Zagrożenie utraty środków z ustawy budżetowej na 2010 rok

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Na spotkaniu w MF 20-go stycznia usłyszeliśmy m.in., że wartościowanie ma wejść w życie szybko, jeszcze w pierwszym kwartale.
Zapytaliśmy po co pośpiech skoro art. 222 ust. 2 ustawy mówi, że do funkcjonariuszy celnych, którzy w dniu wejścia w życie ustawy pełnili służbę w Służbie Celnej, w sprawach związanych z uposażeniem zasadniczym i stanowiskami służbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.
MF odpowiedział, że bez wartościowania nie ma możliwości prowadzić rekrutacji zewnętrznej oraz dla celów umundurowienia i obsadzenia na zwartościowanych stanowiskach pracowników cywilnych(swoją drogą myślałem, że stać MF na więcej).

SSC tego nie powiedział, można jednak to wyczytać w protokole z narady kadry z 2010 roku w słowach Pani Dyrektor M.Wójtowicz, że środki budżetowe na 2010 rok chcą rozdysponować pod wartościowanie.
Problem MF-u polega na tym, że art.222 ust.2 na to nie pozwala. W 2011 roku zaplanowano już niewielki wzrost mnożnika, stąd MF jest w pułapce, bo środków na wartościowanie w 2011 nie zaplanowano.

MF, o ile rozdysponuje środki z budżetu na 2010 pod wartościowanie zrobi to wbrew woli ustawodawcy, czyli znowu nagnie prawo. Dało się jednak wyczuć na spotkaniu, że mimo wszystko taka jest pokusa MF-u i pewnie będą chcieli obejść ww. przepis, choć przyznaję, że nie zostało to powiedziane - odsyłam jednak do slów Dyr. M.Wójtowicz z narady z grudnia 2009

Jeżeli owa sztuczka prawna nie uda się Ministerstwu istnieje zagrożenie, że wpadną na plan "przesunięcia" środków na przyszły rok. Ustawa budżetowa nie przewiduje jednak takiego manewru i nie muszę pisać, że przy takim pomyśle możemy stracić wszystko albo bardzo wiele ze środków zapisanych na 2010 rok.

SSC powiedział wprawdzie, że w marcu zaproponuje nam podział środków na 2010 rok bez odwoływania się do wartościowania. Jakoś jednak w to nie wierzę, bo całe wartościowanie to chyba główny cel całej modernizacji.

Ostatnia edycja:
Hm..

Na spotkaniu w MF 20-go stycznia usłyszeliśmy m.in., że wartościowanie ma wejść w życie szybko, jeszcze w pierwszym kwartale.
Zapytaliśmy po co pośpiech skoro art. 222 ust. 2 ustawy mówi, że do funkcjonariuszy celnych, którzy w dniu wejścia w życie ustawy pełnili służbę w Służbie Celnej, w sprawach związanych z uposażeniem zasadniczym i stanowiskami służbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.
MF odpowiedział, że bez wartościowania nie ma możliwości prowadzić rekrutacji zewnętrznej oraz dla celów umundurowienia i obsadzenia na zwartościowanych stanowiskach pracowników cywilnych(swoją drogą myślałem, że stać MF na więcej).

SSC tego nie powiedział, można jednak to wyczytać w protokole z narady kadry z 2010 roku w słowach Pani Dyrektor M.Wójtowicz, że środki budżetowe na 2010 rok chcą rozdysponować pod wartościowanie.
Problem MF-u polega na tym, że art.222 ust.2 na to nie pozwala. W 2011 roku zaplanowano już niewielki wzrost mnożnika, stąd MF jest w pułapce, bo środków na wartościowanie w 2011 nie zaplanowano.

MF, o ile rozdysponuje środki z budżetu na 2010 pod wartościowanie zrobi to wbrew woli ustawodawcy, czyli znowu nagnie prawo. Dało się jednak wyczuć na spotkaniu, że mimo wszystko taka jest pokusa MF-u i pewnie będą chcieli obejść ww. przepis, choć przyznaję, że nie zostało to powiedziane - odsyłam jednak do slów Dyr. M.Wójtowicz z narady z grudnia 2009

Jeżeli owa sztuczka prawna nie uda się Ministerstwu istnieje zagrożenie, że wpadną na plan "przesunięcia" środków na przyszły rok. Ustawa budżetowa nie przewiduje jednak takiego manewru i nie muszę pisać, że przy takim pomyśle możemy stracić wszystko albo bardzo wiele ze środków zapisanych na 2010 rok.

SSC powiedział wprawdzie, że w marcu zaproponuje nam podział środków na 2010 rok bez odwoływania się do wartościowania. Jakoś jednak w to nie wierzę, bo całe wartościowanie to chyba główny cel całej modernizacji.

Inne związki powiedziały coś ? Czy też "Blacki i inne płcie" poparły nasze ( fuj ) Słońce Słuzby Celnej bez zastrzeżeń ?

Czy dobrze dedukuję?
Wartościowanie można przeprowadzić teraz, ale środków na ten cel nie można uruchomić w 2010, no chyba, że w uzgodnieniu ze ZZ (ale który zz na to pójdzie?)

W innym przypadku środki na podwyżki muszą być dzielone na dotychczasowych zasadach, czyli w uzgodnieniu z zakładowymi organizacjami ZZ.

Thomas napisał:
"A gdyby ktoś pragnął przekonać się na własne oczy, to polecam Decyzję Nr 2 Szefa Służby Celnej z dnia 22 stycznia 2010r. w sprawie powołania Rady ds. Strategii działania Służby Celnej oraz Zespołu ds. przygotowania Strategii działania Służby Celnej.
Pozdrawiam wszystkich związkowców, których składki choć częściowo i pośrednio wpływają na konto federacji... "

O co chodzi? Mam wolne i nie jestem w temacie?
Może p. Staniszewski, który najpierw podpisywał alokacje teraz będzie nam kształtował świetlaną przyszlość dzięki wartościowaniom?
Dziękujemy ci wodzu nasz!!!!! Może doczekam czasów, gdy stanie się jak w przysłowiu - Służ Panu Wiernie To Ci Piernie. MOŻE.............. p. Staniszewki doczeka takiej chwili. Pewnie gdy jego wstętnymi rączkami SSC zalatwi na na cacy.

Poczytajcie ustawę, rzeczywiście mogli się obudzić z reką w noc............ Nie mają prawa prowadzić rekrutacji bez wartościowania, ..................................nieco sie towarzystwo z ministerstwa zapetliło. A swoją drogą jestem bardzo ciekawy jak z tego wybrną.

He he ehe!!!!

:):) Ten MF już sam nie wie co ON wprowadził w tych ustawach.:eek: Może powinni zakończyć pracę z tymi co je piszą. Oni pierwsi powinni dostać stanowisko C3 za oryginalność i niewiedzę. hehehehe:D

Z ręką w nocniku to obudzili się dawno ale to my będziemy bici w dupę, bowiem ustanowiono nowy stan niby państwowy w postaci officijerów starszych, którzy w tej chwili mają wszystko w dupie. SSC-pica ustanowił klan państwowy, czytaj mafia, który wszystkich nas zeżre. Mają do dyspozycji wszystko, zobaczymy czy sądy podzielą nasze zdanie, czy też przyklaszcą nwej kaście zdobywców.

jabol napisał:
Wartościowanie można przeprowadzić teraz, ale środków na ten cel nie można uruchomić w 2010, no chyba, że w uzgodnieniu ze ZZ (ale który zz na to pójdzie?)
To byłoby nielegalne. Nic tu nie pomoże usłużna rola ZZ, który na pewno się znajdzie. Rozdysponowanie środków w jakikolwiek sposób pod nowe zwartościowane stanowiska będzie złamaniem woli ustawodawcy wyrażonej w art.222 ust.2 ustawy o SC.
Już samo wdrożenie wartościowania i opisu bez uzgodnień będzie w naszej ocenie złamaniem kilku norm.

Problem polega na tym, że łamanie wszelkich norm przez mf i ssc jest normą.
A odnośnie zatrważającej roli dyspozycyjnych jacków w doświadczeniach mf na SC - czy nie ma sposobu by położyć temy kres?

Czy dobrze dedukuję?

W innym przypadku środki na podwyżki muszą być dzielone na dotychczasowych zasadach, czyli w uzgodnieniu z zakładowymi organizacjami ZZ.

Oj Jabol, Jabol. Rozbrajasz w swej naiwności.

"Przedstawiciele Federacji zgłosili również wniosek o przyspieszenie procesu opisu i wartościowania stanowisk, jak również o powiązanie go z systemem kształtowania uposażeń zasadniczych funkcjonariuszy celnych, zasad przyznawania im dodatków do uposażenia oraz konieczną modyfikacją ogólnych reguł przyznawania funkcjonariuszom nagród pieniężnych. Wyrazili również przekonanie, że proces ten będzie przebiegać w sposób całkowicie transparentny oraz że zostanie wdrożony na zasadach, które nie wywołają wśród funkcjonariuszy poczucia krzywdy lub degradacji."
http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=2769&page=22

A może Federacja kreuje późniejsze decyzje Szefa, czy tylko odgaduje życzenia?
Federacja chce wartościowania- Szef wprowadi, przyspieszy,
chce zmienić regulaminy nagród- Szef nie odmówi,
Co jeszcze zaproponuje Federacja?

Moja Koleżanka, którą Pozdrawiam, dawno temu mi mówiła, że jestem naiwny, że za bardzo wierzę w ludzi oraz że wszystko, co próbuję zrobić i tak końcowo obróci się przeciwko mojej osobie i po części ma rację, ale NIC TO.

Wiem, że jestem niepoprawnym optymistą i marzycielem.
Wierzę w ludzi i ich czyste intencje.

Zdaję sobie sprawę, że proces mianowania na stopnie służbowe nie odbył się zgodnie z intencją ustawodawcy.

Moim zdaniem wartościowanie w obecnej wersji skrzywdzi wszystkich funkcjonariuszy wykonujących ustawowe czynności na pierwszej linii ognia.

Każda naiwność ma swoje granice.

Pozdrówka

Federacja napisał:
Przedstawiciele Federacji zgłosili również wniosek o przyspieszenie procesu opisu i wartościowania stanowisk, jak również o powiązanie go z systemem kształtowania uposażeń zasadniczych funkcjonariuszy celnych,
To pachnie podżeganiem do złamania prawa - art.222.ust.2.

Back
Do góry