Wartościowanie w EMCS

st-man

Użytkownik
Punkty reakcji
1
Czy wie ktoś jak będą zwartościowane czynności w EMCS? Bo o to jak w praktyce będzie wyglądać praca rejestratora czy kontrolera nawet nie pytam. Dyżury w UC/IC, 12/24-12/48, czy inaczej? dojazdy kontrolerów najpierw do UC/ a potem na kontrolę, 1 kontrola na dyżur i koniec (bo dojazdy, kontrola, później brak czasu na wyjazd na kolejną kontrolę)? Zapewne i jedno (wartości) i drugie (realizacja czynności) będzie wielką niewiadomą. Ale to tylko do 01.01.2011. A potem pod obciążeniem system i tak padnie.

nie zazdroszczę rejestratorom ślęczenia 12h przed monitorem lub monitorami, bo wiem, że nie będą obsługiwać tylko jednego systemu. po 12 godzinach przy kompach wychodzisz z pracy z takim łbem, że żyć się odechciewa, a nogi same prowadzą cię do knajpy na zimne piwo.
co na pracę non stop przy kilku monitorach w rozmiarze 12h mówi nasze bhp? zapomnijcie o przysługujących przerwach 5 min. co godzinę:D
myślę, że młodszy ekspert, to minimum na starcie.
pozdrowienia z zimnej północy, ale ciepłego L4:D

nie zazdroszczę rejestratorom ślęczenia 12h przed monitorem lub monitorami, bo wiem, że nie będą obsługiwać tylko jednego systemu. po 12 godzinach przy kompach wychodzisz z pracy z takim łbem, że żyć się odechciewa, a nogi same prowadzą cię do knajpy na zimne piwo.
co na pracę non stop przy kilku monitorach w rozmiarze 12h mówi nasze bhp? zapomnijcie o przysługujących przerwach 5 min. co godzinę:D
myślę, że młodszy ekspert, to minimum na starcie.
pozdrowienia z zimnej północy, ale ciepłego L4:D

Myslisz ze mlodszy ekspert? Mnie sie wydaje ze przy obsludze tylko systemu EMCS to specjalista pewnie bedzie

EMCS - przydziały

Podobno w kraju już ruszyło i wpisują ludzi na listy rejestratorów. Skoro tak, to może ktoś już zna jakieś konkrety odnośnie wartościowania w EMCS?

...dojazdy kontrolerów najpierw do UC/ a potem na kontrolę, 1 kontrola na dyżur i koniec (bo dojazdy, kontrola, później brak czasu na wyjazd na kolejną kontrolę)?...
Jeśli zgłoszenie przyjdzie w godzianch pracy urzędu to czas dojazdu na ewnetualną kontrolę ma być do 2 godzin. Poza godzinami pracy, w niedziele i święta do 6 godzin. Czyli cały czas będzie dyżur i nawet kielicha nie wolno wypić bo w 6 godz. się nie wytrzeźwieje - paranoja? a może i nie zależy jak to w praktyce rozwiążą:confused:

No to już wiem. Przeszedłem "szkolenie". Część "praktyczna" mojego pytania, owszem, istotna jest. Ale ciekawi mnie bardzo część kieszeniowa. Stąd pytanie o wartościowanie. Na wspomnianym szkoleniu ktoś rzucił jakieś hasło o wartości na stan. rejestratora. Ale to chyba raczej jakiś kabareciarz był. Dlatego jeśli ktoś ma jakąś wiedzę - niech się podzieli. Ew. "skok" ze speca na starszego i tą podwyżkę brutto jakieś 250 zł (w moim wypadku) to przy kosztach dojeżdżania do miejsca pracy, więc za darmo, da się przejeść w połowie miesiąca. A że słabo widzę działanie systemu jako takiego oraz nas w nim (uczciwie przyznaję się do kiepskiej znajomości sytemu, ale to chyba nie moja wina) to wróżę działanie systemu awaryjnego - papierowego i rozdysponowanie państwa rejestratorów na inne miejsca pracy. A moje obecne miejsce będzie już pewnie zajęte. Dodatkową ciekawostką, oprócz utraty miejsca pracy będzie obniżka uposażenia po pół roku. Bo, jak już dałem do domyślenia się w nawiasie ciut wyżej, mam nieco powyżej minimum z widełek dla speca. Przy wartościowaniu nie zabiorą. Z ewentualnym przejściem na starszego zyskam 250 brutto, które wydam, szybciej niż zarobię, na przejazdy. A potem, w czarnym scenariuszu, wrócę na jakieś inne miejsce, zapewne dla speca i uzyskam pobory z dołu widełek. Dlatego jeszcze raz - dajcie znać o wartości rejestratora/kontrolera. U mnie nabrali tyle wody w usta, że do nowego roku pić już nie muszą.

Ostatnia edycja:
Żadnych wieści?

Nowy rok już za chwilę. Czy nadal nikt nie wie jakie wartości będą miały czynności rejestratora i kontrolera w EMCS? Przydziały rozdane, stary sprzęt przekazany a nowe zasady nieznane. Jedni mają chyba nadzieje na jakieś punkty, które im pozwolą podskoczyć nawet do mł. eksperta, inni obawy, że te punkty to będą zaledwie punkciki i trzeba będzie do interesu dokładać.

st-man wiem że sa swieta i wogle ale czy ty naprawde liczysz ze obsługa EMCS I ICS BEDA DODATKOWO WARTOSCIOWANE????musieliby kazdemu dac juz teraz minimum mł eksperta a biorac pod uwage ich podejscie do ludzi to dodadza ci pracy nie dodajac nic........

Ano myślę, że powinny być zwartościowane. To nowe czynności, dla niektórych może jedyne jakie będą wykonywać w miejsce starych, mnogich. Oczywiście mogą to podciągnąć pod obecne "przyjmowanie zgłoszeń" za 1 pkt, "opieczętowywanie (...) ADT" za 1 pkt albo "dokonywanie urz. adnotacji(...) na dokumentach potwierdzających złożenie zabezpieczenia" również za 1 pkt. Mogą. Ale nawet te skrajnie niskie "noty"powinny być przyznane po nowym wartościowaniu. Bo przecież rejestratorowi można też przyznać 3 punkty za "weryfikację zgłoszeń", albo przydzielić "organizowanie i koordynowanie czynności kontroli w ramach zespołów kontrolnych" kontrolerów za już 4 pkt. To tylko z katalogu zarezerwowanego dla komórek Dozoru. Bez szukania analogii w innych komórkach, które obsługują jakieś systemy, bo i w ten sposób szukając znajdziemy wartości od 1 do 4-5. Jak widać - można być rejestratorem - młodszym specjalistą a można i młodszym ekspertem. Zależy to od sposobu "wyceniania" pracy. Ale niestety chyba nie tylko: obawiam się podejścia następującego: referaty dostały określoną liczbę punktów do zagospodarowania wśród swoich ludzi. Teraz, referat mający, powiedzmy 30-40 osób wydziela grupkę 4-5 osób do obsługi EMCS.u. Ta czwórka ma nadzieję na jakiś podskok. Ale się pewnie przejadą, bo referat dostanie polecenie trzymania się przyznanych punktów. Nie będzie można im dodać nie ujmując innym. Chociaż może się mylę, bo przecież będzie to miało miejsce nie w jednym urzędzie a w całym kraju. Więc podobnie jak przy ostatnim (pierwszym) wartościowaniu referaty dozoru dostały w załączniku do zarządzenia określone czynności za określone punkty tak i teraz nowe czynności powinny być gdzieś odgórnie dopisane. A dowolność w uznaniu wartości tego stanowiska (jak wyżej: 1-4 pkt) rodziłaby jasne konsekwencje finansowe. Niektórych z tych zakładanych konsekwencji wolałbym uniknąć dlatego węszę. Na razie pomijam inne zmiany w trybie pracy (dojazdy, dyżury (jakie? 12.ki?, 8.ki?), brak zwrotu kosztów dojazdu bo Izby migają się od tego jak mogą)

Ostatnia edycja:
I jak zwartosciowali rejestratorow w EMCS? Ma ktos wogole w opisie zadan takie wlasnie takie zadanie jak EMCS?

Kto pracuje u was jako rejestrator? Jakie ma stanowisko po nowemu? Nie ma chyba tych zadań nikt w zakresie swoich obowiazkow, wiec jak to sie ma do wartosciowania?

Back
Do góry