ULGA DLA SENIORA zwolnienie od podatku dochodowego

anastazja

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
149
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, bo nie wiem czy w naszej służbie są jeszcze funkcjonariuszki 60+ i funkcjonariusze 65+, w innych służbach obawiam się,że takich dinozaurów nie ma, dlatego też nie ma szumu medialnego w tym temacie.
Okazuje się że Polski Ład, na mocy art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy o podatku dochodowym wprowadził zwolnienie z podatku dochodowego dla osób w wieku emerytalnym kobiet 60+ i mężczyzn w wieku 65+ czynnych zawodowo, którzy nie pobierają emerytury, renty itd ( do wysokości przychodu 85.528,00), ale zwolnienie to nie dotyczy funkcjonariuszy ( służb mundurowych) ponieważ warunkiem zwolnienia jest opłacanie składek na ubezpieczenia społeczne.
.
Wolne od podatku dochodowego są przychody:
przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy, z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8, oraz z pozarolniczej działalności gospodarczej, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30c albo art. 30ca albo ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym w zakresie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, otrzymane przez podatnika po ukończeniu 60. roku życia w przypadku kobiety i 65. roku życia w przypadku mężczyzny, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł pod warunkiem, że podatnik podlega z tytułu uzyskania tych przychodów ubezpieczeniom społecznym w rozumieniu ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz podatnik, mimo nabycia uprawnienia, nie otrzymuje.

55528x 0,17=9439:12=786 zl

Jakim emerytom się opłaca, żeby zawiesić emeryturę i zyskać 786 zl miesiecznie na podarku? (Podatku)

Tylko majacym mniej niz 864 zl em/renty brutto miesięcznie.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

55528x 0,17=9439:12=786 zl

Jakim emerytom się opłaca, żeby zawiesić emeryturę i zyskać 786 zl miesiecznie na podarku? (Podatku)

Tylko majacym mniej niz 864 zl em/renty brutto miesięcznie.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka
TA ULGA w formie zwolnienia NIE DOTYCZY EMERYTÓW lecz pracujących., którzy nie pobierają emerytury, renty itd.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry