zaufanie potrzebne do wykonywania obowiązków służbowych

• Thread starter Thread starter KMICIC
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
K

KMICIC

Gość
To właśnie dziwne, że dyrekcja idzie na układ z prokuraturą, dlaczego prokuratura nie przyjrzy się dyrekcji?Rządy i sposób rządzenia są odzwierciedleniem pracy szeregowych funkcjonariuszy.Ja już dawno utraciłem zaufanie do przełożonych, doświadczenie jakie przeszedłem na wschodzie w materii naciągania przepisów i wykorzystywania stanowiska służbowego upewniły mnie i ciągle upewniają, że władza oddaje nas organom ścigania w zamian za swój spokój.Tylko w SC przełożeni nie bronią nas, zwalniają bo utracili zaufanie mimo,że nikt nie udowodnił naszej winy.Dlaczego nie lecą głowy za brak nadzoru??????kto stoi za tymi, których rządy doprowadziły do masowych aresztowań??????Co musieli zrobić, że ciągle rządzą??? to tylko procent pytań na które musimy sobie odpowiadać każdego dnia!

Kiedyś znajomy "wysoki" policjant wyraził to tak: "ci z Policji nie mogą uszczknąć niczego tym z cła, bo są nieruszalni."
Widocznie jednak nadal zazdroszczą.
Tylko już nie ma czego - nie te czasy, nie te przepisy, nie takie metody....

Kmicic ,osiołku,i ty się dziwisz ,że teraz chcą ci zrobić postępowanie za komórkę?Przecież wiesz doskonale jakie jest bagienko w IC Przemyśl,jakie rządza układy?

Ostatnia edycja:
To właśnie dziwne, że dyrekcja idzie na układ z prokuraturą, dlaczego prokuratura nie przyjrzy się dyrekcji?Rządy i sposób rządzenia są odzwierciedleniem pracy szeregowych funkcjonariuszy.Ja już dawno utraciłem zaufanie do przełożonych, doświadczenie jakie przeszedłem na wschodzie w materii naciągania przepisów i wykorzystywania stanowiska służbowego upewniły mnie i ciągle upewniają, że władza oddaje nas organom ścigania w zamian za swój spokój.Tylko w SC przełożeni nie bronią nas, zwalniają bo utracili zaufanie mimo,że nikt nie udowodnił naszej winy.Dlaczego nie lecą głowy za brak nadzoru??????kto stoi za tymi, których rządy doprowadziły do masowych aresztowań??????Co musieli zrobić, że ciągle rządzą??? to tylko procent pytań na które musimy sobie odpowiadać każdego dnia!
W normalnym cywilizowanym państwie europejskim, po takich wyczynach Policji, cały pion z kadrą wyleciałby na zbity pysk - i to nie na eksperckie stanowiska za 4 lub 5 tys na łapkę. Zadajesz słuszne pytanie, o to gdzie był nadzór, audyt, kontrola wewnętrzna, gdy działy się "owe nieprawidłowości".

No właśnie?:D
Dlaczego za dupę biora się tylko szaraczkom na pasie:mad:...

ale nie będę pisał dalej, bo ktos uzna to za spiskową teorię dziejów:eek:. Podobne sytuacje miały miejsce w przeszłości także na granicy zachodniej, m.in. w Szczecinie, Rzepinie itp i tam także nikt nigdy z Kadry za brak nadzoru nie poleciał

Może Dacia się wypowie na ten temat:D

Jakie kadry, takie cło

Słabością SC są przede wszystkim mierne kadry. I nie ma co się dziwić - tzw kadra kierownicza pochodzi z naboru towarzyskiego lub politycznego. A jak jest mierna widac to na codzień. Jedynie tym mało zorientowanym "fachowcom"z MF-u wciska się idiotyczne statystyki typu "jak jest dobrze" i "jak jesteśmy mądrzy". I chyba skutecznie..
Trudno więc, by ktoś niekompetentny, nie mający autorytetu bronił swoich podwładnych narażając sie na utratę stołka. Brak kompetencji trzeba czymś zastąpić - a więc tylko uległością, wazeliniarstwem i tego typu "szlachetnościami".
A swoją drogą, jeżeli gdzieś aresztuje się połowę obsady jednostki to znaczy że za to powinien ktoś odpowiadać..
Ten, kto zatrudnił te osoby - bo jak widać zatrudnił kryminalistów, albo ten, który nadzorował pracę tych ludzi, którzy zostali przyjęci do SC jako ludzie uczciwi a stali się przestępcami później, po zatrudnieniu..
A może cała polityka kadrowa i szkoleniowa w SC jest do kitu? Otóż,... jest do kitu.
Za te aresztowania powinny lecieć głowy, ale nie celników na dole - ale w MF i w izbach celnych.. Tragiczne jest to, że celnicy na dole sa bezbronni wobec głupoty przepisów i kretyńskich procedur... i bezduszności i egoizmu tzw "kadry kierowniczej"..
Czy ktoś analizował jak to się stało, że aresztuje sie tylu celników? Czy ktoś pytał, jakie są warunki ich pracy. Czy w razie zgrożenia ktoś ich broni? Co zrobiono, aby uniknąć takich sytuacji?
Ktoś za to odpowiada?

Dobre pytania a ja pytam jak to jest ...w dniu wczorajszym oglądałam namiętnie program TVP INFO , lokalne wiadomości i co było...."serial" ze sklepem ADAM i EWA , rocznica śmierci Papieża i uroczystości w poszczególnych miastach, ani jednego słowa o kolejkach i dramatycznej sytuacji na granicy w Medyce i Korczowej , o wizycie SSC, jak to rozumieć o co chodzi totalna blokada informacji czyżby nie medialny temat ? nikt nie mówi w jakich warunkach pracują w jakim stresie....czegoś tu nie pojmuje ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Powinno się kierowników oddziału wybierać z grona kierowników zmian danego oddziału na zasadach konkursu ale takiego prawdziwego, bo teraz przed konkursem wiadomo kto wygrał. Kierownicy zmiany to wszechstronni fachowcy, którzy muszą i mieć wiedzę i umieć kierować zespołem.Każdego dnia muszą dbać o odpowiednią organizację w trakcie służby.Taki wybrany kierownik oddziału powinien przez cztery lata rządzić, następnie po skończonej kadencji powinien wrócić na kierownika zmiany i przez cztery lata mieć zakaz obejmowania stanowiska kierownika oddziału.Z tych co byli kierownikami oddziału co najmniej jedną kadencję, powinno się wybierać na naczelników i też na jedną kadencję z obligatoryjną czteroletnią przerwą.Dyrektora i zastępców powinno sie wybierać z grona tych co byli naczelnikami co najmniej jedną kadencję też na cztery lata i również przerwa na cztery lata po kadencji. Oczywiście moją sugestie trzeba dopracować ale ogóle założenie dało by skutek,że w końcu rządzili by nami fachowcy, bo prawdziwe szlify i umiejętności zdobywa się jako kierownik zmiany.

Zarządzanie Służbą Celną - a co to takiego?

Niestety, mimo że jesteśmy w Uni Europejskiej to mentalnie bliżej nam Ukrainy..
Nie sądzę by jakakolwiek szanująca się instytucja z definicji nie ceniła wiedzy, kompetencji i zaangażowania pracowników..
Bałagan organizacyjny, zwłaszcza w zakresie polityki kadrowej i szkoleniowej jest niebotyczny.. Wszytko robione na pokaz, statystyki dla "niedouczonych", zakłamanie i "tumiwisizm" Warszawki... i ..szara rzeczywistość.. Podwyżki bez związku z pracą.., awanse bez związku z kompetencjami.. Normalność w SC. W starej Europie to niemożliwe..

żądamy - Bo Czas Najwyższy Nadszedł

dosyć Tego Asykuranctwa. Czas Zabrać Się Za Winowajców Tej Sytuacji, że Cały świat Traktuje Polskiego Celnika Jako Kryminalistę. To Właśnie Oni, Przełożeni Wszystkich Szczebli Są Odpowiedzialni Za Obecną Sytuację Na Przejściach Granicznych. Jak Długo Jeszcze Będą Promowani Autentyczni Przestępcy, To Ci Właśnie, Którzy Bez Wahania Przyznali Się Do Złamania Prawa, A Dla Własnej Asykuracji, Czy Też Ze Zwykłej Głupoty Bez Skrupułów Pomawiają Swoich Kolegów, Którym Jeszcze Niczego Nie Udowodniono, A Potraktowano Jak Zbrodniarzy. Oczywiście Za Tolerancyjne Podejście Nie Pomawiają Swoich Przełożonych. Są Im Wdzięczni Przecież Za To, że Pomimo, Iż Są Bezsprzecznymi Przestępcami, Bo Się Dobrowolnie Do Tego Przyznali, To Przełożeni Nie Utracili Do Nich Zaufania. Przełożeni Przecież Płacą Im Konkretne Kwoty, Chociaż Nie Z Własnej Kieszeni, Pomimo, Iż Kwestia Pozostania W Służbie Jest Przesądzona.
A Więc P A N O W I E: Decydenci Z Ministerstwa, Prokuratorzy, Szczególnie Prokuratury Krajowej Oraz Inni Decydenci Od Polityki, Prosimy Pilnie Zająć Się Faktycznymi Winowajcami Masowych Aresztowań Na Granicach Państwa, Winowajcami Kompromitującego Paraliżu Przejść Granicznych, Winowajcami Wymiernych Strat Budżetowych Ponoszonych Przez Państwo. Zwracamy Się Również O Zaiteresowanie Się Właściwym Sednem Sprawy Przez Wszelkie Niezależne Media, Bowiem W Was Drzemie Największa Siła I Wy Możecie W Tym Wszystkim Odegrać Najbardziej Pożądaną Rolę.[/u]

Back
Do góry