Wysokość odprawy za zwolnienie ze służby w na podstawie art. 163 ustawy o Służbie Celnej

y1975

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam Szanowne grono wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Mam wątpliowści odnośnie sposobu wyliczania wysokości odprawy w związku ze zwolnieniem ze służby w świetle art. 163 ustawy o Służbie Celnej. Aktualnie mam złożoną sprawę w Sądzie o odprawę z tytułu zwolnienia (ucywilnienia) w związku z reorganizacją jednostki i niedługo będę miał rozprawę na której prawdopodobnie Sąd będzie ostatecznie chciał ustalić kwotę sporu.

Zgodnie art. 163 w/w ustawy​
1.Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia.Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby,nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.
2. Do okresu służby,o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
3. Odprawę, o której mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy, na zasadach określonych w przepisach wydanych na podstawie Kodeksu pracy”.

I moje pytanie: co oznacza stwierdzenie „oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy”???

Załóżmy że moja pensja w momencie ucywilnienia (czyli maj 2017 r.) wynosiła 5000 zł brutto, czyli odprawa w świetle ust. 1 wyniosłaby 5000 zł x 520% = 26000 zł (zatrudniony w służbie 17 lat stąd 520 %), ale jeśli weźmiemy pod uwagę ekwiwalent za urlop wypoczynkowy, który wynosi przy pensji 5000 zł i przy 36 dniach urlopu w momencie ucywilnienia 8642 zł (wyliczone zgodnie ze wzoremhttps://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalentu-za-urlop-wypoczynkowy)to taka odprawa wynosi już 8642 zł x 520% = 44938 zł.​
Izba stoi na stanowisku że prawidłowa kwota to 26000 zł, a ja mam wątpliwości czy to ie aby 44938 zł.
Które wyliczenie jest prawidłowe w świetle art. 163 ust. 3 i po co Sąd pytał w trakcie postępowania Izbę o wysokość ekwiwalentu za urlop, do czego jest mu to potrzebne.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.​

Witam Szanowne grono wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Mam wątpliowści odnośnie sposobu wyliczania wysokości odprawy w związku ze zwolnieniem ze służby w świetle art. 163 ustawy o Służbie Celnej. Aktualnie mam złożoną sprawę w Sądzie o odprawę z tytułu zwolnienia (ucywilnienia) w związku z reorganizacją jednostki i niedługo będę miał rozprawę na której prawdopodobnie Sąd będzie ostatecznie chciał ustalić kwotę sporu.

Zgodnie art. 163 w/w ustawy​
1.Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia.Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby,nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.
2. Do okresu służby,o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
3. Odprawę, o której mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy, na zasadach określonych w przepisach wydanych na podstawie Kodeksu pracy”.

I moje pytanie: co oznacza stwierdzenie „oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy”???

Załóżmy że moja pensja w momencie ucywilnienia (czyli maj 2017 r.) wynosiła 5000 zł brutto, czyli odprawa w świetle ust. 1 wyniosłaby 5000 zł x 520% = 26000 zł (zatrudniony w służbie 17 lat stąd 520 %), ale jeśli weźmiemy pod uwagę ekwiwalent za urlop wypoczynkowy, który wynosi przy pensji 5000 zł i przy 36 dniach urlopu w momencie ucywilnienia 8642 zł (wyliczone zgodnie ze wzoremhttps://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalentu-za-urlop-wypoczynkowy)to taka odprawa wynosi już 8642 zł x 520% = 44938 zł.​
Izba stoi na stanowisku że prawidłowa kwota to 26000 zł, a ja mam wątpliwości czy to ie aby 44938 zł.
Które wyliczenie jest prawidłowe w świetle art. 163 ust. 3 i po co Sąd pytał w trakcie postępowania Izbę o wysokość ekwiwalentu za urlop, do czego jest mu to potrzebne.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.​
Dzień dobry, w postępowaniach sądowych o wypłatę odprawy należy pisemnie wystąpic do DIAS o wydanie zaświadczenia dottyczacego wysokości odprawy, o kltórej Pan pisze. Jeśli wyliczona odprawa nie będzie uwzględniąć zasad określonych w ustawie, to Pan pozostaje przy swojej wysokości roszczenia. Pozdrawiam

Posiadam zaświadczenie z którego wynika że jest to wielokrotność uposażenia brutto, natomiast została też podana kwota ekwiwalentu za urlop i jest stosunkowo sporo wyższa od uposażenia, stąd moje wątpliwości odnośnie sposobu wyliczenia w kontekście art. 163 ust. 3.
A odnośnie samego postępowania to mam wątpliwości co do intencji pracodawcy i podawanych przez niego danych w mojej sprawie jak i innych osób. Częste pomyłki (zamierzone lub nie).

Jeżeli w miesiącu zwolnienia jest 22 dni roboczych, a wyliczony ekwiwalent za urlop to 8600, za 36 dni, to miesięczny ekwiwalent, czyli 100% tego ekwiwalentu, to 8600 ÷ 36 dni x 22 dni

A tobie przysługuje 520% tego

Chodzi o 520% ekwiwalentu przysługującego za dany miesiąc, w którym jest 22 dni roboczych, a nie przysługującego w ogóle, ktoś ma 26 dni urlopu, ktoś 36, ktoś zwalnia się w miesiącu gdzie jest 19 dni roboczych a ktoś w miesiący gdzie tych dni jest 24

Ostatnia edycja:
nie do końca ogarniam, podam konkretne dane, pensja brutto za maj 2017 - 5815,27; 36 dni urlopu; 520% ekwiwalentu, kwota ekwiwalentu za maj 2017 r. obliczona przeze mnie przy założeniu 36 dni posiadanego urlopu to 10051,20; Jaka będzie kwota odprawy

10 051,2 / 36 dni= 279,2zł
279,2zł x 21 dni ( liczba dni pracy w maju 2017) =5863,2 (ekwiwalent 100% )
5863,2 x 5,2 ( 520%) =30488,64

Przy założeniu, że 10051,2 zostało wyliczone prawidłowo

Back
Do góry