żądanie wydania rzeczy a przymusowe odebranie i przeszukanie

bolo1999

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
1 455
Miasto
warmia
może wreszcie prokuratorzy zrozumieją, że postanowienie o żądaniu wydania rzeczy to za mało, w razie odmowy powinno być przymusowe odebranie i przeszukanie - na pierwotnym nakazie, wydanie nakazu tylko żądania wydania rzeczy, a po odmowie wydanie po pewnym czasie kolejnego nakazu przymusowego odebrania to farsa, ryzyko dla funkcjonariuszy i prawdopodobieństwo nieskuteczności z powodu ukrycia lub zniszczenia dowodów, osoba której dotyczy nakaz jest ostrzeżona że coś się dzieje i dostaje czas na ukrycie czy zniszczenie dowodów, oraz ewentualnie na przygotowanie do utrudniania czynności, a asysta Policji to nie wszystko - chyba że tak naprawdę nie chodzi o skuteczność a o zagmatwanie sprawy i rozmycie odpowiedzialności z powodu braku dowodów

http://www.tvn24.pl/wielogodzinna-batalia-sluzby-wychodza-bez-laptopa-zdemolowali-nam-redakcje-rano-konferencja-premiera,441046,s.html

poczucie prokuratorów o własnej bezkarności i wyższości powala - teksty typu jak wam nie wyda to wróćcie i poproście o nakaz przeszukania a ja pomyślę - ręce opadają

Ostatnia edycja:
Post bolka wynika z całkowitej nieznajomości przepisów kpk. Otóż, ZAWSZE postanowienie o wydaniu rzeczy zawiera polecenie alternatywne przszukania. Postanowienie o żądaniu wydania rzeczy nakazuje także przymusowe ich odebranie. (Vide: art.217 par.5 kpk.).
Każdy, kto zna kpk wie, że ani prokurator, ani sąd nie wydają nakazów

Treść posta zatrważa niewiedzą i trąci teoriami spiskowymi zatraconego konfabulanta

proponuję złośliwy, uczulony na mnie zyziu jeszcze raz przeczytać mój post i zapoznać się z postanowieniem z którym ABW weszło do WPROST
http://niebezpiecznik.pl/wp-content/uploads/2014/06/BqaOtFSIAAA5t9f.jpg
sam niestety z takim POSTANOWIENIEM a nie nakazem, wydanym przez PROKURATORA też miałem do czynienia i o tym piszę :"może wreszcie prokuratorzy zrozumieją, że postanowienie o żądaniu wydania rzeczy to za mało, w razie odmowy powinno być przymusowe odebranie i przeszukanie - na pierwotnym nakazie, wydanie nakazu tylko żądania wydania rzeczy, a po odmowie wydanie po pewnym czasie kolejnego nakazu przymusowego odebrania to farsa, ryzyko dla funkcjonariuszy i prawdopodobieństwo nieskuteczności z powodu ukrycia lub zniszczenia dowodów, osoba której dotyczy nakaz jest ostrzeżona że coś się dzieje i dostaje czas na ukrycie czy zniszczenie dowodów, oraz ewentualnie na przygotowanie do utrudniania czynności, a asysta Policji to nie wszystko - chyba że tak naprawdę nie chodzi o skuteczność a o zagmatwanie sprawy i rozmycie odpowiedzialności z powodu braku dowodów

poczucie prokuratorów o własnej bezkarności i wyższości powala - teksty typu jak wam nie wyda to wróćcie i poproście o nakaz przeszukania a ja pomyślę - ręce opadają"

to, że ty nigdy się z takim czymś nie spotkałeś, nie oznacza przecież że tak się nie zdarza prawda? sprawdż skan, dinozaurów teżnie widziałeś więc kwestionujesz ich istnienie?

i, jeśli nie zrozumiałeś, piszę o tym, że tak nie powinno być

tak, biję się w pierś, w poście wyżej użyłem potocznego zwrotu "nakaz" zamiast "postanowienie", ale chyba chodzi o sens? czy piszesz tylko żeby pisać? nie tworzę komentarza do kodeksu ale poruszam temat na forum, pomiędzy jednym a drugim zajęciem w domu, przy dzieciach itp, ale chodzi ci o to żeby porozmawiać czy za każdym razem musisz sę przyp..lać o każde słówko?

a kpk chyba mamy różne bo w moim :
§ 5. W razie odmowy dobrowolnego wydania rzeczy można przeprowadzić jej odebranie.

nie wiem jak na twoich kursach ale u mnie na uniwerku do znudzenia wałkowali MOŻE - ale NIE MUSI

napisz proszę gdzie o wielki znalazłeś to, o czym piszesz:
Otóż, ZAWSZE postanowienie o wydaniu rzeczy zawiera polecenie alternatywne przszukania. Postanowienie o żądaniu wydania rzeczy nakazuje także przymusowe ich odebranie.

czy nikt z Was (poza zyziem bo on nie) nie spotkał się z postanowieniem Prokuratury o żądaniu wydania rzeczy i koniec? bez "w razie odmowy przeprowadzić..."

Ostatnia edycja:
Potwierdzam słowa bola1999
mamy do czynienia z Postanowienieniami o żądaniu wydania rzeczy, bez przeszukania.
Takie są adnotacje, na początku się dziwiliśmy, ale trza było przywyknąć:cool:

Ostatnia edycja:
bolo1999;116209[COLOR=#000000 napisał:
nie wiem jak na twoich kursach ale u mnie na uniwerku do znudzenia wałkowali MOŻE - ale NIE MUSI

Gdyby bolek znał zasady procedury karnej, wiedziałby, że realizacja postanowienia jest celem, dla którego osiągnięcia, w razie odmowy wydania rzeczy, o ile nie pozostanie to sprzeczności z zachowaniem dobra wyższego (np. życia lub zdrowia), stosuje się przymus. Zapis ustawowy MOŻE mówi o ustawowym uprawnieniu.
Tak więc, nie potrzeba innego postanowienia, by odebrać rzecz.
Wracając do przeszukania: podana w postanowieniu podstawa prawna, jest także treścią postanowienia, a zjej treści wynika możliwość przeprowadzenia czynności przeszukania celem realizacji postanowienia.
Bolek, nie pisz komentarza do kpk. Przeczytaj go.

bolek odstaw dragi i alkohol, bo zachowujesz się jak schizofrenik.

a cóż to za riposta? argumentów zabrakło, więc przechodzisz do obrażania i uwłaczania? Podeprzyj swoje tezy właściwymi argumentami...

I żeby nie było, nie przyznaję racji ani jednemu ani drugiemu, tylko wytykam karygodny i urągający kulturze "sposób dyskusji"... kończą mi się argumenty, to se powyzywam... gdyby był pod ręką to dałbym w mordę... super argumenty... Brawo!

a cóż to za riposta? argumentów zabrakło, więc przechodzisz do obrażania i uwłaczania? Podeprzyj swoje tezy właściwymi argumentami...

I żeby nie było, nie przyznaję racji ani jednemu ani drugiemu, tylko wytykam karygodny i urągający kulturze "sposób dyskusji"... kończą mi się argumenty, to se powyzywam... gdyby był pod ręką to dałbym w mordę... super argumenty... Brawo!

Proszę bardzo :)
1. Argumenty znajdują się w moich poprzednich postach.
2. bolek uparcie nie zapoznaje się z kpk, komentarzem do niego i pragmatyką.
3. Odpowiedź na mój post jest powieleniem.

Co do tego "dałbym w mordę", to nie mierz innych swoją miarą. Mnie wystarczy, że bolek uważa siebie za wyrocznię w każdej sprawie, a swoich adwersarzy ma za głupszych od siebie.

Każdemu gdzies dzwoni, ale nie wie, w jakiej parafii... Przede wszystkim, chodzi chyba o postanowienie o ZATWIERDZENIU zatrzymania rzeczy przez proroka...rzeczy które zatrzymali funki, o ile strona takiego postanowienia się domaga. A nie jakieś postanowienie o żądaniu itp. nowomowa prawna. A poza tym, nie wiem Bolo o co Ci chodzi z tym "może", to wprost wynika z wykładni językowej - ma możliwość. Czyli mu wolno zatrzymać. Dlaczaego miałby MUSIEĆ zatrzymać?

Każdemu gdzies dzwoni, ale nie wie, w jakiej parafii... Przede wszystkim, chodzi chyba o postanowienie o ZATWIERDZENIU zatrzymania rzeczy przez proroka...rzeczy które zatrzymali funki, o ile strona takiego postanowienia się domaga. A nie jakieś postanowienie o żądaniu itp. nowomowa prawna. A poza tym, nie wiem Bolo o co Ci chodzi z tym "może", to wprost wynika z wykładni językowej - ma możliwość. Czyli mu wolno zatrzymać. Dlaczaego miałby MUSIEĆ zatrzymać?

Masz rację, Tobie dzwoni w innej parafii :)

lupus - cały czas chodzi nie o sytuację zatrzymania w 308, ale gdy idziesz z "nakazem" czyli postanowieniem proroka

Wolę iść z postanowieniem o żądaniu wydania rzeczy/bez przeszukania niż z nakazem przeszukania (Kierownika Jednostki) wz. z pomocą prawną dla innej IC z zapisem o przeszukaniu lokalu i przesłuchaniu wszystkich osób tam zamieszkujących!!! (gdy wnioskujący nawet nie pofatygował się zweryfikować czy pod danym adresem jest lokal mieszkalny, zoo czy akademik)

PS W barze mlecznym owl&bug Lolek zastanawia się, kiedy taki wniosek zostanie wystawiony np. na ul. Wiejską 4/6/8, gdyby przesyłka była adresowana na Jana Kowalskiego pod wskazanym adresem. Wiadomo, że prywatne , męskie rozmowy nie podlegają pod KK itp przepisy (dot. elyt rządzących).

Ostatnia edycja:
Back
Do góry