zaszeregowanie/grupy ABCD

puszczają farbę ! przeciek kontrolowany w sprawie KAS ? może dowiemy się konkretów o naszej przyszłości.
no cóż! ale polityka ma swoje prawa i dzisiejsza sytuacja w cle jest również wynikiem miarodajnym.
czy my chcemy i na podstawie jakich kryteriów dać się szeregować jako ABCD.
przecież już prawie dopuściliśmy do likwidacji służby celnej jako resortu.
podział na kategorie obniża naszą rangę ponieważ posiadamy stopień służbowy. bez tego nie ma mowy o wcześniejszych emeryturach.

ps.KAROL. takie drobiazgi /abcd/ to w większości pozory. nie daj się wpuszczać w kanał albo nie wprowadzaj tematów zastępczych.

Dlac\ego uważasz że to temat zastępczy. Skoro od tego ma zależeń nasze wynagrodzenie to dla mnie istotny temat. Czy Wy macie świadomośc w jakiej grupie się znajdziecie?

zaszeregowanie grupy ABCD

Znowu jakaś afera typu PODOBNO.Z mojej wiedzy to trwają pracę na opisem i zaszeregowaniem grup stanowisk w SC.I bardzo dobrze ponieważ będzie wiadomo w przyszłości jakie są wolne stanowiska,jaka jest płaca na danym stanowisku,czego można się spodziewać po awansie w grupie stanowiskowej,jaką wiedzę należy udoskonalić aby awansować.Czy to coś tajemniczego i pozbawionego sensu aby doprowadzić do jasnych,transparentnych zasad wynagradzania na poszczególnych stanowiskach i w konkretnej kategorii?

Żadna tam afera. Nie mam pojęcia dlaczego nie macie o tym żadnych informacji. Na poziomie UC wszyscy kierownicy zmian i kierownicy referatów mają pełna informację. Wystarczy zapytać.
Postaram się nasycić waszą ciekawość, ale dopiero w poniedziałek. Nie mam przy sobie materiałów.

J_a_nek. nie twierdzę że afera tylko zostało to rozpoczęte i kontynuowane w klimacie afery.Potwierdzam.Wiedzę mają Naczelnicy i Kierownicy oczywiście do odpowiedniego poziomu ich stanowisk.Pełna wiedza w MF.

Ludzie.. ale spiskowa teoria dziejów - to opis stanowisk -w naszej izbie kazdy oddział musiał przygotować - to normalne że niektóre stanowiska są mniej a drugie bardziej merytoryczne. Zapytaj swojego kierownika zeby pokazał ci wasz schemat i opis stanowoisk - ot cała tajemnica

Szanowny Kierowniku.Nie tylko opis stanowisk ale i ich wartościowanie w kategoriach A 3 chyba 12,B 1 do chyba 5, C 1 do chyba 4 i D /te chyba piszę żeby zaraz ktoś nie stwierdził iż nie mam o tym pojęcia/.Kategorie te będą służyć do określenia pensji zasadniczej,wiedzy na temat wolnego stanowiska w danej kategorii,klarownej i transparentnej polityce awansowej tylko nie wiadomo w jakiej perspektywie czasowej to wejdzie w życie.Podobnie jest w administracji celnej w Niemczech.

Warto dodać, iż wg najnowszych zaleceń MF - drastycznie ograniczyć należy ilośc pracowników z kategorii B (czyli w istocie merytorycznych); do tej pory wszyscy orzekający np mieli B, ci co robili coś szczególnego - nawet B1 ... MF zażądało zrównania - B - to wyjątek... C- norma

To nie będzie takie proste ograniczyć bo jak spełniasz wszystkie kryteria zeby mieć kategorie B to ją dostaniesz. Pomiędzy B i C jest różnica istotna: wykształcenie Jak nie masz licencjata lub mgr to nie dostaniesz B

DOKŁADNIE SŁYSZAŁEM TO SAMO, podobno "A" TYLKO DLA MF, "B" dla iZB, "C i D W uRZĘDACH. Pomimo,że grupa C =to wykształcenie średnie, D-podstawowe.

Karol ma rację chociaż nie wiem co do A to bym dyskutował ale robiłem ten wykres i reszta niej wiecej sie zgadza jak zrobiliśmy po swojemu to nas z góry spłaszczyli nie mam przy sobie materiałów ale sprawdzę i jak znajde chwile to w poniedziałek napiszę

Anonymous napisał:
Warto dodać, iż wg najnowszych zaleceń MF - drastycznie ograniczyć należy ilośc pracowników z kategorii B (czyli w istocie merytorycznych); do tej pory wszyscy orzekający np mieli B, ci co robili coś szczególnego - nawet B1 ... MF zażądało zrównania - B - to wyjątek... C- norma

Taki właśnie jest model niemiecki. Kategoria B jest dla wąskiej grupy specjalistów. Takich stanowisk nie będzie zbyt wiele.
Bardziej zastanawia mnie ilość z kategorią A. Co wy na to?

Pytajcie się Kadrowych w IC.Jaka "kadrowa" takie informacje.Nad tym projektem w terenie pracują zespoły złożone z Dyrektorów i Z-ców, Naczelników UC oraz KA.

W opracowywanym projekcie widzę podstawowe niedopatrzenie - awans finansowy wyłącznie w pionie tj w stanowisku. W ten sposób administracja nigdy nie dorobi się wysokiej klasy specjalistów, którzy nie chcą lub nie mogą być kierownikami ( administratorami ).

Awans w stanowisku lub w kategorii np. z B3 na B2,C5 na C4 itd.No przecież w służbie nie potrzeba samych ekspertów a i są ludzie którzy realizować się będą w kategoriach D i C nie mając nierealnych ambicji w konfrontacji z swoją inteligencją, nie obrażając nikogo.Czyż w firmie prywatnej - holdingu każdy będzie Prezesem, w szpitalu Ordynatorem a w kościele Biskupem?

Z B3 na B2 , zC5 na C4 ? to też - możliwe ?
Według założeń projektu dobry prawnik lub ekonomista ( przy decyzjach i kontrolach w standardzie UE tacy są potrzebni) zawsze będzie mniej zarabiał niż np kierownik administracyjny ( lologistyka itp.). Osiągnie B2 po 5 latach pracy a po 7 się zwolni.

Back
Do góry