wizerunek celnika

trinity6

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
i znów TVP, ponoć misyjna telewizja lansuje w podrzędnym serialu (czyt. PLEBANIA) wizerunek celnika jako łapówkarza i złodzieja w przepięknym domu, w którym pada z ust jednego z bohaterów kluczowe stwierdznie, że: "z celniczej pensji nie byłoby Cię za niego stać(...)"
Dla mało wtajemniczonych wystarczy, aby wyrobić sobie na tej podstawie zdanie na temat całej społeczności fc.

Szkoda.....

Jest jedno rozwiązanie.

J.w. Trzeba po prostu przemianować Służbę Celną na cokolwiek innego bez słowa cło w nazwie np. Urząd ds. Podatków Importowych. F.c. zostaliby pracownikami Urzędu, a słowo celnik, budzące takie negatywne skojarzenia znikłoby z języka polskiego. Dał nam przykład Juszczenko, likwidując DAI, jak postępować mamy.

i znów TVP, ..w podrzędnym serialu (czyt. PLEBANIA) wizerunek celnika jako łapówkarza i złodzieja w przepięknym domu,
.....

serial cieszy się powodzeniem od ładnych paru lat, zdobył kilkanaście nagród i wyróżnień, pokazuje samo życie , aktualne problemy ludzkie i występujące w społeczeństwie, nie są to fakty zmyślone na potrzeby serialu, są to fakty występujące bardzo często na obecnych wschodnich rubieżach Polski, zresztą akcja tego serialu toczy się gdzieś między Lublinem a Przemyślem, czyli w terenie na którym nastąpiło najwięcej aresztowań za "pomówienia" , więc nie ma się na co obrażać jeśli taki wizerunek fc. został pokazany, zobaczymy co będzie w następnych odcinkach

Aresztują faceta. Nieraz żartuję widząc nowo budowane domy i eleganckie samochody że napewno to celnika dom i samochód, bo tylko ich na to stać ?nikt się nie dziwi się jak kolejarz buduje dom i ma elegancki samochód , bo to biedny kolejarz ?sprzataczka jedzie do pracy raz audii innym razem polonezem skąd ma na dwa samochody ? ale celnik to już co innego, nawet jeśli na 10 celnikó ma tylko jeden celnik dom to już innych ten jeden boli, słychać też takie głosy o poszedł tyle co do pracy w cle i juz kupił samochód. ale jak kolejarz idzie do pracy i kupuje samochód to nic się nie mówi , trzeba też zauważyć kto takie sądy wydaje, najczęściej nieudacznik i ludzie którzy nic nie maja a moga mieć , wygodniej im sądzić innych.

.... kolejarz buduje dom i ma elegancki samochód , bo to biedny kolejarz ?sprzataczka jedzie do pracy raz audii ....

podałeś bardzo dobre przykłady - kolejarz bo ma dochody np. za przewóz osób bez biletów, a sprzątaczka ?? - pewnie sprząta dom u tego celnika lub kolejarza, albo w pod pozorem sprzątania dorabia świadcząc inne usługi

... zresztą akcja tego serialu toczy się gdzieś między Lublinem a Przemyślem, czyli w terenie na którym nastąpiło najwięcej aresztowań za "pomówienia" , więc nie ma się na co obrażać jeśli taki wizerunek fc. został pokazany, zobaczymy co będzie w następnych odcinkach
badboy84 podaj mi przykład serialu w którym wykorzystano takie fakty jak np.wszystkie afery Samoobrony(kupowanie podpisów,sex-afera,weksle itp.,itd.).Nie można przyrównywać garstki do większości.I jeszcze na koniec żeby nie okazało się że ta garstka"pomówionych" zostanie uniewinniona.Pozdrowienia dla wszystkich "pomówionych".Bo każdy z nas może być w każdej chwili na ich miejscu.W obecnej chorej kap(l)icowskiej rzeczywistości.No more Mr NiceGuy!!!

podałeś bardzo dobre przykłady - kolejarz bo ma dochody np. za przewóz osób bez biletów, a sprzątaczka ?? - pewnie sprząta dom u tego celnika lub kolejarza, albo w pod pozorem sprzątania dorabia świadcząc inne usługi
i w taki to oto sposób kazdemu coś można przypisać sprzataczka nie wykazuje dodatkowych pochodów wiec ma pieniadze z szarej strefy kolejarze robia rózne rzeczy , nie tylko sprzedaja bilety, maszynista ma wiekszy dochód bo cały pociag wozi bez biletów? można się tak doszukiwać w nieskończoność , jest oczywiste że ludzi w oczy kłuje fakt, że ktoś ma wiecej niż ja i tego sie nie pozbedziemy, tacy sa ludzie, prokurator mówi że jak widzi celnika to wie że bierze a ja wiem ze jak widzę prokuratora to wiem ze bierze i tak w nieskończonośc , myślę ze sądzi każdy według siebie , czyli, ja "biorę" to myslę że inni tez "biorą " ?to jest oczywista oczywistość , obserwuje ludzi i tak zazwyczaj jest, więc nie sądźmy innych dopóty dopóki go za rękę nie złapiemy.

Panowie i panie
pracuję już kilkanaście lat w tym......no wiecie czym, po 3 miesiącach pracy już słyszałem kiedy kupuję nowe auto itp...Celnik był piętnowany nawet za czasów Chrystusa i nie starajcie się zmieniać nastawienia społeczenstwa , na początek postarajmy się albo inaczej wymuśmy zmianę nastawienia naszego dowództwa.

Nic się nie zmieni, ja także jak pracowałem w tej zaszczytnej służbie ;) to słyszałem "a jaki pan ma ładny samochód, a pewnie i dom też piękny stoi..." Zawsze tak był postrzegany ten zawód i tak jeszcze długo będzie, a najdłużej to będzie się tak twierdzic o celnikach z granicy. Niestety takie są fakty, że można celnika bezkarnie oczernić i powiedzieć że "brał" a jak to się nie potwierdza to nawet "przepraszam" się nie usłyszy.

wizerunek

dajcie spokój nadążaniu za sztucznym PR-owskim ględzeniem oficjalnych czynników jaki to cacy ma być celnik. podstawową funkcją służby jest egzekucja prawa w zakresie przepisów celnych. za to nikt na świecie nie jest lubiany. dobry obraz może być wówczas gdy statystyczny obywatel utożsamia się z własnym państwem, rządem czy urzędnikiem. kolejnym autorom reform SC można by poradzić jedno - wprowadzcie do konstytucji Kodeks etyki obywatela. zapewne natychmiast ustanie wszelkie zło, przemyt, oszustwo i prywata. nie trzeba będzie kombinować przy resortach i czarować, że staną się ewangeliczne pod waszymi biurokratycznymi rządami. :mad:

Back
Do góry