Co się dzieje z naszymi emeryturami?

mario97

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Czytając wypowiedzi posłów rozumie że sprawa naszych emerytur będzie rozpatrywana razem z nową ustawą o emeryturach służb mundurowych. Pan Boni także mówił o tym że nasze związki zostaną zaproszone do prac nad tymi emeryturami. Sławek czy możesz napisać jak ta sprawa wygląda? Czy dostałeś już takie zaproszenie i ewentualnie kiedy rozpoczną się prace w tym temacie?

Za odpowiedź niechu posłuży stanowisko strony rządowej ze stycznia 2008r. podpisane przez Min. Boniego.

"Emerytury mundurowe będą przedmiotem prac nad ustawą modernizacyjną"

Pytałem Min. Boniego, dlaczego nie są, oczywiście nie potrafił odpowiedzieć.

Jesteśmy dokładnie w tym samym miejscu co w styczniu 08r. tzn. rozpoczną się prace, potrzebne są analizy i takie tam.

NIE, NIE POWOŁANO TYCH ZESPOŁÓW, A JAK JUŻ POWOŁAJĄ TO NA WIELE BYM NIE LICZYŁ, ALE MOGĘ SIĘ MYLIĆ

Lepiej nie liczyć..

Panie Sławku zgadzam się z panem że nie ma co liczyć na emerytury, zresztą wydaje mi się, iż w tej chwili są sprawy ważniejsze : Ustawa i nasze pensje!!!

Kurde facet, co może być ważniejsze do nas bardziej niż emerytury? Pewnie siedzisz w ciepłym biurze i na tym polega twoja praca. Pomyśl o tych co pracują na pasach w każdej porze dnia i nocy, o każdej porze roku często z dala od swoich rodzin na drugim końcu Polski. Więc nie pisz takich głupot i nie wkurzaj ludzi jeszcze bardziej takimi durnymi wpisami.

Kurde facet, co może być ważniejsze do nas bardziej niż emerytury? Pewnie siedzisz w ciepłym biurze i na tym polega twoja praca. Pomyśl o tych co pracują na pasach w każdej porze dnia i nocy, o każdej porze roku często z dala od swoich rodzin na drugim końcu Polski. Więc nie pisz takich głupot i nie wkurzaj ludzi jeszcze bardziej takimi durnymi wpisami.

tez uwazam, ze od pensji wazniejsze sa emerytury.

Durne małolaty, kasa i tylko kasa. Czubek nosa i dzień dzisieszy. Masz rację Mario siedzi to w biurze i poza czubkiemswojego nosa nic nie widzi.

Moim zdaniem po zapewnieniu bezpieczeństwa i faktycznej ochrony, emerytury mundurowe są najważniejsze.
Napisałem tylko, że w tej sprawie jesteśmy w tym samym miejscu co w styczniu 08r., tzn. Min. Boni mówi, że potrzebne są głębokie analizy i prace w zespołach, a wszak to samo mówił w styczniu 08r. i to jest irytujące.

Wcale nie powiedziałem, że tego nie będzie. Bynajmniej nie spoczniemy dopóki nie będzie.

Emerytury....

Kolejny raz ktoś zarzuca mi pracę za biurkiem, śmieszne,pracowałem dużo lat na pasie..., kilka w porcie i tak dalej, durne to są wasze zapisy. Zapewne nie wiecie ale pensja ma wpływ na wysokość świadczenie emerytalnego. Rozumiem że chcecie odejść i pracować jako ochroniarze w markecie? Można i tak. Ja chcę podwyżki , chcę zarabiać godnie, a emerytury mają być takie jak np. w SG, bo skoro pełniłem służbę z kolegą, on sprawdzał dowody, paszporty i pisał notatki a ja o 4 nad ranem odprawiałem ciężary to tym bardziej to mi się należą niż kolegą z SG. Zapewne sprawdzony w bojach na kilku frontach Boni kupi nas jakimś śmiesznym projektem , który pozwoli odejść po 25 latach od wejścia ustawy o SC, i dostanę 50% średniego wynagrodzenie..O tam wam chodzi ? Miała być podwyżka będzie wyrównanie kominów, za rok zamiast podwyżki będzie wartościowanie.
Pytam się jeszcze raz o to wam chodzi???

Koleżko Obi...,czy ja napisalem,że Twoje wpisy są głupie? Nie gorączkuj się tak. Wypowiedzialem się tylko w swoim imieniu,że dla mnie najwazniejsze są emerytury, a czy ktoś ma zamiar pracować w ochronie,czy gdzie indziej to jego indywidualna sprawa. Pozdrawiam.

emerytury c.d.

Emerytury są najważniejsze i to nie podlega żadnej dyskusji. Po raz któryś musimy przypominać o podpisanym porozumieniu z przed 11 laty a przez kolejne Rządy nie zrealizowanego. Były pomostówki, zostały nam odebrane z zamiarem dopisania Nas do emerytur mundurowych.Były założenia do emerytur celnych jako załącznik do Ustawy SC i mogły by być przyjęte nawet od 2012 r. , zostały odrzucone znowu z zamiarem dopisania Nas do systemu służb mundurowych.Na WSSC czytamy są komisje konsultacje ale Nas jakoś nikt nie zaprasza do rozmów na najważniejszy Nas temat, czy to się zmieni?

Jakie emerytury,w garbate aniołki wierzysz,nie ma i nie będzie żadnych emerytur.
Przestańcie się w końcu łudzić że będzie inaczej.

Pan Michał Boni
Minister –Członek Rady Ministrów

Szanowny Panie Ministrze
W nawiązaniu do informacji dotyczących włączenia do końca lipca bieżącego roku przedstawicieli Służby Celnej do zespołu roboczego ds. opracowania założeń nowej ustawy emerytalnej dla służb mundurowych, przekazanych przez Pana Ministra w dniu 07.07.2009 roku w trakcie spotkania poświeconego omówieniu stanu realizacji postulatów związków zawodowych zgłaszanych podczas akcji protestacyjnej prowadzonej w Służbie Celnej w styczniu 2008 roku, Zarząd Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej RP zgłasza swoje głębokie zaniepokojenie faktem braku realizacji powyższego zapewnienia.
Nadmieniamy, że w trakcie spotkania w dniu 28 lipca 2009 roku z przedstawicielami związków zawodowych Szef Służby Celnej J. Kapica oświadczył, że nic mu nie wiadomo w sprawie powołania zespołu, informując jednocześnie, iż w sprawie tej należy składać zapytania bezpośrednio do osoby składającej obietnice tj. do Pana Ministra. Kilka dni po spotkaniu w rozmowie telefonicznej Szef Służby Celnej przekazał informację, że kontaktował się w powyższej sprawie z Panem Ministrem i pierwsze spotkanie zespołu z udziałem przedstawicieli Służby Celnej odbędzie się pod koniec sierpnia bieżącego roku.
Informację tę przyjęliśmy z zaniepokojeniem gdyż wiadomym jest,iż Zespół MSWiA ds. opracowania założeń nowej ustawy emerytalnej dla służb mundurowych pracuje na bieżąco a podczas ostatniego jego posiedzenia tj. w dniu 22 lipca 2009 roku ustalono, że niektóre kwestie szczegółowe założeń do projektu ustawy emerytalnej dla służb mundurowych muszą zostać skonsultowane z szefem doradców premiera, czyli Pana Ministra oraz przedstawicielami Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej i określono termin kolejnego spotkania zespołu MSWiA z Państwa udziałem na I połowę sierpnia br. Wierząc w prawdziwość intencji Pana Ministra włączenia Funkcjonariuszy Celnych do nowego systemu emerytalnego służb mundurowych, wyrażamy nadzieję, że wyżej opisana sytuacja jest jedynie niefortunnym zbiegiem okoliczności.
Mając powyższe na uwadze zwracamy się do Pana Ministra z prośbą o ustosunkowanie się do powyższych informacji oraz w miarę możliwości o pilne wyznaczenie terminu spotkania przedstawicieli Zrzeszenia z Panem Ministrem.
Z poważaniem:
Za Zarząd: Przewodnicząca ZZZSCRP Barbara Smolińska
Puławy, dnia 14 sierpnia 2009 roku Nr ZZZSC-10-23/09

A TO JEST NASZ KOCHANY ZIEMNIACZEK KSYWA POTEJTO WIERZY GŁEBOKO ZE WYGRA MILION W TOTOLOTKA .

ZYCZĘ WSZYSTKIM SZCZĘSLIWEGO NOWEGO JORKU

Ostatnia edycja:
Do Digital-a

Przecież na pół-pierwszy pół-rzut pół-oka widać, że to niefortunny zbieg okoliczności. Pan Boni ZAWSZE dotrzymywał obietnic, o danym słowie nie mówiąc.
Trochę wyrozumiałości proszę! Jest sezon urlopowy i pewnie pan minister zaproszenie na komisję dawno podpisał, tylko zawieruszyło się w kancelarii, bo część obsady na wolnym a wysyłek tyle samo.

Nie rozumiem tylko histerycznych pisemek Pani Basi...i to z Puław ( co ją tam zagnało:confused:) Czyżby nagle poczuła się wydytkana przez TYCH CO OBIECYWALI ???!!! ( półtora roku temu też..???? )

Hm

Z emeryturami to wiadome :(, ale ktoś z Wrocławia przecież niedawno pisał, że wręczają już im pisemka z wynagrodzeniem wyrównanym do minimalnych widełek...:rolleyes:
Dla mnie to nie jest podwyżka......sam to nazwałeś wyrównanie do minimalnych widełek. Czy to oznacza że jesteśmy minimalistami???!!!
Ja uważam, że moja praca nie jest na poziomie minimalnym biorąc za porównanie pracę moich kolegów z najbliższego otoczenia!:mad:

Back
Do góry