apel ssc

A

aga101

Gość
Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej

Mając na uwadze dobro Służby Celnej zwracam się do Was z apelem o powrót do miejsca pełnienia służby / pracy. Dajcie mi szansę na realizację moich zobowiązań i planów.

Jako Szefowi Służby Celnej zależy mi na poprawie warunków pracy funkcjonariuszy celnych, dlatego też wyszedłem z propozycjami, które można wdrożyć szybko.
Zdaję sobie sprawę, że nie są to idealne rozwiązania, ale dają realną szansę na poprawę funkcjonowania Służby Celnej w przyszłości.
Ponieważ docierają do mnie sygnały o różnej interpretacji komunikatu po spotkaniu ze związkami zawodowymi, czuję się zobowiązany do przedstawienia wyjaśnień.

I tak:
1) podwyżka uposażeń i wynagrodzeń przeciętnie o 500 zł na jeden etat konsumuje wcześniejszą zapowiedzianą podwyżkę w wysokości 244,45 zł. Pozostałe informacje zawarte w dotychczasowych komunikatach pozostają bez zmian (wzrost wynagrodzeń i uposażeń wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników o 2,3%, obniżenie od dnia 1 stycznia 2008 r, stopy procentowej składki na ubezpieczenie rentowe finansowanej ze środków ubezpieczonego o kolejne 2 pkt procentowe);
2) - wypłata podwyżki uposażeń może nastąpić niezwłocznie po wejściu w życie ustawy budżetowej;
3) ustawa modernizacyjna będzie opracowywana przy udziale praktyków – z urzędów celnych i izb celnych. Zespół do opracowania projektu zostanie powołany do 31 stycznia br.;
4) od chwili objęcia stanowiska Szefa Służby Celnej miałem świadomość, że przepisy pkt 8a i 8b w art. 25 ust.1 ustawy o Służbie Celnej muszą zostać wykreślone. Nie może być tak, że Państwo nie dba o swoich pracowników, dając wiarę czasami zwykłym pomówieniom. Nowelizacja ustawy o Służbie Celnej zostanie skierowana na szybką ścieżkę legislacyjną;
5) nowelizacja ta wprowadza również możliwość awansu nie rzadziej niż co 5 lat;

Z całą świadomością podkreślam, że nie planuję przenoszenia funkcjonariuszy z jednych izb celnych do innych izb celnych położonych na granicy wschodniej. Nie będzie powrotu do rozwiązań z 2004 r.

Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej, od Was zależy dalsza przyszłość Służby Celnej. Dajcie sobie szansę na poprawę warunków swojej pracy.

Zawarte w komunikacie propozycje są propozycjami rządowymi. Gwarantem wywiązania się z tych propozycji jestem nie tylko ja, ale Rząd RP.

Jedynym warunkiem realizacji projektu porozumienia z 25 stycznia br. jest Wasz niezwłoczny powrót do pracy.

Podsekretarz Stanu
Szef Służby Celnej

/-/ Jacek Dominik

Białoruski MSZ zwrócił sie do organów UE o rozwiązanie problemu na granicy- hmm, czyżby sąsiedzi będą walczyć skuteczniej niż nasze związki? chyba jutrozłożę wypowiedzenie bo bycie aplikantem celnym od 4 lat już mnie znudziło...

Przeciez wszyscy wiedza, że został ssc tylko na chwilę (mowa jest o 2 miesiącach) . Jak chce wypełnić swoje obietnice?
Za 2 miesiące powie:Chciałem ale nie dali.
I będzie jak zwykle.

P.S. Trudno wierzyć w nic

Panie Dominik. Czy zechciał byś pan sprecyzować apel?

1 Czy zapoznałeś się pan z ustawą o słuzbie celnej i czyś pan to zrozumiał?
Awanse już tam są i to nawet co dwa lata. To teraz pan wydłużasz czas i uważasz pan , że to jest propozycja?
Czy awans = podwyżka czy awans bez podwyżki tak jak teraz.
Czy podwyżka awansowa to 49 zł bruuto co 5 lat ?

Pomyśl szczylu o czym się wypowiadasz.

aga101 napisał:
Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej

Mając na uwadze dobro Służby Celnej zwracam się do Was z apelem o powrót do miejsca pełnienia służby / pracy. Dajcie mi szansę na realizację moich zobowiązań i planów.

Jako Szefowi Służby Celnej zależy mi na poprawie warunków pracy funkcjonariuszy celnych, dlatego też wyszedłem z propozycjami, które można wdrożyć szybko.
Zdaję sobie sprawę, że nie są to idealne rozwiązania, ale dają realną szansę na poprawę funkcjonowania Służby Celnej w przyszłości.
Ponieważ docierają do mnie sygnały o różnej interpretacji komunikatu po spotkaniu ze związkami zawodowymi, czuję się zobowiązany do przedstawienia wyjaśnień.

I tak:
1) podwyżka uposażeń i wynagrodzeń przeciętnie o 500 zł na jeden etat konsumuje wcześniejszą zapowiedzianą podwyżkę w wysokości 244,45 zł. Pozostałe informacje zawarte w dotychczasowych komunikatach pozostają bez zmian (wzrost wynagrodzeń i uposażeń wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników o 2,3%, obniżenie od dnia 1 stycznia 2008 r, stopy procentowej składki na ubezpieczenie rentowe finansowanej ze środków ubezpieczonego o kolejne 2 pkt procentowe);
2) - wypłata podwyżki uposażeń może nastąpić niezwłocznie po wejściu w życie ustawy budżetowej;
3) ustawa modernizacyjna będzie opracowywana przy udziale praktyków – z urzędów celnych i izb celnych. Zespół do opracowania projektu zostanie powołany do 31 stycznia br.;
4) od chwili objęcia stanowiska Szefa Służby Celnej miałem świadomość, że przepisy pkt 8a i 8b w art. 25 ust.1 ustawy o Służbie Celnej muszą zostać wykreślone. Nie może być tak, że Państwo nie dba o swoich pracowników, dając wiarę czasami zwykłym pomówieniom. Nowelizacja ustawy o Służbie Celnej zostanie skierowana na szybką ścieżkę legislacyjną;
5) nowelizacja ta wprowadza również możliwość awansu nie rzadziej niż co 5 lat;

Z całą świadomością podkreślam, że nie planuję przenoszenia funkcjonariuszy z jednych izb celnych do innych izb celnych położonych na granicy wschodniej. Nie będzie powrotu do rozwiązań z 2004 r.

Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej, od Was zależy dalsza przyszłość Służby Celnej. Dajcie sobie szansę na poprawę warunków swojej pracy.

Zawarte w komunikacie propozycje są propozycjami rządowymi. Gwarantem wywiązania się z tych propozycji jestem nie tylko ja, ale Rząd RP.

Jedynym warunkiem realizacji projektu porozumienia z 25 stycznia br. jest Wasz niezwłoczny powrót do pracy.

Podsekretarz Stanu
Szef Służby Celnej

/-/ Jacek Dominik
Wracamy tylko jak, bo grypa łamie

Anonymous napisał:
Eddy potrzebujesz aspiryny ? :P
Zdecdowanie powinniscie sie starac by kazda godzina przepracowana na pasie na granicy bya liczna jako 1,5 do emertury. Kazda godzina ponad 8 do zaplacenia 150% soboty niedziele dni wolne platne 50 i 100% wiecej odpowiednio. -- ale przede wszstkim ci co na pasach a nie pani sekretaka dyrektora i reszta w IC.

swoją drogą, takiego skamlania to jeszcze nie słyszałem z ust wiceministra.... ale mnie krympel łamie.... muszę poleżeć do południa conajmniej.

Chwała Wam Koleżanki i Koledzy!!!!!

""""Z całą świadomością podkreślam, że nie planuję przenoszenia funkcjonariuszy z jednych izb celnych do innych izb celnych położonych na granicy wschodniej. Nie będzie powrotu do rozwiązań z 2004 r. """"

--czy naprawdę już nikt nie pamięta, że pierwsza alokacja rozpoczęła się 11.11.2003 roku? Do tej pory niedobitki z Cieszyna siedzą na granicy wschodniej a na każde pismo do Ministerstwa o przywrócenie do pracy w Katowicach otrzymują odpowiedz, że są tutaj niezbędni i nie ma możliwości przeniesienia ich do innej izby.Przez 8 miesięcy nie mieliśmy płaconych żadnych świadczeń, do tej pory nie zapłacono nam rozłąkowego i za dojazd do domu - ale było to wszystko "zgodne z prawem" . Do tej pory również są wśród nas osoby z małymi dziećmi, które przez 5 lat są pozbawione matki i widzą ją jedynie w sobotę i niedzielę.

Co to da ten powrót. I tak jest nas za mało na pasach (bo w biurowcach za dużo). Ja też mam postulat, PiS po przegranych wyborach obsadził stołki w cle swoimi ludźmi ( nadal to robi). proszę powstrzymać ten proces bo są to osobniki wyjątkowo niekompetentne. Nich PiS nie krzyczy że to wynik rządów PO to protest przeciw pisowskim aparatczykom.
Zastanawiam sie czy kiedykolwiek wrócę do pracy.

cytat

"I znowu nas wszystkich Dyrekcja i kadry i naczelnicy wydymali, jak zwykle awanse i podwyżki dostali ci sami .

Jak oni pięknie skleca pismo w którym napiszą , szczególnie osiągnięci ai takie tam pierdoły aby wymigać sie od oczywistej prawdy komu tak naprawdę się nalezy podwyzka, awans.

Dostali ci co mają wazelinę i sporo na patce i dużo zarabiają, a ci ci mają mało to kopa w dupę i do roboty.

Mieczem wojujecie to od niego zginiecie. Poczekamy, kto będzie sie śmiał."

Panie Dominik czy Pan to czytał? jedna z wypowiedzi.

r napisał:
Anonymous napisał:
Eddy potrzebujesz aspiryny ? :P
Zdecdowanie powinniscie sie starac by kazda godzina przepracowana na pasie na granicy bya liczna jako 1,5 do emertury. Kazda godzina ponad 8 do zaplacenia 150% soboty niedziele dni wolne platne 50 i 100% wiecej odpowiednio. -- ale przede wszstkim ci co na pasach a nie pani sekretaka dyrektora i reszta w IC.

sedno sprawy, nie przydupasy a ci naprawdę pracujący

Back
Do góry