zakładać plomby czy nie???

tomaszek8234

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Mam pytanie do wszystkich funkcjnariuszy SzNP

Czy kiedy przyjezdza towar- spirytus, czy to surowy czy tez rektyfikat, po opróżnieniu beczki, gdy cysterna odjeżdza pusta nakładacie plomby???

Wiem, moze to głupie pytanie, ale wg niektorych powinno sie to robic. Nakladac np na szafke z zaworami spustowymi.
W moim przekonaniu to nie ma sensu, gdy włazy pozostają otwarte... jak juz to cala, ale kto widzial pusta beczke plombowac???

Nie. Obowiązek nakładania zabezpieczeń na opróżnione naczynia spoczywa na podmiocie w którym dokonano przyjęcia ( plomba zakładowa)

plomby

Nie mamy podstaw plombować pustych cystern, chociaż wiem, ze są takie zwyczaje w różnych częściach Polski. Mamy dopilnować, żeby naczynia do przewozu spirytusu zostały dokladnie opróżnione i tyle. Dla nas przewoźnik może sobie wozić ta cysterna wode na działki. Podmiot (Polmos) może plombować cysterny, jeśli tak się umówi z przewoźnikiem, jeśli chce mieć pewność, że nie wozi jakiegos badziewia, lub chce mieć przewoźnika na wyłączność. Nas takie plomby nie interesują. To sa sprawy pomiedzy polmosami gorzelniami a przewoźnikiem

kolego dzieki za odpowiedz, a wiesz moze gdzie poszukac takiej podstawy prawnej, czy tak na twarz tylko :)
pozdro

podstawa prawna jest taka, ze po dost. towaru w procedurze zaw. akcyzy, procedura sie konczy i podmiot (przewoznik) nie ma juz obowiazkow z niej wynikajacych, nie? :). A urzad nie ma praw. A spolka cywilna uc moze robic wylacznie to co jej zostalo przez przepisy "umozliwone".

koledzy macie racje. tylko u mnie wladza wymyslila cos takiego, poniewaz kiedys zalapano kierowce tira jak na drodze zlewal resztki z zaworow...wiadoma rzecz ze w zawroach cos tam zostanie. to co ma rozkrecac zawory... wiec wladza postanowila ze sa 2 sposoby:
1.plombowac zawory:)
2. wlewac do kazdej komory wiadro wody aby wymyło denne, tylko sie pytam co bedzie zima(jak sie okaze ze spirytusu bylo zaledwie kilka kropel i woda zostanie a nastepnie zamarznie:)
Tak twierdza, poniewaz jeden z kierownikow na gorzelni po tym jak przyjechala beczka po oproznieniue, otworzyl zawory i rzekomo zleicalo mu 2 litry.

Back
Do góry