Szykujemy nowy protest?

• Thread starter Thread starter Klaudia
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Jeżeli nasz SSC, nasz zwierzchnik, chce iść do Sejmu z projektem ustawy o zmianie ustawy o SC, w którym brak jest zapisów mówiących o chociażby przybliżeniu nas do przywilejów innych służb mundurowych, w tym objęciu zaopatrzeniowym systemem emerytalnym, to nie ukrywam, że mamy duży problem, bo kto inny jak Związki i SSC wspólnie mieliby walczyć o to w Parlamencie.

W dniach 31.03.-02.04. w Świdrze mamy spotkania konsultacyjne dot. tego projektu.
Nasz Związek zgłosi tam wiele uwag w tym przede wszystkim dot. zrównania praw z innymi służbami mundurowymi.
Jeżeli spotkamy się z brakiem woli dialogu w tej kwestii ze strony SSC, brakiem zrozumienia tematu, że to opłaca się naszemu Państwu, to nie ukrywam, że zostaniemy postawieni w sytuacji bez wyjścia.

jeżeli premier mówi - 500zł i jest to jasny medialny przekaz to powinniśmy się tego trzymać. I tyle- 0 ustępstw.

Takie jest moje i kolegów zdanie. A nie, że mówi się 500, dyrektor chce dać 400, a na konto wpłynie 200.

Proponuje też może jakiś projekt aby nie potrącać części składek z pensji? tylko sam podatek 19%?

...

Czyli w skrócie potrącać z naszych zarobków brutto tylko sam podatek (19%) - tak jak jest to w Policji (nie ma składki na ubezpieczenie społeczne). Efekt to zarobki netto wyższe o około 11-12%. Pomysł wart przemyślenia.

całkiem nigłupi pomysł z kolejnym protestem - nie wiem, czy jako rzeczywista silny argument w naszej sprawie, ale z pewnością jako test nowych pomysłów rządu, bo zauważyć jednak trzeba:
1. sprawdziłoby się, jak sie ma Komando Szybkiego Reagowania pod buławą hetmana Sienkiewicza :D
2. w zw. z ww. i z tym, że SSC już se kontyngent zaciężny z całego kraju załatwił, czyli jego KSR najzwyczajniej ... nie istnieje, to mogło by być całkiem ciekawie.
3. no i najciekawiej wyglądała by w tym wszystkim gęba Tuska :p

jestem za! Tylko najpierw media! Nagłośnijmy sprawę , wpychajmy się przed kamery gdzie tylko się da i informujmy społeczeństwo , że jesteśmy robieni w bambuko i w związku z tym sytuacja na granicy ( i nie tylko) może się powtórzyć. A jeśli nie będzie odzewu , to myślę , że jeszcze raz damy radę !!

Poczekajmy na wypłatę podwyżek i zobaczmy jak to rozegrają dyrektorzy IC, następnie pod koniec kwietnia (lub wcześniej) ma być przedłożony projekt ustawy modernizacyjnej i jeśli nie będzie w niej rozwiązań jakie nas będą satysfakcjonować to jestem za powtórką. Tylko niech ZZ w końcu zrobią coś razem a nie jeden przed drugim do kamery i głupoty pleść Już raz zmarnowano zryw całej grupy zawodowej. Jeśli teraz nie będzie jasnych sygnałów że ZZ sie dogadały i działają wspólnie to znowu ludzi ruszyć będzie b. trudno

Media powinny być już w tej chwili informowane,że robią nas znowu w konia. I jak tak dalej pójdzie to styczeń będzie małą czkawką w porównaniu z tym co może się teraz zdarzyć. Ale związki już teraz powinny atakować media.

http://www.tvn24.pl/-1,1543859,wiadomosc.html

Już od tygodnia trwa strajk pracowników Bałtyckiego Terminalu Kontenerowego (BCT). W czwartek miała zapaść decyzja o jego zaostrzeniu - nie zapadła, bo zarząd zaproponował kolejne rozmowy. Te jednak zakończyły się fiaskiem, bo żadna ze stron nie chce zmienić stanowiska. Według jednego z naszych internautów, w terminalu uwięzionych jest ok. 900 kontenerów.

Pracownicy BCT chcą wzrostu płac o 400 zł brutto. Kierownictwo zgadza się na ośmioprocentową podwyżkę, co oznacza - według wyliczeń związkowców - kwotę poniżej 200 zł brutto.

Walczą do końca i jest duża szansa, że się uda. Wszystko na jedną kartę, a u nas skończyło się na obietnicach i sytuacja wygląda tak, że jest już prawie kwiecień a kasy jak nie było tak nie ma :(

Back
Do góry