WZP a wiek

Poul

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Oglądam sobie zdjęcia ze szkoleń z broni dla wzp, które odbywają się w ośrodku szkoleń specjalistycznych straży granicznej w Lubaniu i patrzę na zdjęcia naszych funkcjuszy z grup mobilnych. Niektórzy to już prawie emeryci o zgrozo! Nie ujmuje tym ludziom umiejętności, zaangażowania itd ale to dziwna polityka naszej firmy, inwestycja w tak wiekowo zaawansowanych ludzi, którzy mają do wykonywania zadania zbliżone do tych, które wykonują przedstawiciele służb stricte mundurowych. To wygląda jak koło emerytów w niektórych przypadkach patrz- zdjęcia wzp kraków ze szkolenia w Lubaniu. Czy tam nie ma młodych zdrowych chłopaków którzy mogliby pracować w wzp- a może po prostu nie mogą??...Może pora rozejrzeć się za kimś perspektywicznym i bez brzuch a i siwych włosów. I tak niestety jest w każdej IC. To WZP to super fucha. Zapraszam na granicę.

A Ty myślisz,że tylu chętnych do tej pracy ?.Teraz po wartościowaniu - dopiero. Robota w świątki , piątki, noc,dzień, zima,deszcz,niedziele i święta i po co to komu.Lepiej siedzieć w ciepłym biurze, zarabiać relatywnie więcej i mieć święty spokój.Zapraszamy wszystkich "młodych" i chętnych do pracy w GM.Zobaczymy ilu będzie chętnych.

To ja się zgłaszam pierwszy na ochotnika ale jakoś się nie moge dopchać.

Co ty gadasz, że światek piątek? Na granicy też tak pracujemy :) a dziadków u nas nie ma za dużo.

badania a WZP

Ciekawe ilu z Nas zostanie po pierwszych skierowaniach na badania, którymi uraczyła nas wierchuszka. Nowe rozporządzenie jest bardzo ciekawe, ale jeszcze ciekawsze jest uzasadnienie. W nim okazuje się, że jesteśmy służbą mundurową i mamy takie same obowiązki jak inne tego typu służby. Śmiać się czy płakać ? Kompletna paranoja. I jeszcze jedno, przez to wartościowanie to przeniesienia w służbie graniczą z cudem.Zdrowia życzę wszystkim Zollom.

mylisz sie jerry - przeniesień co niemiara ale wszystkie czasowe, żeby nie zmieniać stanowisk, i tak spec z oc trafia do uc, robi czynności wpisane na eksperta, ale nadal ma speca - proste ?

ale czy o to chodziło w wartościowaniu żeby jednorazowo ustawić tych co trzeba a robotę i tak będą robić inni, naiwniaki zwartościowani na speców?

Potwierdzam- przeniesienia funkcjonują tak samo dobrze jak w ubiegłym roku tyle, że teraz jest to "czasowe oddelegowanie" - oczywiście na czas bliżej nie określony.
PS To nie było żadne wartościowanie- nie wiem kiedy odpowiednie organy/służby się tym zainteresują- czy dopiero po wyborach?

Pisząc o przeniesieniach miałem na myśli te autentyczne przeniesienia a nie próby obejścia ograniczeń z wartościowania. Nie spotkałem się z "czasowym" przeniesieniem do WZP. Jeżeli tak się dzieje u Was to jest to zwykłe s.. (wpisać dowolne słowo uznane powszechnie za obelżywe)

Mm wątpliwość-ostatnimi czasami przesuwa się w ramach programu 50+ starszych celnych do innych komórek ,między innymi do WZP.Czy po podpisaniu rozporządzenia w sprawie wymogów zdrowotnych ,nie będzie ,za pomocą "bezstronnych " komisji lekarskich wydawania orzeczeń o nieprzdatności funkcjonariuszy na zajmowanym stanowisku? I zwiazanych z tym konsekwencji/jak nie kijem go ,to pałą....?/ Chodzi mi o to , czy nie jest to kolejny etap dorzynek?

Celnik ma być jak komandos. Czytając niektóre pozycje w załączniku tego rozporządzenia nie dowierzam własnym oczom. Brakuje jeszcze pozycji i punktacji na minimalną długość PAŁY w wariancie na zwisa i na sztywno :D Chyba "lekko" przesadzili z tym rozporządzeniem. W kolumnie 6 same N-ki, w kolumnie 5 większość N-ek, a w kolumnie 4 same Z-etki - nawet osobowość nieprawidłowa, zaburzenia psychiczne, uzależnienie od alkoholu, środków psychoaktywnych itp. itd. ( dział XVIII ), zaburzenia świadomości - dział wcześniej i wiele wiele innych, to wszystko może być w kolumnie nr 4, a innym jak brakuje 1 zęba to wypad - PORAŻKA.
Proponuję aneks:
Długość PAŁY w zwisie:
kolumna 4 - min. 5 cm
kolumna 5 - min. 25 cm
kolumna 6 - min. 45 cm

Na sztywno ( pod kątem nie większym niż 30 stopni licząc od pionu ):
kolumna 4 - min. 10 cm
kolumna 5 - min. 40 cm
kolumna 6 - min. 60 cm

Ostatnia edycja:
Panowie, długość i sztywność pały będzie miała znaczący wpływ na skuteczność przesłuchiwania zgodnie z najnowszymi wytycznymi "z góry" ;p

Ja to bym "przebadał" tych którzy to wymyślili i wprowadzili w życie - nie tylko to.

O co ten krzyk. To rozporządzenie dotyczy KANDYDATÓW
MF określił stan zdrowia wymagany do pełnienia służby na określonym stanowisku mając na względzie właściwy dobór kandydatów na określone stanowisko.
Art. 130 ust. 3 pkt. 1.

A ja mam pytanie dlaczego wszystko jest załatwiane od D...... strony to znaczy dali broń,ŚBP a dopiero teraz stworzyli mutanta w postaci tego przepisu poszły publiczne kassa na szkolenia i to nie mała i co z osobami ,które będą miały braki. rubryka nr 6 praktycznie mówi o WZP a co z Obserwacją ???? ich to nie dotyczy ?

O co ten krzyk. To rozporządzenie dotyczy KANDYDATÓW
MF określił stan zdrowia wymagany do pełnienia służby na określonym stanowisku mając na względzie właściwy dobór kandydatów na określone stanowisko.
Art. 130 ust. 3 pkt. 1.
Ale jakoś na wstępie art. 130 ustawy ( ust. 1) nie pisze, że kandydat, tylko funkcjonariusz
Pisze też, że MOŻE być skierowany. Teraz pytanie kiedy i w jakich okolicznościach będzie ten przepis stosowany ?
Poza tym mam wrażenie, że jest to również swojego rodzaju bat ( czyt. zemsta Nieogolonego za protest w styczniu 2008r.) na zwolnienia L4 - paragraf 9 rozporządzenia.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry