aktualizacja wartościowania

Ostatnio ruszył nabór wewnętrzny na wolne stanowiska - niestety dla wiekszości zamknięty.Awansowac można tylko o jedno oczko i nikt tego nie przeskoczy.

Ostatnia edycja:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stanowisk służbowych funkcjonariuszy celnych, trybu awansowania oraz dokonywania zmian na stanowiskach służbowych, Dz.U. 2010 nr 87 poz. 559

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20100870559&type=2

§ 4. 1. Awans na stanowisko służbowe, zwany dalej "awansem", może nastąpić:

1) w ramach tej samej kategorii stanowisk służbowych - po odbyciu przez okres co najmniej roku służby na dotychczasowym stanowisku służbowym oraz po uzyskaniu powyżej 2,5 punktów ze średniej arytmetycznej z ocen cząstkowych, o której mowa w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 129 ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej, zwanej dalej "ustawą", w ostatniej ocenie okresowej albo pozytywnej opinii okresowej w służbie przygotowawczej;

2. Awans, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, z wyłączeniem awansu w ramach kategorii stanowisk kierowniczych, następuje na bezpośrednio wyższe stanowisko służbowe.

3. Awans, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, następuje z:

1) kategorii stanowisk specjalistycznych do kategorii stanowisk eksperckich;

2) kategorii stanowisk eksperckich do kategorii stanowisk kierowniczych.

nonsensik? bardzo proszę:
stały nadzów dostał speców, automaty od st speca do eksp, tak samo akcyza, i ok ale po wartościowaniu ludzie, którzy z powodu wpisania im automatów czy akcyzy dostali np mł ekspertów poszli na stanowiska do mobilnych albo na stałe nadzory - ale czasowo, a ich wysoko zwartościowane czynności wykonują spece przesunięci po wartościowaniu m.in. z oc, mobilnych i ze stałych nadzorów na automaty i akcyzę - bo też mają czasówki

czyli - stanowisko dostało się tam gdzie były wysoko zwartościowane czynności, a potem już można usunąć się na bok i dać specom robić to, co winni robić mł eksperci - taka roszada, w której najważniejszy był moment, w którym wartościowano, oraz czasowość następujących zmian w celu wyeliminowania konieczności podwyższania stanowisk specom, którzy robią na stanowiskach eksperckich, a eksperci mając stanowisko "na stałe" mogą odsunąć się na bok

genialne

Dzięki,też znalazłem to rozporządzenie- dziwi mnie że nie ma magicznego "w uzasadnionych przypadkach DIC może awansować funkcjonariusza na stanowiska inne niz bezpośrednio wyższe" jak było dawniej- czyli wniosek- teraz jest lepiej. I wszystko byłby OK gdyby wartościowanie odbyło sie zgodnie z przeisami a tak nie było. Tylko kto to potwierdzi NIK -wątpię. A tak przy okazji to "wartościowanie" zablokowało wielu szczególnie starszyn funkcjonariuszom możliwośc awansu-powiedzmy był starszy kontroler celny w OC został "wywartościowany"na specjalistę. Oczywiście jego zarobki były wyższe więc zachował prawo do dotychczasowych( zgodnie z przepisem tzw. przejściowym) teraz chce awansować po 20 latach służby chce być starszym specjalistą (a co) ale to niestety nie jest awans bo po awansowaniu na starszego specjalistę tylko przez 6 miesuięcy będzie dostawał dotychczasowe pobory a potem już pensję st.specjalisty która jest niższa niz starszego kontrolera czyli niby awans ale kasa w dół. Nie wiem czy to dobry przykład z tym st.kontrolerem ale już były inspektor "awansując" z specjalisty na starszego specjalistę dostanie "po kasie". na młodszego eksperta nie może aplikować- niestety. Przecież od razu widac że "wartoścoowanie" było niezgodne z żadnymi zdrowymi zasadami.

Ostatnia edycja:
nonsensik? bardzo proszę:
stały nadzów dostał speców, automaty od st speca do eksp, tak samo akcyza, i ok ale po wartościowaniu ludzie, którzy z powodu wpisania im automatów czy akcyzy dostali np mł ekspertów poszli na stanowiska do mobilnych albo na stałe nadzory - ale czasowo, a ich wysoko zwartościowane czynności wykonują spece przesunięci po wartościowaniu m.in. z oc, mobilnych i ze stałych nadzorów na automaty i akcyzę - bo też mają czasówki

czyli - stanowisko dostało się tam gdzie były wysoko zwartościowane czynności, a potem już można usunąć się na bok i dać specom robić to, co winni robić mł eksperci - taka roszada, w której najważniejszy był moment, w którym wartościowano, oraz czasowość następujących zmian w celu wyeliminowania konieczności podwyższania stanowisk specom, którzy robią na stanowiskach eksperckich, a eksperci mając stanowisko "na stałe" mogą odsunąć się na bok

genialne

Masz rację genialne. Ciekawe, że podczas tzw."wartościowania" usłyszałem, znalazłem sią w złym miejscu, w złym czasie a mój kolega kiedyś mkc teraz ekspert ( i nawet zkc zaliczył) był w dobrym czasie w dobrym miejscu.

Back
Do góry