Witam Szanowne grono wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Które wyliczenie jest prawidłowe w świetle art. 163 ust. 3 i po co Sąd pytał w trakcie postępowania Izbę o wysokość ekwiwalentu za urlop, do czego jest mu to potrzebne.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam wątpliowści odnośnie sposobu wyliczania wysokości odprawy w związku ze zwolnieniem ze służby w świetle art. 163 ustawy o Służbie Celnej. Aktualnie mam złożoną sprawę w Sądzie o odprawę z tytułu zwolnienia (ucywilnienia) w związku z reorganizacją jednostki i niedługo będę miał rozprawę na której prawdopodobnie Sąd będzie ostatecznie chciał ustalić kwotę sporu.
Zgodnie art. 163 w/w ustawy
1.Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia.Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby,nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.Zgodnie art. 163 w/w ustawy
2. Do okresu służby,o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
3. Odprawę, o której mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy, na zasadach określonych w przepisach wydanych na podstawie Kodeksu pracy”.I moje pytanie: co oznacza stwierdzenie „oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy”???
Załóżmy że moja pensja w momencie ucywilnienia (czyli maj 2017 r.) wynosiła 5000 zł brutto, czyli odprawa w świetle ust. 1 wyniosłaby 5000 zł x 520% = 26000 zł (zatrudniony w służbie 17 lat stąd 520 %), ale jeśli weźmiemy pod uwagę ekwiwalent za urlop wypoczynkowy, który wynosi przy pensji 5000 zł i przy 36 dniach urlopu w momencie ucywilnienia 8642 zł (wyliczone zgodnie ze wzoremhttps://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalentu-za-urlop-wypoczynkowy)to taka odprawa wynosi już 8642 zł x 520% = 44938 zł.
Izba stoi na stanowisku że prawidłowa kwota to 26000 zł, a ja mam wątpliwości czy to ie aby 44938 zł.Załóżmy że moja pensja w momencie ucywilnienia (czyli maj 2017 r.) wynosiła 5000 zł brutto, czyli odprawa w świetle ust. 1 wyniosłaby 5000 zł x 520% = 26000 zł (zatrudniony w służbie 17 lat stąd 520 %), ale jeśli weźmiemy pod uwagę ekwiwalent za urlop wypoczynkowy, który wynosi przy pensji 5000 zł i przy 36 dniach urlopu w momencie ucywilnienia 8642 zł (wyliczone zgodnie ze wzoremhttps://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalentu-za-urlop-wypoczynkowy)to taka odprawa wynosi już 8642 zł x 520% = 44938 zł.
Które wyliczenie jest prawidłowe w świetle art. 163 ust. 3 i po co Sąd pytał w trakcie postępowania Izbę o wysokość ekwiwalentu za urlop, do czego jest mu to potrzebne.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.