Umundurowienie pracowników Korpusu Służby Cywilnej

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Zwróciliśmy się do RPO i Szefa Służby Cywilnej o podjęcie tematu błędnej naszym zdaniem oraz wielu prawników interpretacji prawa przez MF w związku z propozycjami mianowania pracowników Korpusu Służby Cywilnej

RPO na razie tematu nie podjął, ale napiszemy jeszcze do rzecznika
http://zz.celnicy.pl/tekst-384.html

Natomaist Szef Służby Cywilnej wystąpił po raz drugi do SSC, prosząc go o zmianę swojej interpretacji prawa:
http://zz.celnicy.pl/tekst-388.html

PS. Jeżeli ktoś chce napisać, że podejmujemy sprawę pracowników cywilnych a nie funkcjonariuszy, uprzejmie proszę o przyjęcie poniższego wyjaśnienia.
W sprawie mianowań funkcjonariuszy celnych, które odbyło się w grudniu 2009 tylko SSC i niektórzy DIC uważają, że sprawa jest zamknięta. Nic bardziej mylnego. W naszej ocenie sprawa jest rozwojowa.

Zwróciliśmy się do RPO i Szefa Służby Cywilnej o podjęcie tematu błędnej naszym zdaniem oraz wielu prawników interpretacji prawa przez MF w związku z propozycjami mianowania pracowników Korpusu Służby Cywilnej

RPO na razie tematu nie podjął, ale napiszemy jeszcze do rzecznika
http://zz.celnicy.pl/tekst-384.html

Natomaist Szef Służby Cywilnej wystąpił po raz drugi do SSC, prosząc go o zmianę swojej interpretacji prawa:
http://zz.celnicy.pl/tekst-388.html

PS. Jeżeli ktoś chce napisać, że podejmujemy sprawę pracowników cywilnych a nie funkcjonariuszy, uprzejmie proszę o przyjęcie poniższego wyjaśnienia.
W sprawie mianowań funkcjonariuszy celnych, które odbyło się w grudniu 2009 tylko SSC i niektórzy DIC uważają, że sprawa jest zamknięta. Nic bardziej mylnego. W naszej ocenie sprawa jest rozwojowa.

Sławek !
Prawdziwych i uczciwych związkowców cechuje to ,że walczą nie tylko o własna dupę ( tu nie mam na myśli Ciebie ) ale interesują się wszystkimi pracownikami. Tu mam na myśli funkcjonariuszy i pracowników Służby Cywilnej. Ja osobiście bardzo Ci za to dziękuję !!!
Lada moment wszyscy już będziemy funkcjonariuszami. Będziemy służbą, która dla naszego Państwa jest niezbędna aby mogło ono funkcjonować.
Niestety "cywile" zgodnie z założeniami SSC maja zostać zepchnięci na margines. Nie mam pojęcia dlaczego On nas tak nienawidzi ? Związek , który teoretycznie powinien nas reprezentować milczy jak grób i nie wiadomo czy w ogóle coś robi czy tylko udaje ? Strona ZZSNPiA jest martwym tworem i ten związek chyba też. Dlatego jeszcze raz serdeczne dzięki dla Prawdziwego Związkowca ,że interesujesz się wszystkimu w SC i masz czas aby o tym poinformować.
Pozdro dla Szefów ZZSNPiA. Walczcie o własne 4 litery.
Stary Akcyźnik.

Panie Sławku wielkie podziękowania i uznanie za trud i wysiłek zz Celnicy w tą sprawę - już wiem w którym związku moje miejsce.

Masz rację Piotrek21. Jedyny związek który widzi cos więcej poza swoim nosem. Kurwicy mozna dostać na to że prawo swoje a mocarze swoje i ciagle im sie upieka.

kapelani

Może odbiegnę troszeczkę od tematu ale podczas przeglądania forum wydawał mi się on najbardziej odpowiedni do umieszczenia tej informacji, gdyż dotyczy także umundurowania lecz nie cywili a funkcjonariuszy innej formacji mundurowej. Tyle tytułem wstępu. Przejdźmy do meritum. Ostatnie obchody naszego święta obfitowały w wiele awansów. Podczas wręczania nowych stopni obecni byli kapelani w swych nowiutkich mundurach, z nowiutkimi stopniami. Oglądając zdjęcia z uroczystości zauważyłem pewien fakt, stąd też następujące pytanie. Skoro mamy ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 23 listopada 2009 r. w sprawie umundurowania funkcjonariuszy celnych, które określa sposób noszenia umundurowania i oznaczeń stopni służbowych a w nim, nie mogę doczytać się nic na temat noszenia koloratki to pytam, czy dla podkreślenia rangi święta Służby Celnej we wrześniu br. mogę do munduru założyć muchę? Ostatnio spadaja mi spodnie może mógłbym założyć np. czerwone szelki lub przepasać się góralskim pasem? Kapelan na zdjęciu z Krakowa ma chyba jakąś koszulę w odcieniu niebieskim, na zdjęciu z Olsztyna jest to koszula ewidentnie niebieska a w rozporządzeniu są koszule tylko białe lub miętowe więc co jest grane? Rozporządzenie zabrania łączenia składników mundurowych z cywilnymi! Jeżeli rozporządzenie nie pasuje do rzeczywistości to należy je zmienić a póki co, to panowie oficyjerowie jesteście równi wobec prawa. Jeżeli już przytulacie te sześć kawałków z naszej kasy, to przynajmniej przestrzegajcie naszych przepisów.
PS. Jak zwykle są równi i równiejsi.:mad:

Back
Do góry