Umundurowanie

adrzar

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
282
To mój pierwszy post, więc kłaniam się wszystkim i mam dwa pytania:

Czy składniki umundurowania wyjściowo-służbowego mają jakiś okres używalność, po którym mogę je wyrzucić (przechodzą na naszą własność)? Chodzi o przypadek, gdy np. koszulka czy spodnie ulegną naturalnemu zużyciu i gdy zamówię nowe sorty, to stare mogę wyrzucić czy muszę je trzymać, bo w przypadku odejścia zdaję je do magazynu mundurowego?

Jak wygląda sprawa z mundurami w przypadku:
a) rezygnacji ze służby,
b) przejścia do innej mundurówki,
c) nie zdania egzaminów i wyrzucenia?
Chodzi o to, czy mundury zostają u mnie a ja zwracam pieniądze (ile?), czy oddaję wszystko (albo tylko to co nie straciło okresu używalności) i dopłacam jakąś różnicę?

Sorty mają okres amortyzacji. Tj. zostaje odpowiednio w czasie uzupełniona twoja pula punktów byś mógł kupić nowe. Oczywiście same punkty podlegają przepadkowi w stosunku do tego okresu amortyzacji. Wiec jak ich w odpowiednim czasie nie "wydasz" to nie będizes mógł z nich skorzysta. Teoretycznie powinno tych punktów starczyć byś mógł mieć aktualny stan umundurowania we właściwym ukompletowaniu na właściwy czas. Za nie wykorzystane punkty nie należy się żaden ekwiwalent, nie mniej jednak w przypadku zwolnienia się ze służby za nie zamortyzowane sorty naliczana jest opłata do rozliczenia z pracodawcą. Zwolnieni są jedynie emeryci. Przy uczerwienieniu zwolnieni też byli ucywilniani. Mundur mozna zachować. Nikomu się go nie zwraca. Zwrotowi podlega odznaka identyfikacji osobistej "blacha".

Back
Do góry