Wyślij pytania/list do Premiera J.Buzka. Kandydata do Europarlamentu

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Prosząc wszystkich o poparcie dla naszych działań w Sejmie RP zwróciliśmy się do Was z prośbą o masowe wysyłanie LISTU OTWARTEGO do Premiera RP Pana Donalda Tuska. AKCJA TA JEST W TRAKCIE REALIZACJI I POWINNA BYĆ KONTYNUOWANA.
Pobierz LIST i POROZUMIENIE:
http://zz.celnicy.pl/tekst-269.html

Jednocześnie admin wssc napisał:
"Do WSSC dotarł interesujący pomysł rozszerzenia tej akcji i rozliczenia historycznych już dzisiaj zobowiązań i obietnic.

Kandydaci PO mają największe poparcie w wyborach do Parlamentu Europejskiego - wynika z marcowego sondażu CBOS. 39 proc. (tyle samo co w lutym) ankietowanych przez CBOS zadeklarowało, że na pewno weźmie udział w czerwcowych eurowyborach; 29 proc. badanych (1 punkt proc. więcej niż w poprzednim badaniu) oświadczyło, że na pewno nie pójdzie zagłosować.

Jednym z kandydatów do Europarlamentu jest Jerzy Buzek, który w latach 1997-2001 pełnił funkcję Premiera Rządu koalicji AWS-UW, potem mniejszościowego Rządu AWS.

Z upoważnienia Premiera Buzka 30 listopada 1998 roku zostało podpisane <porozumienie> , w którym Rząd RP zobowiązał się do uregulowania uprawnień funkcjonariuszy celnych, w szczególności uprawnień emerytalnych na poziomie innych służb mundurowych ( np. Straży Granicznej)

Zapytajmy więc kandydata do Europarlamentu :

- czy zobowiązań i obietnic należy dotrzymywać?

- dlaczego rząd, którym Pan kierował nie dotrzymał pisemnego zobowiązania z 1998 roku?

- czy polska Służba Celna z uwagi na wykonywane zadania zasługuje na uczciwe i poważne traktowanie?

- czy w ramach kontynuacji władzy, pracując nad ustawą o Służbie Celnej, rząd Pana Premiera Tuska powinien zrealizować zobowiązanie złożone przez rząd, którym Pan kierował?

- czy mogę liczyć na Pana interwencję w tej sprawie?

Nie chcę proponować szablonu zapytania – myślę, że stać nas na napisanie własnego, niepowtarzalnego listu do Jerzego Buzka i przedstawienie własnego zdania - WARTO ! ! !

Korzystajmy z narzędzi, które daje nam demokratyczne państwo. Stawiajmy trudne pytania – oczekujmy uczciwej odpowiedzi. Napiszmy do kandydata na europosła wskażmy adres zwrotny – Pan Jerzy Buzek musi odpowiedzieć na nasze pytania i wątpliwości.

Może organizacje związkowe skorzystają z tego pomysłu i napiszą zapytanie w imieniu swoich organizacji ?

admin_wssc

Strona internetowa Jerzego Buzka:
http://www.buzek.pl/
Adresy e-mail :
jerzy@buzek.pl; kh@buzek.pl; jerzy.buzek@europarl.europa.eu; jbuzek@europarl.eu.int"

Ostatnia edycja:
Nie poprzestawajcie proszę, na wysłaniu listu i zapytań.
Dziękuję, że juz to robicie.
Skopiujcie jeszcze proszę ww. informacje i prześlijcie je mailem do swoich znajomych, związanych z naszą Służbą.
Wydrukujcie LIST i przynieście go do swojej komórki organizacyjnej. Postarajcie się zainteresować tą sprawą jak najwięcej funkcjonariuszy i pracowników.

To skuteczna forma nacisku społeczeństwa na władzę, w szczególności w kampanii wyborczej. Tego typu akcje, o ile było tysiące listów, wywierały już w przeszłości skuteczną presję na polityków.
Politycy, widząc wspólny głos tysięcy wyborców wyrażony w tej formie, zmieniali projekty aktów prawnych.
Sądzę, że jesteśmy w stanie zrobić to także w tej chwili, w naszej sprawie i zmienić naszą ustawę.
Historia uczy, że to po prostu działa, wymaga jednak mobilizacji całej formacji.

Ostatnia edycja:
a co na to posłowie i eurodeputowani ..............

postąpiłem zgodnie ze swoim sumieniem i wysłałem e-maila do eurodeputowanego J. Buzka, z prostym pytanie natury moralnej -czy zobowiazań należy dotrzymywać ? ?
i otrzymałem odpowiedź następującą

Szanowny Panie,
Pan Premier prof. Jerzy Buzek zajmował się Państwa sprawami w roku
2005 w wynku interwencji inspektorów celnych z Częstochowy. I spotkał
się z nim Pan Zbigniew Chlebowski Poseł PO. Najlepszym obecnie
adresatem pytań są posłowie krajowi, a nie eurodeputowani.
Z wyrazami szcunku, Robert Smoliński , na co odpowiedziałem w sposób nastepujący:
,,nie odpowiedział Pan na zasadnicze pytanie natury moralnej - czy zobowiazań należy dotrzymywać ?
A w kwestii politycznej -wiadomym mi jest kto sprawą obecnie się zajmuje.
Tak na marginesie- pozostaje Pan chyba w błędzie- bo część naszych granic stanowi granicę unijną i sprawy tej kwestii winny leżeć w kręgu zainteresowań eurodeputowanych-jeśli zaś ,,nie leżą"" - to wnoszę -aby się nimi zająć !
Jest takie ludowe przysłowie ,, robić z gęby cholewę "- chyba adekwatne do zaistniałej sytuacji.
serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych sukcesów ( albo cholewów )."

WINNIŚMY CHYBA NA FORUM PUBLIKOWAĆ WYPOWIEDZI NASZYCH POSŁÓW I EURODEPUTOWANYCH

Back
Do góry