Czytając powyższe wpisy,zastanawiam się o co chodzi ? Czy koledzy/koleżanki nie widzą ,nie chcą widzieć lub celowo wszczynają nową awanturę? Po pierwsze: Obwinianie S .Siwego o jakieś nieczyste powiązania z innymi członkami ZZ Celnicy Pl ,jest nieuczciwe ,by nie powiedzieć podłe ! Jest to człowiek ktory poświęcił swoją karierę zawodową dla wspólnego dobra.Ma z tego powodu komisje dyscyplnarne ,łącznie z "propozycją " usunięcia z słuzby.Jak można wymagać, by kontrolował to, co kto napisze na forum,izbowym zresztą ? Izba w Przemyślu nie jest jedyna w Polsce.Jestem pełen podziwu dla S .Siwego ,że po takich podłych wpisach ,nie zostawi całej działalności w diabły! Moze tak zrobić. Jak by był wtedy chwalony.Są takie przykłady z innych zwiazków -dla zainteresowanych wpisy na forum ogólnym.Po drugie:Wypowiadają się osoby zalogowane w maju /!/ tego roku ,dotąd milczące i nie angażujące się w działalność zwiazkową/może się mylę -jeżeli tak -przepraszam/,tryskają jadem z gorliwością godną lepszej sprawy,to z kolei budzi moje podejrzenia ,co do czystości ich intencji jak i wiarygodności .Zastanawia mnie gdzie byli ci ludzie ,gdy trzeba było jechaćdo Warszawy ,na Marsz Milczenia? Słychać było różne wymówki: żona /mąż mi nie pozwolił,białkowanie swojego nazwiska z listy ,głuchy telefon,zapomniałem itp/Jak można traktować poważnie ich wpisy ,gdy na internecie Izbowym,nie widać większego zainteresowani /do 60-70 odsłon tematów poruszanych na forum/Są to szeptacze,którzy mają bardzo duże wymagania wobec innych,ale zero wobec siebie,Niech inni nadstawiają glowy. Innym tematem jest wiedza kto z kim śpi,jaką ma bieliznę,bije czy nie,demoluje lub nie,co kto z kim robi ,po co i dlaczego? Pytanie : Kolega ,sasiad,wywiad? Z pewnością nie świadczy to dobrze o nich samych. Po trzecie : Kmicic.Jest v-ce Przewodniczącym ZZ Celnicy PL Przy IC Przemyśl.Ma ukończone 18 lat.Jest w pełni odpowiedzialny za swoje poczynania.Mam nadzieję ,że wie co robi- według mnie ,biorąc pod uwagę kontrowersje jakie wzbudza,oraz przełozenie ,jakie ta działalność ,ma na wizerunek ZZ Celnicy,powinien mieć na tyle odwagi i odpowiedzialności ,by zrezygnować z funkcji v-ce Przeewodniczącego.Ma dobry przykład z poprzedniego Przewodniczącego ,który potrafił odpowiedzialnie uznać swój błąd i złożył funkcję . Zyskał na tym szacunek kolegów i oczyścił sytuację Ma także okazję potwierdzenia dobrego wyboru swojego pseudo : Kmicic. Kto to powiedział ? Dobij waść ,wstydu oszczędż! A więc odwagi!.Po czwarte: Nasze forum czytają ludzie z innych Izb,nie koniecznie znający realia panujące w Przemyślu.Osoby te wypowiadają się w tonie krytycznym lub pouczającym ,wprowadzając dodatkowy zamęt i podnosząc temperaturę dyskusji.Może zanim coś napiszesz ,najpierw pomyśl?Po piąte i ostatnie: Jesteśmy w trakcie przełomowych negocjacji ,w trakcie PROTESTU,szczególnie teraz potrzebna jest jedność .Uzgodnienia które teraz zapadną ,będą skutkować przez wiele lat standartem naszej pracy. To szczególnie młodym celnym powinno zależeć na uzyskaniu jak najlepszych warunkach ,porównywalnych z innymi służbami.Praca 12 lat dłuższa ,lub krótsza to jest COŚ.Nie znaczy też ,że starsi celni mogą sobie odpuścić.Gdyż mogą nie doczekać emerytur po tym ,jak "zakładowa słuzba zdrowia "uzna ,że są niezdolni do dalszej służby .A wtedy co?Szkolenie i nowy zawó w wieku 60 lat ? Wolne żarty!
Tak więc wszyscy mamy powody ,by zostawić w obecnym czasie inne tematy i zająć się tym co teraz jest najważniejsze! Jeżeli nie stać nas nawet na bierne uczestnictwo,poprzez złozenie deklaracji związkowej,to bądzmy przynajmniej ODPOWIEDZIALNI.