wczesniejsza emerytura po 20 latach służby...

emerytury mundurowe

Trochę dziwny ten pomysł róznicowania czasu słuzby uprawniajacego do emerytury(15 lat Policjant narazający zycie a 25 za biurkiem)
A jeśli policjant przez 10 lat będzie antyterorysta a później trafi za biurko?
Powinien być jeden czs sluzby np 25 lat, a rózne przeliczniki na stanowiskach gdzie jest zwiększone zagrożenie (np rok liczony za półtora)
We wszystkich słuzbach tak samo. U nas też

Wedlug mnie na emerytury mundurowe powinno sie przechodzic dopiero po
25 latach pracy. 15 lat to tak prawde mowiac naprawde za malo.
I okazuje sie ze mamy bardzo wielu emerytow w wieku juz np. 35 lat :(

Podstawą naszego stanowiska powinno być: emerytura na zasadach emerytur policyjnych czy Straży Granicznej - w tej chwili byłoby to 15 lat, jeśli w Policji i SG zostanie zmieniony wiek emerytalny to wtedy dotyczyłoby to też naszej formacji. Nie można się zgodzić na taką sytuację, że Nam zaproponowałoby się 20 lub 25 lat w przypadku gdy pozostałe służby (chociażby w założeniach tymczsowo) miały by pozostać w systemie emerytur po 15 latach służby.

Po 15 latach i tak mało kto przechodzi na mundurową emeryturę (otrzymuje się tylko 40%). Ale gdybyśmy mieli ten przywilej (15 lat) to może i pracodawca miałby większą motywację aby dbać o poziom wynagrodzeń (aby ludzie nie chcieli odchodzić na niskie, niepełne emerytury, a może też skończyłby się mobbing, gdyż zawsze funkcjonariusz miałby możliwość odejścia na emeryturę.

Tu sie z toba zgadzam Poldek.
Nie wiem dlaczego MF tak bardzo broni sie przed wprowadzeniem
systemu emerytalnego jak to jest w innych formacjach mundurowych.
Tak naprawde niewiele osob przeszloby na emeryture po 15 latach.
Niska emerytura 40%.
Natomiast za każdy rok doliczaja sie kolejne procenty.
Chyba kazdy chcialby miec jak najwyzsza emeryture.
Pracujacy na miejscu na pewno nie odeszliby na wczesniejsza.
No moze nieliczni. Ja pracujac na miejscu na pewno bym nie odszedl.
Mialbym za to taki komfort, ze w kazdej chwili moglbym odejsc.
Mysle ze w przewazajacej wiekszosci odeszliby na wczesniejsza emke
ludzie ze stalych alokacji. Bo to oni maja juz dosc tego. Ale i tak nie kazdy z nich ma nawet te 15 latek przepracowanych.
W sumie odeszlaby niewielka ilosc osob w skali calej SC.
Bylby to niewielki odsetek. Natomiast na te miejsca zatrudniliby nowych
mlodych ludzi za o wiele mniejsze pieniadze.
Suma sumarum wszyscy byliby zadowoleni.
Wilk syty i owca cala :)

Nawet przy niskich wcześniejszych emeryturach jest to ogromnie kosztowne. Młody pracownik zamiast pracować (i zwiększać PKB) jest już na utrzymaniu państwa (przez kilkadziesiąt lat - skąd na to brać?). Musi być reforma emerytur mundurowych. Moim zdaniem minimum 25 lat służby powinno dawać uprawnienia.

I nie piszcie, że mało osób korzysta z wcześniejszych emerytur, bo wedle danych z poprzedniego roku bodajże 25% osób, które odeszły na emeryturę miało mniej niż 40 lat. Uważacie, że to nie jest kosztowne i sprawiedliwe? Ja nie chcę na to płacić. Jak ktoś się nie nadaje po 15 latach do pracy "w terenie" powinien móc przejśc do pracy w biurze.

Celnicy też powinny być włączeni do systemu emerytur mundurowych, ale to już inna historia.

jak odrzucą weto w sejmie zajmą się MSWiA mamy cień szansy że w włoją nas do jednego wora z nowymi zasadami,ja osobiście jestem za opcją 20,tak czy inaczej 2009 bedzie wery hat.

Panuje obiegowa opinia, ze statystyki kłamią. Jednak nie w tym przypadku. Statystyki obnażają nagą prawdę o emeryturach mundurowych - to relikt minionej epoki, gdzie ci którzy mieli monopol na słuszny światopogląd dzierżyli władzę i przywileje. Czasy się zmieniły. Teraz władzę ma ten, kto rozdaje kasę na wybory. Jak zaawansowana jest choroba Emerytury Mundurowe tego dokładnie nie wiadomo bo system broni sie przed diagnozą. Moim skromnym zdaniem obecny system emerytur mundurowych nie wytrzyma próby czasu - zbliża się jego kres. Widać to gołym okiem i nawet nie warto o tym dyskutować. Lepiej podyskutować o tym w jakim kierunku będą zmierzały jego zmiany.
mamy cień szansy że w włoją nas do jednego wora z nowymi zasadami
A ja myślę, że nie będzie już "jednego wora". Będzie decydował charakter pracy na konkretnym stanowisku. Nie będzie jednego wora dla krawężnika i sekretarki generała.

Witam Sławka (długo byłem nieobecny na forum) i życzę mu dobrego zakończenia. Witam pozostałych forumowiczów. Doceniam działania Federacji - uważam, że do celu, choć po drodze z wieloma zakrętami/ kompromisami można dojść tylko prowadząc rozmowy.

Tu sie z toba zgadzam Poldek.
Nie wiem dlaczego MF tak bardzo broni sie przed wprowadzeniem
systemu emerytalnego jak to jest w innych formacjach mundurowych.
Tak naprawde niewiele osob przeszloby na emeryture po 15 latach.
Niska emerytura 40%.
Natomiast za każdy rok doliczaja sie kolejne procenty.
Chyba kazdy chcialby miec jak najwyzsza emeryture.
Pracujacy na miejscu na pewno nie odeszliby na wczesniejsza.
No moze nieliczni. Ja pracujac na miejscu na pewno bym nie odszedl.
Mialbym za to taki komfort, ze w kazdej chwili moglbym odejsc.
Mysle ze w przewazajacej wiekszosci odeszliby na wczesniejsza emke
ludzie ze stalych alokacji. Bo to oni maja juz dosc tego. Ale i tak nie kazdy z nich ma nawet te 15 latek przepracowanych.
W sumie odeszlaby niewielka ilosc osob w skali calej SC.
Bylby to niewielki odsetek. Natomiast na te miejsca zatrudniliby nowych
mlodych ludzi za o wiele mniejsze pieniadze.
Suma sumarum wszyscy byliby zadowoleni.
Wilk syty i owca cala :)

Myslę, że wielu przeszłoby na wcześniejszą i dalej pacowało ale "na czarno"

Emerytury do chyba dobry sen

Nie wem ale wydaje mi się, że nie będzie dla Służby Celnej wcześnieszych emerytur ,obym się pomylił. Emerytur ani po15,20 czy 25 lat a nawet jeśli będą to od kiedy będą liczone, czy podobnie jak w SG za pracę zmianwą rok będzie liczony za 1,5.:(

Życzenia.

Musimy zadbać o zdrowie.Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, życzę wszystkim Celnikom i Pracownikom Polskiej Służby Celnej.

Back
Do góry