W kwestii emek dla celników

lelek kozoduj

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Czy warto przyjechać do Warszawki i walić kaskiem w beton

Tusk boi się górników

Jak wynika z najnowszych danych ZUS, na emeryturze górnicy dostają średnio po 3,5 tys. zł miesięcznie. Pozostali otrzymują 1,8 tys. zł, a np. osoby prowadzące firmy – 1,2 tys. zł. Dzieje się tak, bo górnicy jako jedyna grupa zawodowa mają ustalane emerytury na podstawie starych zasad, uwzględniających na przykład to, że każdy rok ich pracy liczy się niemal podwójnie. Ponadto, też jako jedyni mogą odejść z rynku pracy bez względu na wiek. Efekt? Średnio odchodzą na świadczenie, mając zaledwie 48 lat. Górnicy zachowają przywileje emerytalne, twierdzi „Rzeczpospolita”, według której premier odkłada ich likwidację, bojąc się spadku poparcia. Stanie się tak mimo wyliczeń, z których wynika, że do emerytur górników dopłacamy rocznie ponad 6 mld zł. ZUS wydaje na nie ponad 8 mld zł, a ze składek dostaje 2 mld zł.Jak wynika z najnowszych danych ZUS, na emeryturze górnicy dostają średnio po 3,5 tys. zł miesięcznie. Pozostali otrzymują 1,8 tys. zł, a np. osoby prowadzące firmy – 1,2 tys. zł. Dzieje się tak, bo górnicy jako jedyna grupa zawodowa mają ustalane emerytury na podstawie starych zasad, uwzględniających na przykład to, że każdy rok ich pracy liczy się niemal podwójnie. Ponadto, też jako jedyni mogą odejść z rynku pracy bez względu na wiek. Efekt? Średnio odchodzą na świadczenie, mając zaledwie 48 lat.

panu premierowi się znowu pozajączkowało

pan premier jedyną umiejętność posiadł perfekcyjnie... w zabieraniu.
cóż prostszego w tym "medialnym kłamstwie" niż prosta zamiana - górnicy do Sejmu, politycy do kopalń.
....albo my do parlamentu, a politycy na unijne granice.
raz dwa trzy by im przeszło reformowanie, sorry oczywiście modernizacja !

czy ja śnię???

Dzisiaj w głównym wydaniu Wiadomości powiedzieli, źe naszej PO i panu premierowi znowu urosło.....poparcie....
A wszystkiemu jest winna.... opozycja! Po co wprowadzała ustawę refundacyjną? Po co wprowadza reformę emerytalną? Zabrała nam kasę z OFE bez pytania? Dlaczego wybudowała stadiony za miliardy? Dlaczego nie wybudowała autostrad?Doprowadziła do upadku PKP?.... Dlaczego, dlaczego, dlaczego robisz to nam opozycjo????

Najnowsza komedia

@koziołek matołek

Nie śnisz. Jesteś statystą w najnowszej komedii Stanisława Barei pt. Donek.

poparcie

Urosło, gdyż PiS jest zbyt monotematyczne ...... :mad:
Dzisiaj w głównym wydaniu Wiadomości powiedzieli, źe naszej PO i panu premierowi znowu urosło.....poparcie....
A wszystkiemu jest winna.... opozycja! Po co wprowadzała ustawę refundacyjną? Po co wprowadza reformę emerytalną? Zabrała nam kasę z OFE bez pytania? Dlaczego wybudowała stadiony za miliardy? Dlaczego nie wybudowała autostrad?Doprowadziła do upadku PKP?.... Dlaczego, dlaczego, dlaczego robisz to nam opozycjo????

Koleżanki i Koledzy!

Skończmy wreszcie sami upolityczniać naszą Służbę!
Zbyt często odwołujemy się do takich czy innych spraw, wiążąc je z takimi czy innymi ugrupowaniami politycznymi. Może już dość ?!
W końcu CO TO ZA RÓŻNICA, KTÓRA PARTIA NAS ... (*) ???
Sami sobie robimy krzywdę, zwracając się; do partii rządzących, do opozycji, do partnerów politycznych, do strony prawej, do strony lewej.
MY powinniśmy na każdym kroku, a także wszelkimi sposobami udowadniać, że nasza Służba MUSI BYĆ TRAKTOWANA PONAD WSZELKIMI PODZIAŁAMI POLITYCZNYMI !!!
Chciałbym przypomnieć, iż nawet dawniej "przewodnia siła narodu" była świadoma konieczności wyjątkowej niezależności politycznej Służby Celnej.
To zaznaczajmy, to podkreślajmy, tym argumentujmy, to uświadamiajmy w każdym miejscu, czasie i nie pozwalajmy się jakiejkolwiek polityce "dopiąć" do naszych spraw.

Co to za partyja

Co to za partyja,
Której stale rośnie,
O czym znów pośpiesznie,
Ogłasza radośnie?

Co to za partyja,
O tym przekonana,
Że jest najpiękniejsza,
W mediach pudrowana?

Co to za partyja,
Słowem tak szermuje,
Rychło przebudzenie,
Na kłamstwie bazuje?

Na koniec ocena,
Mocne słowa padną,
Etykieta powstrzyma,
Konkluzję dosadną?

48261d7020ae969ea46688c11eb9e84e,12,0.jpg

f47d88ed32f477e92040a27c3b2baee0,12,0.jpg

galery-dama.jpg

http://www.nowyekran.pl/

Ostatnia edycja:
Podstawowe pytanie - czy to forum jest o tematyce politycznej ? Jeżeli tak, to administrator śpi albo świadomie na to pozwala :(

Prawdziwa cnota krytyki się nie boi

I śmiech niekiedy może być nauką,

Kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa;

I żart dowcipną przyprawiony sztuką

Zbawienny, kiedy szczypie, a nie kąsa;

I krytyk zda się, kiedy nie z przynuką,

Bez żółci łaje, przystojnie się dąsa.

Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,

Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych.

(...)

Czytaj i pozwól, niech czytają twoi,

Niech się z nich każdy niewinnie rozśmieje.

Żaden nagany sobie nie przyswoi,

Nicht się nie zgorszy, mam pewną nadzieję.

Prawdziwa cnota krytyk się nie boi,

Niechaj występek jęczy i boleje.

Winien odwołać, kto zmyśla zuchwale:

Przeczytaj - osądź. Nie pochwalisz - spalę.

Józef Ignacy Krasicki, Monachomachia

Ostatnia edycja:
no i wszystko jasne

Nasz kolega ? /ka/ teleecho jest z wiadomej opcji politycznej skoro zamieszcza na tym forum tak "obiektywny program" pośpieszalskiego , coś mi się widzi że staje się ta strona tubą pisu panie przewodniczący czy jest pan po rozmowach ?

Nasz kolega ? /ka/ teleecho jest z wiadomej opcji politycznej skoro zamieszcza na tym forum tak "obiektywny program" pośpieszalskiego , coś mi się widzi że staje się ta strona tubą pisu panie przewodniczący czy jest pan po rozmowach ?
Tylko zmiana rządu na PiS pozwoli na odsunięcie od koryt jacusiowej kamaryli. Tych wszystkich super oficerów i super zwartościowanych. Tylko tego się oni boją, wiedzą co ich czeka za upodlenie i upokorzenie 80 % Służby. Mamy wspaniałe doły i gnijącą górę (pamiętacie marsz milczenie z 17 kwietnia).

cd

tak tak pamiętam tych naszych włodarzy za pisu jakaż to kompetencja i fachowość, oj naiwnyś człowieku jeżeli myślisz że twoje pisiory coś zmienią na lepsze - a może powtórka KAS 2

Czy ja odniosłem się do konkretnej opcji politycznej? Dlaczego piszesz nieprawdę?

tele

cóż wystarczy poczytać, wystarczy wiedzieć kogo reprezentuje pospieszalski a reszta sama przychodzi na myśl ale jeżeli Cię uraziłem to sorry.

Nie kłam

Szanowny Panie, mnie nie interesuje, kto kogo reprezentuje, tylko to, co mówi. Jeśli mówi nieprawdę, to to udowodnij.

.....Panie jejku, to chyba o Panu mowa? ....

Panie tele echo Pan jesteś agitatorem politycznym i zgodnie z regulaminem forum postuluję do Moderatora żeby blokować taką działalność na tym forum

Pkt 1 regulaminu :
Forum celnicy.pl udostępnia swoim użytkownikom możliwość wymiany informacji, komentarzy i myśli na tematy związane głównie z pracą w Służbie Celnej.

To jest wolny kraj

Prawda boli. Chyba mocno.

Poza tym, to nie moja wina, że obecni czasowi zarządcy naszego kraju nie dotrzymują słowa danego nie tylko celnikom. Co jest szeroko komentowane. Oraz przedstawiane na forum jako tło antydziałań wobec naszej grupy zawodowej.

Poza tym, Szanowny Panie, to jest głownie wolny kraj.

"(...)„Wolność słowa będzie teraz w Polsce ograniczana. (…) Ale nie zważajcie na to. Mówcie, co chcecie. Pamiętajcie, że jesteśmy wolnymi Polakami. (…) Musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce! Nie zmusicie nas do milczenia”. (...) Myli się ten, kto myśli, że poecie takiej klasy jak Jarosław Rymkiewicz jakikolwiek wyrok zamknie usta. Nie. Ten wyrok może jedynie potwierdzać to, co wrażliwy komentator współczesnych wydarzeń podskórnie czuje. A jest to niepokojący kierunek, w którym zmierza nasz kraj. I tylko tak wybitni ludzie jak on mogą przewidzieć kolejny zakręt polskiej historii. Puenta filmu jest mocną wypowiedzią pisarza. Jego opinią, która dowodzi, że wyrok, choć prawomocny, nie może paraliżować swobody myśli i wypowiedzi. „Najlepsza wiadomość jest taka, że część Polaków nie zgadza się na to, co się z Polską robi. Ta niezgoda narasta z różnych powodów. Może też z takich, że zamordowali im prezydenta, ale to jest ta najlepsza część narodu, która naprawdę chce być narodem, i wie, że jest narodem. Trzeba to będzie pacyfikować, ale, tak jak powiedziałem, nie wiemy, kto tu rządzi, więc nawet nie możemy domyślać się, jakie środki pacyfikacji zostaną zastosowane. Ale niewątpliwie zostaną zastosowane, bo w Warszawie musi panować ťporządekŤ. Czekają nas więc trudne lata. Musimy sobie z tym dać radę i jak będzie trzeba, to ten rów pełen krwi znów zostanie wykopany” – powiedział Rymkiewicz. A mądre oczy wnuka, którego trzyma na kolanach i któremu dedykuje jeden ze swoich listów zapowiadają, że damy sobie radę." http://niezalezna.pl/28997-demokracja-przed-sadem

Ostatnia edycja:
[SUP]tele echo. Proszę, aby ograniczyć do minimum wiersze, linki, sprawy odbierane jako polityczne. jest tego za dużo i zniechęca do zaglądania na forum.[/SUP]

[SUP]tele echo. Proszę, aby ograniczyć do minimum wiersze, linki, sprawy odbierane jako polityczne. jest tego za dużo i zniechęca do zaglądania na forum.[/SUP]
Mnie tele echo zachęca do przychodzenia na forum.Wiec Sławku, twoja opinia jest bardzo subiektywna.Proszę, Sławku skup sie na sprawie aktualnie najważniejszej, a nie roztrzyganiu co jest polityczne,a co nie. Tele echo nie prowokowany żyje swoim życiem na odrębnych topickach,a jego rzadkie wierszyki są miłym przerywnikiem często jałowych wypowiedzi.

Back
Do góry