09.2009 r godz.13.26 na temat art.Gazety Wyborczej o emeryturach mundurowch pisałeś -...."wybijmy je sobie wreszcie z głowy". Natomiast dnia 10.10.br. o 16.24 w poście nt.Emerytur zadajesz pytanie "Czy dzieje się coś w sprawie emerytur celnych" gdzie Twoja konsekwencja. A kolega celnik 2222 Tobie jak i mnie odpowiada że w garbate aniołki wierzymy. Takim podejściem do sprawy i brakiem wiary w sukces to my daleko nie zajedziemy chyba że zdrowie pozwoli do 65 lat.Pozdrawiam.

A co ma się dziać? Bez odzewu środowiska nic się nie wydarzy. A my jestesmy tymczasem zajęci dyskusją na inne tematy.
Wydaje się jakby wszyscy zapomnieli o postulatach SC.
Co ma się więc dziać w kwestii emerytur?
Czas chyba jednak wrócić do tematu.

Taka sama jak przed styczniem 2008. Możemy podziękowac za to SSC, który przy akompaniamencie niektórych ZZ i ostatecznie kompromisie innych ZZ, zmarnowali wspólnie cały trud stycznia 2008.
Co nie oznacza, że temat należy odłożyć. wręcz przeciwnie powinnismy nieustannie przypominać, że uchwalona ustawa o SC nic nie załatwia.

Z tym postępowaniem dyscyplinarnym to SSC wziął se za punkt honoru co świadczy że kompleksy w tym człowieku istnieją,
w temacie emerytur mundurowych usiłowano coś zrobić i to w ciekawy sposób,rząd był za a nawet przeciw.
Temat emerytur nigdy się w cle nie skończy bo to wynika z specyfiki służby,a koncepcji będzie wiele i do wyborów już niedaleko.
A panowie którzy nam nie dali emerytur i uprawnień są juz skończeni jako pierwszoplanowi politycy,poczekamy se na następnych.
Takie bezpodstawne uparte do choroby,, nie" kończy się na kolanach.

Taka sama jak przed styczniem 2008. Możemy podziękowac za to SSC, który przy akompaniamencie niektórych ZZ i ostatecznie kompromisie innych ZZ, zmarnowali wspólnie cały trud stycznia 2008.
Co nie oznacza, że temat należy odłożyć. wręcz przeciwnie powinnismy nieustannie przypominać, że uchwalona ustawa o SC nic nie załatwia.
tak jest teraz sa tematy :
kto zostanie aspirantem a kto sierżantem, kto oficerem a kto pod, czy lepszy jest magister muzyki czy licencjat z marketingu itd. "Góra" się cieszy. Tymczasem to nie powinno mieć zadnego znaczenia - mam kolegów w Policji i sierżant z 15-20letnim stażem zarabia podobnie jak aspirant z 15-20 letnim stażem- oczywiście na jeżeli wykonuja podobne obowiazki. I po kilku ostatnich regulacjach nie ma juz dużych kominów. U nas natomiast zamiast likwidacji widełek (przciez to nie widełki tylko "widły" o ogromnej rozpietości) ciagle wyrównuje się do minimum

do kolegi jjarm

Konsekwencje i wiarę straciłem 5 lat temu. I strasznie nmnie denerwuje jak się oszukuje ludzi mówi się że będą emerytury podpisuje się zobowiązania,ogłasza się że włączy się nas do rozmów o nie. Zamiast powiedzieć wprost że się one nam nienależą i niezasługujemy na nie.

Ostatnia edycja:
A o emeryturach dalej cisza?

Ciągle jesteśmy zajęci dyskusją na inne tematy: odwołania od mianowania na stopnie,podwyżki,wartościowanie,dopłata do wypoczynku,musztra,oddawanie honorów,uprawnienia,zmiana struktury,itd.wszystko ważne, ale kiedy będziemy rozmawiać o emeryturach.
Chyba już czas najwyższy wrócić do tematu i działania.

Tak jak w Policji i niedługo jak w MON....

O co właściwie ci chodzi - SSC zrównał nam wiek emerytalny z policja i wojskiem - Policja już a MON niedlugo bedzie walczyc do 65 roku zycia - nie da sie ukryc że są słowni - niestesty równie przewrotni.....

w jakim kierunku idą emerytury

Rada Gospodarcza (RG) pod przewodnictwem Jana Krzysztofa Bieleckiego ma zaproponować premierowi przebudowę systemu emerytalnego. Według projektu emerytury z OFE mają być wypłacane przez ZUS bis, natomiast świadczenia z I jak i z II filaru wyliczane według nowych tablic, które mają uwzględniać wydłużające się życie.
„Koncepcja wypłat emerytur autorstwa Rady Gospodarczej zupełnie odwraca dotychczasową logikę w tej sprawie. Nawet rząd PiS nie szedł tak daleko w ich monopolizacji przez państwo.” – pisze Dziennik Gazeta Prawna.
Koncepcja rady przewiduje bowiem, że:

• ubezpieczony po osiągnięciu wieku emerytalnego przeniesie pieniądze z OFE do specjalnego subfunduszu w ZUS – o jego kapitał nie będą więc konkurować zakłady emerytalne;

• ZUS ustali wysokość świadczenia (ma to też dotyczyć emerytury z I filaru) na podstawie specjalnych tablic trwania życia, które uwzględnią, że żyjemy coraz dłużej – kapitał na emeryturę będzie więc dzielony przez większą liczbę lat;
  • ZUS zleci zarządzanie przekazanymi mu pieniędzmi zewnętrznym firmom, a osiągnięte przez nie zyski trafią z powrotem do subfunduszu w ZUS – rynkowe zachęty do osiągania ponadprzeciętnych zysków mogą być słabe;
  • emerytura kapitałowa, tak jak świadczenie z I filaru, będzie waloryzowana.

Fajnie by było jakby się ktoś ze ZZ wypowiedział na ten temat, bo pragnę zauważyć, że podczas wprowadzania nowej ustawy zostało to zaprzepaszczone. Mam nadzieję, że nie na zawsze, że ten temat powróci.
Co nam podwyżki (też są ważne, ale bez 40 pln wytrzymam) na dzień dzisiejszy są nam potrzebne emerytury mudurowe. Jest nas 16 tys (coś koło tego) czyli to nie będzie strata dla budżetu ogrona.

Nie tylko to zostało zaprzepaszczone wraz z wejściem w życie ustawy o SC, rzekomej modernizacji;):rolleyes:
W sprawie emerytur poszła korespondencja z MF w styczniu do MSWiA i do Min. Boniego, aby włączyć nas do zespołów pracujących nad emeryturami służb mundurowych. Potem pojawiło się info ze strony Rządu, że funkcjonariusze służb mundurowych wejdą do ZUS :). Wydaje się, że ktoś jednak sobie żartował ze zrównaniem praw do emerytury funkcjonariuszy i pracowników, ale do dziś nie było dementi tej oficjalnej informacji, tak więc temat naszych emerytur mundurowych w ten sposób został wyciszony. O jakiejś odpowiedzi na styczniowy monit z MF też nic nie słyszałem.

To może jeszcze raz powinniśmy przypomnieć o swoim istnieniu Panu Boniemu oraz Panom w MSWiA że istniejemy i że coś było nam obiecane. Wszystkie pozostałe służby mundurowe w rozmowach biorą udział tylko nie my. Czemu tak jest?

emerytura dla mundurów 65 mrzonki pierdulców,nikt do tego czasu w policji czy w wojsku nie wytrzyma ,gorzej pierdulce chcą aby służyć do puki się da a potem jak zdrowie siądzie to spierdzielaj dziadu w skarpetkach,
przy celnej ustawce było zamierzone 55 lat, tak jest w USA 20 lat służby i 55 rok życia- policja.
głosujcie se dalej na PO to obudzicie się na centralnym,
w dupie nas mają

Była propozycja do 55 roku i min 25 lat służby tylko ciekawe kto sie na to nie zgodził

Przedstawiciele ZZ byli zawsze małym gronem reprezentującym środowisko zawodowe,brak determinacji z ich strony spowodował między innymi brak określenia zapisu w Ustawie SC w sprawie wieku emerytalnego.Zastanawiające dlaczego????, temat tak istotny wręcz życiowy, został odłożony na lepsze czasy.Każda grupa zawodowa, wie do kiedy ich praca/służba będzie świadczona,natomiast w naszym środowisku, brakuje nadal tak istotnej informacji.Jak długo będziemy czekać na łaskawość polityków,żeby wreszcie poważnie potraktowano nas jako grupę zawodową,a nie zbiorowisko ludzi w zielono/czarnych ubraniach.

Zastanawiam się dlaczego u nas jest aż tyle zwiazków zawodowych moim zdaniem powinny być 2: 1 dla cywilów, 2 dla funkcjonariuszy
Pewnie już to było przedyskutowane.

Bez urazy nie wiem dokładnie jak to było ale ćwierkały wróbelki, że to ZZ nie zgodziły sie na tamta propozycję 25 w służbie i 55 lat (podobno chodziło o mobilnych i granicę). Szkoda bo akurat te podwyżki co mają być to jest śmiech (45 pln) zamiast udawać że się o coś walczy lepiej było dać jak co roku wyrównanie inflacji i byłoby podobnie :)

Back
Do góry