.....

T

typ1

Gość
No właśnie, to jest jedna z rzeczy, która mnie zaskakuje, dlatego że z jednej strony słyszę, że celnicy korzystają z praw wynikających z prawa pracy, z kodeksu pracy, czyli przykładowo biorą cztery dni zwolnienia na żądania, ale z drugiej strony emerytury chcieliby mieć tak jak mają służby mundurowe, przykładowo wojsko. Otóż istota służby polega na dyspozycyjności. I żołnierzu musi wykonywać te rozkazy, które mu przełożony sformułuje, żołnierz może być skierowany do jednostki, inny może być skierowany na poligon. Żołnierzowi się za nadgodziny nie płaci przykładowo. Więc ja rozumiem tak, jeżeli służba celna chce być konsekwentnie służbą, bo system zaopatrzenia emerytalnego jest to jeden z elementów służby to trzeba być konsekwentnie służbą. Czyli to nie można mówić tak, że jak pracuję to wedle kodeksu pracy, ale na emeryturze chcę mieć podobny status prawny, finansowy, jaki ma żołnierz, albo policjant. Jak się mówi a, to moim zdaniem trzeba mówić b i bardzo bym namawiał, wtedy kiedy do tych rozmów dojdzie o systemie zaopatrzenia emerytalnego czy podobnych, żeby celnicy odpowiedzieli kim chcą być, czy chcą być konsekwentnie pracownikami, czy chcą być konsekwentnie służbą, tylko podkreślam jeszcze raz – z istoty służby wynika i dyspozycyjność i ograniczenia pewne. Tak że trzeba o tym mówić, bardzo dobrze to wiedzą żołnierze i policjanci.

A WIĘC DO IRLANDII OBIBOKI

a co na tet temat wiedzą SOK- iści, jakie oni mają prawo korzystać z tego przywileju?????????????????????? może wypowiesz się tak konkretnie na ich temat, słuchamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tvp1, jeśli cytujesz kogoś to napisz kogo. aaaa... i gratuluję jeszcze umiejętności obsługi klawiatury ctrl-v. to raz. a dwa to co powyżej napisano wynika tylko i wyłącznie z niewiedzy posła Zemke i nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Anonymous napisał:
tvp1, jeśli cytujesz kogoś to napisz kogo. aaaa... i gratuluję jeszcze umiejętności obsługi klawiatury ctrl-v. to raz. a dwa to co powyżej napisano wynika tylko i wyłącznie z niewiedzy posła Zemke i nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Jest, jest...w tym całe sedno...chcecie tylko przywileje - zero obowiązków...pada rozkaz "na granicę" a celnicy na L4

....

Anonymous napisał:

Ale czy poseł Zemke nie ma racji??????????????????????W porównaniu do Policji czy Wojska to wy im do pięt nie sięgacie ani wykonywaniem swoich obowiazków ani swoim zachowaniem!!!!!!!!!!!!!!!!

gratuluję pomysłów. Jestem przekonany, że służba celna jest jasno określona i chce emerytur takich jak inne służby mundurowe. To, że podlegamy pod przepisy koduksu pracy niczego nie zmienia. Podlegamy to korzystamy z tego co daje ale chętnie się zamienimy.
A tak nawiasem to gratuluję nieznajomości teamtu i pewności z jaką się wypowiadasz.

do tvp1

Rozumowanie tvp1 jest bez sensu. Przecież celnicy w tym momencie nie są sł. mundurową i korzystają z kodeksu pracy zgodnie z przepisami. Jeżeli władza zrobi z nich mundurowych dopiero wtedy będą podlegali pragmatyce służb mundurowych. ( Najpierw myśl, potem pisz)

Re: do tvp1

edek napisał:
Rozumowanie tvp1 jest bez sensu. Przecież celnicy w tym momencie nie są sł. mundurową i korzystają z kodeksu pracy zgodnie z przepisami. Jeżeli władza zrobi z nich mundurowych dopiero wtedy będą podlegali pragmatyce służb mundurowych. ( Najpierw myśl, potem pisz)

Myślę ,że moja niewiedza niczym nie odbiega od waszej. Ale skoro wam tak żle to was nikt nie trzyma, doświadczenie zawodowe juz macie , lata także , narazie nie jesteście karani a do policji nabory ciągle trwają( dla porównania na policjanta łatwiej się dostać niż na celnika , jeżeli jesteś sprawny fizycznie, a wiedzę widze ze też posiadasz), ciężej z wojskiem. Drugie wyjście można wyjechać za granice i zarobić 1700 euro tyle ile byście chcieli. I pytanie do ciebie ,,Czy byłeś na zachodzie i widziałeś niezadowolonego celnika i niekulturalne traktowanie podróżnych.

"Czy byłeś na zachodzie i widziałeś niezadowolonego celnika i niekulturalne traktowanie podróżnych"
nie, widocznie te marne 2000 euro go satysfakcjonuje i jest zadowolony.?

Marcinek napisał:
"Czy byłeś na zachodzie i widziałeś niezadowolonego celnika i niekulturalne traktowanie podróżnych"
nie, widocznie te marne 2000 euro go satysfakcjonuje i jest zadowolony.?

Może i marne ( niektórzy żyją za 800 zł miesięcznie i też cieżko pracują) ale nie myśl ze w Polsce dostaniesz 2000 euro nam jeszcze daleko do zachodnich zarobków. jeżeli chcesz zarabiać marne 2000 euro bądz więcej to wyjedż za granicę

edek napisał:
Do tvp1. Naprawdę w logice obowiązuje zasada (najpierw myśl, zapamiętaj kolejność)

JA MYSLE ZE TY ZNASZ DWA WYRAZY MYSL I PISZ!!:)TEKST DALŁEM DO DYSKUSJI , ZASTANOWIENIA SIE A WY DALEJ NIE ROZUMIECIE ...:(

do tvp1

Do tvp1 Dawałem szansę 3 razy, niestety skutek żaden. To tak jak swego czasu uczyłem swego psa mówić. Niestety, nie nauczył się.

cycuś napisał:
To, że podlegamy pod przepisy koduksu pracy niczego nie zmienia. Podlegamy to korzystamy z tego co daje ale chętnie się zamienimy.
Bo my jesteśmy ni-pies ni -wydra; umundurowani (w dodatku niejednolicie), a nie mundurowi, bez praw przysługujących ,,cywilom" (np. prawo do strajku, prawo do podjęcia dodatkowej pracy bez zgody pracodawcy), za to z obowiązkami -licznymi-służb mundurowych. I jakoś tak mi sie wydaje, że komuś zależało na tym, aby ustawić nas w takim rozkroku...

EDEK! DLACZEGO NIE ZOSTWISZ TEJ PRACY? SZCZERZE! DOBRZE CI?
PYTAM SIE NIE ZŁOSLIWIE I TAKIEJ SAMEJ ODPOWIEDZI OCZEKUJE!

typ1 napisał:
No właśnie, to jest jedna z rzeczy, która mnie zaskakuje, dlatego że z jednej strony słyszę, że celnicy korzystają z praw wynikających z prawa pracy, z kodeksu pracy, czyli przykładowo biorą cztery dni zwolnienia na żądania, ale z drugiej strony emerytury chcieliby mieć tak jak mają służby mundurowe, przykładowo wojsko. Otóż istota służby polega na dyspozycyjności. I żołnierzu musi wykonywać te rozkazy, które mu przełożony sformułuje, żołnierz może być skierowany do jednostki, inny może być skierowany na poligon. Żołnierzowi się za nadgodziny nie płaci przykładowo. Więc ja rozumiem tak, jeżeli służba celna chce być konsekwentnie służbą, bo system zaopatrzenia emerytalnego jest to jeden z elementów służby to trzeba być konsekwentnie służbą. Czyli to nie można mówić tak, że jak pracuję to wedle kodeksu pracy, ale na emeryturze chcę mieć podobny status prawny, finansowy, jaki ma żołnierz, albo policjant. Jak się mówi a, to moim zdaniem trzeba mówić b i bardzo bym namawiał, wtedy kiedy do tych rozmów dojdzie o systemie zaopatrzenia emerytalnego czy podobnych, żeby celnicy odpowiedzieli kim chcą być, czy chcą być konsekwentnie pracownikami, czy chcą być konsekwentnie służbą, tylko podkreślam jeszcze raz – z istoty służby wynika i dyspozycyjność i ograniczenia pewne. Tak że trzeba o tym mówić, bardzo dobrze to wiedzą żołnierze i policjanci.

A WIĘC DO IRLANDII OBIBOKI
UnŻ dotyczy wszystkich nawet służby mundurowe, chyba że się mylę to proszę mnie sprostować, nasze zmiany są 12 godzinne i często się zdarza że pracujemy bez przerwy.sam nie raz byłe budzony w nocy do pracy, a nadgodziny w wysokości 100 godzin nie są czymś szczególnym
do tej pory od kikunastu lat tylko je obieraliśmy jako wolne czyli tak jak w innych służbach, dlaczego nas nie uzbroić dać nam broń nie będziemy wtęczas zależni od SG czy Plicji nie będziemy zabierać ich do ochrony naszych działań kontrolnych, w tym czasie będą mogli wykonywać swoje obowiązki, ia tego chcę i pragnę Tobie jeszcze powiedzieć że to my w 1/3 tworzymu towją emeryturę i wypłatę, to my płacimy ZUS, chorobowe i rentowe a wam płaci budżet ... dalej bez komentarza

[
UnŻ dotyczy wszystkich nawet służby mundurowe, chyba że się mylę to proszę mnie sprostować, nasze zmiany są 12 godzinne i często się zdarza że pracujemy bez przerwy.sam nie raz byłe budzony w nocy do pracy, a nadgodziny w wysokości 100 godzin nie są czymś szczególnym
do tej pory od kikunastu lat tylko je obieraliśmy jako wolne czyli tak jak w innych służbach, dlaczego nas nie uzbroić dać nam broń nie będziemy wtęczas zależni od SG czy Plicji nie będziemy zabierać ich do ochrony naszych działań kontrolnych, w tym czasie będą mogli wykonywać swoje obowiązki, ia tego chcę i pragnę Tobie jeszcze powiedzieć że to my w 1/3 tworzymu towją emeryturę i wypłatę, to my płacimy ZUS, chorobowe i rentowe a wam płaci budżet ... dalej bez komentarza[/quote]

NIE MÓWIE ZE NIE MASZ RACJI.DUZO PIENIEDZY IDZIE OD NAS DO PANSTWA. A MOZE ZA DUZO ? ZE NIE MA TERAZ DLA NAS NA PODWYZKI I INNE SPRAWY?

,,Czy byłeś na zachodzie i widziałeś niezadowolonego celnika i niekulturalne traktowanie podróżnych.
Tak byłem, bo tam pracowałem i nie opowiadaj o ich pracy bzdur, bo nic nie widziałeś. Kilkanaście lat pracy na zachodniej granicy pokazało nam OBYWATELOM RP, jak obcokrajowców potrafi potraktować niemiecki zool!!!!!!!!!!!!! nie wspominając o obywatelach wschodnich krajów! Gdybyś miał okazję, choć raz to naocznie zobaczyć, to byś doznał szoku i nie wierzył własnym oczom, bo bicie, poniżanie i cięcie auta w drobny mak, to norma, jak w ich ręce wpadnie przemytas...! więcej nie będę tego wątku komentował, ale proszę, ze opisuj rzeczy , o których nie masz zielonego pojęcia!!!!!!!!!!!!!!!

[
Tak byłem, bo tam pracowałem i nie opowiadaj o ich pracy bzdur, bo nic nie widziałeś. Kilkanaście lat pracy na zachodniej granicy pokazało nam OBYWATELOM RP, jak obcokrajowców potrafi potraktować niemiecki zool!!!!!!!!!!!!! nie wspominając o obywatelach wschodnich krajów! Gdybyś miał okazję, choć raz to naocznie zobaczyć, to byś doznał szoku i nie wierzył własnym oczom, bo bicie, poniżanie i cięcie auta w drobny mak, to norma, jak w ich ręce wpadnie przemytas...! więcej nie będę tego wątku komentował, ale proszę, ze opisuj rzeczy , o których nie masz zielonego pojęcia!!!!!!!!!!!!!!![/size][/quote]

podnieciłes sie!!! nie chodzi mi o przemytników tylko o normalnych podróznych którzy wracali lub jechali np do pracy za granica!mam nadzieje ze ty tak sie nie zachowywałeś jak zolle niemieccy

Back
Do góry