chcę pozwać tego wybitnego mówcę

stefaan

Użytkownik
Punkty reakcji
0
chcę pozwać tego wybitnego mówcę o wybitnej aparycji za słowa " Ci którzy współpracowali, to sami zrezygnowali " dokładnie to 8 minuta i 24 sekunda materiału z linka poniżej. Pytanie więc , do związku którego byłem członkiem , zwłaszcza do Sławka Siwego i Krzyśka Skibińskiego , pomożecie ? Ja z nikim nie współpracowałem , więc sprawa czysta.
http://www.polsatnews.pl/wideo-program/gosc-wydarzen-_6406621/

06''53: "nikt nie był zmuszany", a ja wiem, że byli zmuszani (do podpisania cyrografu, że odejdą na emerytury - przyp. aut.).

Kiedy mówi o tych co współpracowali i sami zrezygnowali to chyba ma na myśli swojego współpracownika wiceministra Wiesława Jasińskiego, byłego milicjanta, odnotowanego przez ipn. Inaczej sytuacja wygląda tak, że współpracującym przedstawiano propozycje lecz oni sami rezygnowali. Z wywiadu wynika też, że Pan Siwy nie otrzymał propozycji z powodu działalności związkowej. Większe wpływy do budżetu to efekt rezygnacji z kontroli słupów i prowadzenie ich u normalnych podmiotów, co wcale nie wymagało żadnej reformy.

Efekt reformy był taki, że nikt nic nie wiedział co ma robić, była walka o ogień i podsycanie animozji na linii cło-skarbówka, SENT to fikcja i każdy tylko markuje robotę. Mimo tego w PUCS Gdynia było kilka dużych trafień fajek w kontenerach, a wcześniej posucha, co wyraźnie pokazuje, że przestępcy mają doskonałą orientację w temacie tego całego bałaganu (strach myśleć, ile transportów przeszło przy tak słabej kontroli). Te większe wpływy to zapewne efekt tylko i wyłącznie nieco lepszych przepisów (pakiet paliwowy, OO VAT) i początkowego oszołomienia oszustów (tych od paliwówki i VAT). Ale niebawem szok im minie i nowe patenty będą hulać, bo jakość tego tworu nie wzrosła lecz spadła. A morale tych co przetrwali, leży w agonii...

Kiedy mówi o tych co współpracowali i sami zrezygnowali to chyba ma na myśli swojego współpracownika wiceministra Wiesława Jasińskiego, byłego milicjanta, odnotowanego przez ipn. Inaczej sytuacja wygląda tak, że współpracującym przedstawiano propozycje lecz oni sami rezygnowali. Z wywiadu wynika też, że Pan Siwy nie otrzymał propozycji z powodu działalności związkowej. Większe wpływy do budżetu to efekt rezygnacji z kontroli słupów i prowadzenie ich u normalnych podmiotów, co wcale nie wymagało żadnej reformy.

Tłumaczenie wzrostu wpływów z VAT wprowadzeniem KAS jest mocno naciągane, żeby nie powiedzieć absurdalne. Że niby w KAS lepiej działa analiza ryzyka i lepiej typowane są podmioty do kontroli? A kiedy niby ta analiza ryzyka miała miejsce, że spowodowała lepsze wyniki za pierwsze pół roku. Takich przypadków, że analiza ryzyka KAS wytypowała kontrolę, która już zdążyła zakończyć się protokołem i skuteczną egzekucją, to chyba jeszcze nie ma prawa być. No, może w jakichś prostszych sprawach. Poza tym największy wzrost procentowy wpływów był w styczniu i lutym im dalej, tym wzrost mniejszy. Teraz będzie odniesienie do miesięcy w których zaczął m.in obowiązywać pakiet paliwowy i tu już nie jest tak różowo (jak pomyślała ślina wypływając Murzynowi na brodę). Zmiany organizacyjne to póki co ciągle bałagan i teraz do tego braki kadrowe. Może KAS się dotrze i będą jakieś pozytywne efekty, ale na pewno wprowadzeniem KAS nie można tłumaczyć wyników za pierwsze miesiące 2017.

Mówca będzie stawał przed komisją Kukiza za 2016r. bowiem skupił się na wyje 250 fanków SB itp zamiast zbierać na zbiorach VAT. Cel ma Wielki, szacun za wyeliminowanie zagrożenia własnego wypierdlenia.

Duże wpływy z VAT to po części efekt JPK. System a automatu wyłapuje próby odliczenia VAT z faktur wystawionych przez podmioty niezarejestrowane. Urzędy mają delikwenta podanego na tacy. Sam słyszałem jak maleńki urząd skarbowy w pierwszym miesiącu miał dopisów na kilkaset tysięcy. Gdzie manualnie takich wyników nigdy nie mieli przez rok. Inna sprawa, że podatnicy godzą się to korygować, a czasem to po prostu faktury od podmiotów, które czekają na zarejestrowanie po złożeniu rejestracji do VAT, gdzie w ostateczności taki VAT jest do odliczenia. Jak się połapią pokorygują spowrotem. Pakiet paliwowy i SEND też przynosi efekty. Jeszcze niech zabronią stacją benzynowym wystawiać faktury do paragonów i znowu trochę przyrośnie, bo bez tego pakiet paliwowy i SEND to walka z wiatrakami. Jak nie będzie popytu na puste faktury to i lotne kontrole nie będą potrzebne. Co by nie mówić o pisiorach to pewne rzeczy im się jednak udają, ale może to paradoksalnie efekt ewolucji w MF a nei rewolucji.

Duże wpływy z VAT to po części efekt JPK. System a automatu wyłapuje próby odliczenia VAT z faktur wystawionych przez podmioty niezarejestrowane. Urzędy mają delikwenta podanego na tacy. Sam słyszałem jak maleńki urząd skarbowy w pierwszym miesiącu miał dopisów na kilkaset tysięcy. Gdzie manualnie takich wyników nigdy nie mieli przez rok. Inna sprawa, że podatnicy godzą się to korygować, a czasem to po prostu faktury od podmiotów, które czekają na zarejestrowanie po złożeniu rejestracji do VAT, gdzie w ostateczności taki VAT jest do odliczenia. Jak się połapią pokorygują spowrotem. Pakiet paliwowy i SEND też przynosi efekty. Jeszcze niech zabronią stacją benzynowym wystawiać faktury do paragonów i znowu trochę przyrośnie, bo bez tego pakiet paliwowy i SEND to walka z wiatrakami. Jak nie będzie popytu na puste faktury to i lotne kontrole nie będą potrzebne. Co by nie mówić o pisiorach to pewne rzeczy im się jednak udają, ale może to paradoksalnie efekt ewolucji w MF a nei rewolucji.
Te duże wpływy z VAT to efekt wzrostu gospodarczego i trochę magii excela ,propagandy i dopiero gdzieś tam na końcu SENT. Jak wzrost tąpnie prawda wyjdzie na jaw. W MF nie ma żadnej ewolucji , ciągle te same osoby w różnych konfiguracjach , na dole dokładnie to samo.

Ale się gość napisał tyle tylko, że nic z tego nie można zrozumieć.

Te duże wpływy z VAT to efekt wzrostu gospodarczego i trochę magii excela ,propagandy i dopiero gdzieś tam na końcu SENT. Jak wzrost tąpnie prawda wyjdzie na jaw. W MF nie ma żadnej ewolucji , ciągle te same osoby w różnych konfiguracjach , na dole dokładnie to samo.

Chodziło mi raczej o ewolucję przepisów i procedur. Nie rzucili VATu w kąt tak jak zapowiadali, tylko zmieniają powoli to co jest. Napisanie od nowa ustawy VAT na podstawie tej samej dyrektywy nic by nie zmieniło. Kwestie personalne to inny temat tu rzeczywiście jest patologia.

Jak to szło? Wystarczy nie kraść???

Tak to szło:

Tusk 2013: należy zlikwidować OFE.
Rostowski 2015: To zrujnuje budżet państwa!!
Balcerowicz 2015: to jest wysoce nieodpowiedzialne!!!!
Schetyna 2015: skąd PIS weźmie te miliardy na 500+???
Schetyna 2017:
- odbudujemy fundusze emerytalne!
- damy 13-tą emeryturę!
- rozszerzymy 500 + na każde dziecko!

Szydło: "pan Schetyna nie rozumie idei programu 500 plus: to jest program prodemograficzny, a nie socjalny, rodziny z 1 dzieckiem w trudnej sytuacji finansowej nie są pozostawione samym sobie: mogą ubiegać się o pomoc socjalną, bo jest dużo różnego rodzaju programów, z których takie rodziny mogą korzystać".

Jeszcze miesiąc-dwa (jeśli słupki nie podskoczą do góry) Schetyna zapowie: obniżymy wiek emerytalny dla kobiet 55 lat, dla mężczyzn 60 lat. :cool:

2016 - PO - rozpoczyna manipulację w Trybunale Konstytucyjnym ..............
2017 - PIS - demontaż Trybunału ...
2017 - PIS - demontaż Służby Celnej - pomimo niezgodności z Konstytucją ...
2017 - PIS - całkowita likwidacja OFE
2017 - PIS - zamach na Sądy
2017- PIS - >>>>>>>>>>>>>>>>>>>
2018 - PIS - ................................

Bravo jest sukces :mad:

Tak to szło:

Tusk 2013: należy zlikwidować OFE.
Rostowski 2015: To zrujnuje budżet państwa!!
Balcerowicz 2015: to jest wysoce nieodpowiedzialne!!!!
Schetyna 2015: skąd PIS weźmie te miliardy na 500+???
Schetyna 2017:
- odbudujemy fundusze emerytalne!
- damy 13-tą emeryturę!
- rozszerzymy 500 + na każde dziecko!

Szydło: "pan Schetyna nie rozumie idei programu 500 plus: to jest program prodemograficzny, a nie socjalny, rodziny z 1 dzieckiem w trudnej sytuacji finansowej nie są pozostawione samym sobie: mogą ubiegać się o pomoc socjalną, bo jest dużo różnego rodzaju programów, z których takie rodziny mogą korzystać".

Jeszcze miesiąc-dwa (jeśli słupki nie podskoczą do góry) Schetyna zapowie: obniżymy wiek emerytalny dla kobiet 55 lat, dla mężczyzn 60 lat. :cool:

Likwidacja OFE nie oznacza likwidacji zgromadzonych oszczędności, ale ich przesunięcie tam, gdzie są potrzebne gospodarce i przy tym dadzą zarobić właścicielom (ludziom!), a nie tylko agresywnemu kapitałowi zagranicznemu za mega prowizje niezależnie od wyniku z inwestycji.
Fajnie Nochal, że zachowałeś resztki obiektywizmu..."PO rozpoczyna manipulację...", respect!
A sędziów wśród których są pospolici złodzieje i celników uważanych za złodziei lud nie będzie żałować, więc dla społeczeństwa super władza. Nawet to rozumiem, szkoda że obrywam za nie swoje...

szkoda, że Ty nie zachowałeś więcej obiektywizmu.
nie jestem sympatykiem żadnej partii .
moja wypowiedź jest chłodną oceną stanu faktycznego dlatego odniosę się tylko do:
jak PO przejmowało część środków emerytalnych uczciwych ludzi to było źle ! Natomiast jak PIS zlikwidował OFE to jest to tylko "dobra zmiana" ! Sorry ale dla mnie w obu przypadkach to sku-stwo !
Niestety to jakaś hipokryzja !
O sędziach mówić , że to złodzieje to chyba lekka przesada, gdyż w każdej grupie zawodowej znajdą się "czarne owce" !!!
Dodatkowo spójrz na to w kontekście wyroków wydawanych przez sędziów wybranych z klucza partyjnego !!!
Nawet w Piśmie Świętym na którym się Władza wzoruje jest coś napisane o tych "sprawiedliwych"
Powodzenia , ale za dużo tu polityki !!:mad:

Likwidacja OFE nie oznacza likwidacji zgromadzonych oszczędności, ale ich przesunięcie tam, gdzie są potrzebne gospodarce i przy tym dadzą zarobić właścicielom (ludziom!), a nie tylko agresywnemu kapitałowi zagranicznemu za mega prowizje niezależnie od wyniku z inwestycji.
Fajnie Nochal, że zachowałeś resztki obiektywizmu..."PO rozpoczyna manipulację...", respect!
A sędziów wśród których są pospolici złodzieje i celników uważanych za złodziei lud nie będzie żałować, więc dla społeczeństwa super władza. Nawet to rozumiem, szkoda że obrywam za nie swoje...

szkoda, że Ty nie zachowałeś więcej obiektywizmu.
nie jestem sympatykiem żadnej partii .
moja wypowiedź jest chłodną oceną stanu faktycznego dlatego odniosę się tylko do:
jak PO przejmowało część środków emerytalnych uczciwych ludzi to było źle ! Natomiast jak PIS zlikwidował OFE to jest to tylko "dobra zmiana" ! Sorry ale dla mnie w obu przypadkach to sku-stwo !
Niestety to jakaś hipokryzja !
O sędziach mówić , że to złodzieje to chyba lekka przesada, gdyż w każdej grupie zawodowej znajdą się "czarne owce" !!!
Dodatkowo spójrz na to w kontekście wyroków wydawanych przez sędziów wybranych z klucza partyjnego !!!
Nawet w Piśmie Świętym na którym się Władza wzoruje jest coś napisane o tych "sprawiedliwych"
Powodzenia , ale za dużo tu polityki !!:mad:

OFE nie było przemyślane i należy mu się reforma, ale taka, żeby środki zostały własnością obywateli, a że niemi nie są, orzekł sąd kilka lat temu, więc całe OFE to fikcja. Co do ruchu PO, wcale nie byłem jednoznacznie krytyczny, gdyż to faktycznie absurd, by ZUS przekazywał środkido prywatnych OFE, które kupują dług państwa! To niepotrzebny pośrednik, państwo samo może pożyczyć sobie te pieniądze od nas, a potem oddać w emkach. Po prostu OFE nie powinny móc skupować obligacji państwowych i żadnego państwowego długu, a jedynie inwestować aktywnie (akcje itp.)
Co do sędziów, to ja ich tak nie nazwałem, jedynie stwierdziłem prezentowany obecnie wizerunek. Choć w głowie mi się nie mieści, że może być choćby jedna "czarna owca" w takim zawodzie, ale jak widać wszystko jest możliwe.

Back
Do góry