Celnik- pierwsze kroki

Thunder86

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam!
Chciałem się dowiedziec czegos bliżej na temat pracy celnika, mam tutaj na myśli jakie pierwsze kroki wykonywac aby dostac się do tej pracy..

Byłbym wdzieczny za wszelkie informacje, głównie chodzi mi o to czy procedura wygląda tak jak przy aplikacji na policjanta lub zawodowego żołnierza?

Panowie, myśle że pytanie było serio i kolega thunder86 mimo wszystko chce sie coś dowiedzieć.

Sprawa formalnie wydaje się prosta. Wejdź na stronę internetową izby celnej w twoim województwie i tam powinny być (jeżeli oczywiście są) oferty pracy i wymagania jakich dyrektor IC od ciebie oczekuje. Złóż aplikację i czekaj na odpowiedź. Myślę że większe szanse będziesz miał na wschodniej granicy Polski niż wewnątrz kraju ale próbować wszędzie można.
Niestety bliżej nam do urzędników skarbowych niż do służb mundurowych, pomimo że mamy mundury, ale listonosze też niby mają mundur:).
Według naszej władzy jesteśmy służbą umundurowaną a nie mundurową.
pozdrawiam i pytaj dalej

Najlepsze co mnie spotkało w SC to to, że z niej odszedłem :) To była najlepsza decyzja w moim życiu (nie licząc żony:) )

Panowie, myśle że pytanie było serio i kolega thunder86 mimo wszystko chce sie coś dowiedzieć.

Sprawa formalnie wydaje się prosta. Wejdź na stronę internetową izby celnej w twoim województwie i tam powinny być (jeżeli oczywiście są) oferty pracy i wymagania jakich dyrektor IC od ciebie oczekuje. Złóż aplikację i czekaj na odpowiedź. Myślę że większe szanse będziesz miał na wschodniej granicy Polski niż wewnątrz kraju ale próbować wszędzie można.
Niestety bliżej nam do urzędników skarbowych niż do służb mundurowych, pomimo że mamy mundury, ale listonosze też niby mają mundur:).
Według naszej władzy jesteśmy służbą umundurowaną a nie mundurową.
pozdrawiam i pytaj dalej

Dzięki za zrozumienie.
Tylko małe, ale bo pisałeś o IC w moim w województwie, a województwa, która graniczą na wschodzie nie są miejscem mojego zamieszkania.
Czy jest tutaj jakieś ograniczenie z tytułu województwa, w którym się jest zameldowanym?
Dla mnie przeprowadzka na wschód to nie byłby aż tak duży problem, jeśli oczywiście miałbym tam pracę.
Głównym powodem, dla którego zainteresowałem się ta pracą jest to,że właśnie jestem na 5 roku administracji i nie wiem co dalej miałbym robic...Zdaje sobie sprawe,że same ukończone studia nie dają żadnych gwarancji angażu w tym fachu, ale napewno nikt mnie nie przekreśli tylko dlatego, że mam skończone studia:D

Dzięki za info.

Thunder 86

Z Pana wykształceniem ma Pan duże szanse na pracę w cle.Proszę złożyć dokumenty wszelkie do Izby Celnej w województwie,w którym Pan mieszka.Powodzenia.

IC Biała Podkaska

W IC BP wykształcenie ma znaczenie, przynajmniej sposób zakończenia, bo Twoja administracja tutaj nie ma znaczenia, ale jeśli skończyłeś liceum/technikum dyplomem technika to już przynajmniej wymogi formalne spełniłeś. Przynajmniej dwa ostatnie nabory były z taki wymogiem co do wykształcenia. Jeśli chcesz do IC BP przeglądaj ogłoszenia na http://bialapodlaska.uc.gov.pl ostatni był 22 października. Ale niedługo (prawdopodobnie) nowe przejście będzie otwierane więc będzie szansa na większą liczbę etatów. Co do pracy? Jak kto lubi. Nikogo siłą przecież nikt do cła nie ciągnie:D

W IC BP wykształcenie ma znaczenie, przynajmniej sposób zakończenia, bo Twoja administracja tutaj nie ma znaczenia, ale jeśli skończyłeś liceum/technikum dyplomem technika to już przynajmniej wymogi formalne spełniłeś. Przynajmniej dwa ostatnie nabory były z taki wymogiem co do wykształcenia. Jeśli chcesz do IC BP przeglądaj ogłoszenia na http://bialapodlaska.uc.gov.pl ostatni był 22 października. Ale niedługo (prawdopodobnie) nowe przejście będzie otwierane więc będzie szansa na większą liczbę etatów. Co do pracy? Jak kto lubi. Nikogo siłą przecież nikt do cła nie ciągnie:D

No rozumie, a tak z ciekawości-ile na poczatek jest do zarobienia?

Rekrutacja - i co dalej?

Witam,
Zakończyłam pomyślnie proces rekrutacji do służby celnej. Proszę o informację co dalej mnie czeka, jak będzie wyglądać służba przygotowawcza? Czy mundur jest obowiązkowy?

chyba coś ci się pokręciło - to mundur - jest jaki jest ale mundur RP

jeśli dla ciebie to szmata to wychodzi na to że jesteś szmaciarzem

jak ci tak bardzo nie pasi to śmigaj na cywila

temat zastępczy

Witam!
Chciałem się dowiedziec czegos bliżej na temat pracy celnika, mam tutaj na myśli jakie pierwsze kroki wykonywac aby dostac się do tej pracy..

Byłbym wdzieczny za wszelkie informacje, głównie chodzi mi o to czy procedura wygląda tak jak przy aplikacji na policjanta lub zawodowego żołnierza?

znalazł forum celnicy.pl , a nie wie co , gdzie i jak ma się przyjąć do pracy , nie podaje IC to by sie mu pomogło , jazda po pijaku kolejny pusty temat , moze policja, moze wojsko, moze agencja jest wiele i to różnych .

Ostatnia edycja:
chyba coś ci się pokręciło - to mundur - jest jaki jest ale mundur RP

jeśli dla ciebie to szmata to wychodzi na to że jesteś szmaciarzem

jak ci tak bardzo nie pasi to śmigaj na cywila

dobre:D widziales kiedys mundur?? Wydaje mi się, że nie.
Listonosze mają lepsze. Pomijając fakt, że już nie pracuję w super świetnej SC
to jak można nazwać mundurem takie coś:
- spodnie stały się białe po 3-4 praniach,
- szlufki odrywały się same po ok. 6 miesiącach noszenia,
- szwy na spodniach pękały same po miesiącu,
- koszule się sprały i straciły kolor po 3-4 praniach,
- na czapce zimowej miałem Orła bez korony (!),
- buty przeciekały w zasadzie od nowości - zapachy emitowały kosmiczne,
- czapka letnia wypłowiała sama w ciągu jednego sezonu, nawet jej nie prałem,

i ty, synku, mówisz na to mundur... mundur RP... wstyd, po prostu wstyd.
Ciekawe jak godnie byś reprezentował RP w takiej szmacie na przejściu granicznym. Widziałeś kiedyś celników innych państw?

Co wy tak narzekacie,macie jak u Boga za piecem i płaczecie że zle.Chyba że jak to kiedys powiedział mi jeden..............

Back
Do góry