13 pensja już tuż, tuż!!!

Kubuś i jego mniodek

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Miasto
Made in Poland
Z uwagi na to, że 13-tka już prawie w ogródku pozwoliłem sobie na ten drobny żarcik:
Szef SC w 2009r. pyta swoich podwładnych, co kupili sobie za 13-tą pensję.
Zaczepia dyrektora:
- No i jak tam, dyrektorze? Co pan sobie kupił za 13-kę?
- Nowiutkie Audi A8. :)
- A resztę?
- Ulokowałem na koncie w banku szwajcarskim.
Podchodzi do naczelnika:
- I jak u pana, naczelniku? Na co pan wydał 13-kę?
- A kupiłem używanego Passata... :)
- A resztę?
- Wrzuciłem na książeczkę oszczędnościową.
Podchodzi wreszcie do zwykłego funkcjonariusza (takiego jak ja) i pyta:
- Co pan sobie kupił za 13-kę?
- Kapcie. :mad:
- A resztę?
- Babcia dołożyła.

Powyższy opis to nie jest wcale żart. Niemieccy zolle według identycznego schematu otrzymywali mikołajkowe premie. Zwykły funkcjonariusz (rewident, plombowniczy, itp) dostał tyle, aby wystarczyło na zakup zimowych butów w promocjach świątecznych, a jego przełożeni (beamterzy) X.XXX Euro, nie wymienię tu cyfr, aby ..... Was szlag nie trafił! Taka sama "sprawiedliwość" czeka nas po zwartościowaniu, bo przecież wdrażamy model niemiecki.

Ostatnia edycja:
pokory Bracia i Siostry..

Panowie i Panie, jasne, że Zolle z Zachodu maja lepiej, jasne że 13stki Naczelników i Kierowników są niewspółmiernie wysokie do tego na co załugują i k...ica człowieka na to bierze. ALE NIE PŁACZCIE TAK BO TO LITOŚĆ I TRWOGA. Jest wiele dużo cięższych i bardziej stresujących OD nASZEJ prac, w których 13stek nie dają, ba z wypłatami regularnymi są problemy więc trochę POKORY bo tracicie kontakt z rzeczywistością, zwłaszcza tą pozacelną..

Jest wiele dużo cięższych i bardziej stresujących OD nASZEJ prac, w których 13stek nie dają, ba z wypłatami regularnymi są problemy więc trochę POKORY

albo jesteś z MF, albo coś ci się w głowie poprzestawiało. Własnie przez takich ludzi jak ty nigdy niczego nie wywalczymy, przez pozbawionych ambicji karłów którzy potrafią pocieszać się w ten sposób, że inni mają jeszcze gorzej. Po co jechac na demonstrację pod Sejm, przecież inni nie jadą, po co protestować - przecież inni nie protestują. Nie to nie możliwe że ty jesteś od nas. To musi być MF-ianin

jesli jest z MF to naprawde nie musi narzekac na swoja pensje-postarajmy sie go zrozumiec,za pensje ok.5 tys można wyżyć

Panie Macha...83

masz całkowicie rację, trochę się cole oderwali od rzeczywistości, w końcu nie są oni pępkiem świata, trzeba się cieszyć że kasa jest, a po 5 tysięcy to do prywaciarza P. Melu.....pokaże P. swoje zdolności...;)

karpedjemie i melu(melo?)

Nie ograniają Wasze rozumki tego, że można nie płakać wiecznie nad swym ,,biednym, celniczym losem''? Chcecie się lansować wpisami ,,ten musi byc z MFu''; ,,ja demonstrowałem'' To sobie www.płaczki.pl załóżcie i tam się żalcie wiecznie.
Wydymano Nas na podwyżkach, ale to jest temat o 13-stkach! Jak można narzekać na to, że one będą?!? Bo ,,tamci'' będą mieli większe..
Uważam, że chorym jest jęczenie na ich temat bo znam wielu i SAM PRACOWAŁEM w wielu innych cięższych pracach, w których 13stek nie było, a i wypłaty nie zawsze były na czas, i nie zawsze takie jakie miały być.. Jasne, że to nie było normalne, ale tak było, więc co, jęki, płacze i demonstracje, a do gara sobie, żonie i dziecku co, tabletkę czerwoną czy fotkę spod sejmowej demonstracji?
Parafrazując nadszyszkownika Kilkujadka to Wam się trochę ,,w dupach poprzewracało'', zachowujecie się sami jak ci książeta i księżne(kierowników, naczelników i innych diców), na które tak narzekacie-wieczny protest, wieczne ale, tak dla zasady, wyrzucenia frustracji i niespełnionych ambicji, a na tym forum chyba i lansu, a gdybyście byli ,,wyżej'' zachowywalibyście się podobnie do tych na których po cichu i przez klawiaturę plujecie..
PS. Zarabiam niecałe 2300(z dodatkami-nocnym i granicznym), płacę kredytu hipotecznego teraz niecałe 1100, mam 2-letnie dziecko, nie pomagają mi kompleksowo rodzice.
Mam się romantycznie wieszać czy po prostu brać na klatę rzeczywistość? Na ziemię zejdźcie waszmościowie mali i hrabianki mniejsze..
Pozdrawiam znad samego morza

melo

Bo taki jest rynek pracy.
Ale zza Naszych biureczek tego nie widać albo właśnie udajemy, że tego nie widzimy, patrząc zazdrośnie w górę, a pomiatając np. kierowcami tirów, którzy do Nas przyjeżdżają..
I niby dlaczego chciałabyś dostać więcej tej 13-stej pensji?

a gdzie ja napisalam ze chce wiecej-ja chce tego co mi sie nalezy i pewnie dostane,
a w MF zarabiaja tyle co napisalam
pracowac u prywaciarza nie bede i nie interesuje mnie ze zarabiaja mniej odemnie ,bo idac takim trybem myslenia to sa prace,gdzie zarabiaja wiecej
a ty to nie narzekasz-bido chodzaca ze masz pensje 2300zl i musisz splacac kredyt a rodzice nie pomagaja....
ja zarabiam wiecej i mi rodzice pomagaja bo z mojej pensji w wawie ciezko i w d... mam ze innym jest cięzej

Ostatnim zdaniem podsumowałaś wszystko, żenada.. W dupie masz więc cło i wszystko co się wokół niego dzieje, udzielasz sie tu tylko i wyłącznie dla swoich korzyści. Bido powiadasz.. Oby cie los gwiazdeczko pokarał za brak pokory i taktu.

mach.........83

tu nie ma co komentować, ,,,,i najgorsze jest to że ta śmieszna istota nie rozumie tekstu pisanego, i szkoda gadać....

Nie bardzo Was rozumiem... mi jak nie pasowały dziadowskie warunki finansowe w SC to się zwolniłem. Teraz zarabiam znacznie więcej, premie mam co miesiąc, 13stki też dostaję, wypłata jest na czas i w pełnej wysokości dodatkowo telefon służbowy, samochód służbowy, fundusz reprezentacyjny (póki co niewielki, coś jak Wasze premie:D ). Ktoś się zapyta to po co tu zaglądam i piszę. Otóż z ciekawości, sentymentu i dla poprawienia sobie humoru. Powtórzę się: jak Wam źle w SC to polecam mój sposób rozwiązania problemu.

Ostatnim zdaniem podsumowałaś wszystko, żenada.. W dupie masz więc cło i wszystko co się wokół niego dzieje, udzielasz sie tu tylko i wyłącznie dla swoich korzyści. Bido powiadasz.. Oby cie los gwiazdeczko pokarał za brak pokory i taktu.
nie życz drugiemu co tobie niemiłe...
zabolało jak napisałam takim samym językiem jak ty i twoj kolega??

noo, intelektualnie mnie wprost zmiażdżyłaś..:D już się nie sil, przerost formy nad treścią i tak już pozostanie.. Swoją drogą, do MF-u masz tak blisko, kariera stoi otworem, jaki to problem?
Właśnie do tego dąże wniosku, który skonstruował dj_pothead, że jeżeli Wam/Nam tak źle to się odpalcie/odpalmy z tej syfiastej roboty, przecież ,,wszędzie'' indziej jest lepiej. No właśnie, i tu są schody, nieprawdaż? Dla niektórych mniejsze, dla niektórych większe, ale trzeba umieć jakoś frustracje wyładowywać..
Często przeglądając to forum, czytając wyznawców Siwego, znając też swoich przełożoncyh, dochodzę do wniosku, że ta Służba nigdy nie będzie jako takim monolitem i NIGDY też nie będzie należycie doceniana i szanowana.. I jest to wina nie tylko dyrektorów i naczelników, ale też zwykłych rozpsutych dawnymi czasami zolli, młodych-gniewnych, jak i ,,z zawodu związkowców-megalomanów''.

Właśnie do tego dąże wniosku, który skonstruował dj_pothead, że jeżeli Wam/Nam tak źle to się odpalcie/odpalmy z tej syfiastej roboty, przecież ,,wszędzie'' indziej jest lepiej. No właśnie, i tu są schody, nieprawdaż? Dla niektórych mniejsze, dla niektórych większe, ale trzeba umieć jakoś frustracje wyładowywać..

Nie przyszło Ci zapewne do głowy, że ktoś może lubić naszą pracę i nie chce szukać innej ? Problem tkwi w tym, że zarobki są chore , natomiast im więcej w naszych szeregach ludzi Twojego pokroju, głoszących wszem i wobec, że nie ma co narzekać bo inni mają gorzej- tym mniejsza szansa na to aby wywalczyć zmiany. Stoczniowcy oglądali się na innych ? Górnicy debatowali na forach ? Nie, przyjechali i wywalczyli to co według nich się im należało. Nie twierdzę, że sposób w który walczyli o swoje jest godny pochwały, natomiast jednego nie można im odmówić - konsolidacji środowiska zawodowego i prężnie działających ZZ. I jeszcze jedno - zapewne takie teksty o "innych którzy mają gorzej" - potraktowali by jako ewidentny przejaw łamania strajku

No właśnie, oni mieli jaja, a My(jako środowisko) ich nie mamy, kwiczymy na forum.. Poza tym górnik czy nawet stoczniowiec to szanowna społecznie postać(wedle robociarskiej tradycji czy PRL-owskiej propagandy). Wóz albo przewóz, a jeżeli nie potrafimy się skonsolidować to do roboty i gęby w kubły. Narzekając na wielkość 13stych pensji się ośmieszamy i ludzi w.....my nieziemsko..

No właśnie, oni mieli jaja, a My(jako środowisko) ich nie mamy, kwiczymy na forum..

muszę Cię zmartwić - ja się z Twoim kwiczeniem nie utożsamiam - więc proszę abyś nie uogólniał, a poza tym ciekawe gdzie kwiczałeś dwa lata temu, kiedy właśnie między innymi dzięki temu forum rozkręciła się akcja protestacyjna?

Wóz albo przewóz, a jeżeli nie potrafimy się skonsolidować to do roboty i gęby w kubły

czy Ty aby na pewno pracujesz jako zwykły szary funkcjonariusz ? Bo wydźwięk tej wypowiedzi wskazuje na coś zupełnie innego:D

Back
Do góry