Statuty Izb Celnych po nowemu

Tak to jest projekt zarządzenie Ministra Finansów w sprawie nadania statutów Izb i Urzędów Celnych. Rzeczywiście sporo zmian. Powstanie nowa komórka -dozoru (to co zostało z sz.n.p., hazard,WPR w jednym) ale też sz.n.p traci sporo ze swojego dotychczasowego pola działania: kontrole obrachunkowe, kontrole zaliczek na akcyzę przechoda do komórki kontroli przedsiebiorców.

Potwierdzam informację j.23. Zmiany są ogromne. Tylko czy przemyślane? Do tego dorzucę jeszcze rejestrację automatów w obecnym podatku akcyzowym a nie sz.n.p., jakby nakazywała logika. Jeżeli statuty wejdą w takiej formie, to niezły tu będą miały siostry burdel.

Wszystko co napisałem jest prawdą- kontrole obrachunkowe tak doraźne jak i roczne przejmuje komórka kontroli przedsiębiorców. Do zadań komórki kobtroli przedsiębiorców będzie równiez nalezałe kontrola terminowości i prawidłowości wpłat podatku akcyzowego orzaz podatku od gier. Linka do tego zarzadzenia nie mam dostałem ksero (jest to projekt z 19 października -tak jak rozporządzenia o kontroli niektórych wyrobów akcyzowych czyli stare sz.n.p.)

Wszystko co napisałem jest prawdą- kontrole obrachunkowe tak doraźne jak i roczne przejmuje komórka kontroli przedsiębiorców. Do zadań komórki kobtroli przedsiębiorców będzie równiez nalezałe kontrola terminowości i prawidłowości wpłat podatku akcyzowego orzaz podatku od gier. Linka do tego zarzadzenia nie mam dostałem ksero (jest to projekt z 19 października -tak jak rozporządzenia o kontroli niektórych wyrobów akcyzowych czyli stare sz.n.p.)
Gdzie można znaleźć to cudo?

Referat podatku akcyzowego ma przejąć z SNP równiez wszystkie wnioski o przemieszczenia, zawieszenia automatów o niskich wygranych. NIe abrdzo wiem co ma zostać w SNP(dozór) z automatów, chyba tylko nielegalne?

Referat podatku akcyzowego ma przejąć z SNP równiez wszystkie wnioski o przemieszczenia, zawieszenia automatów o niskich wygranych. NIe abrdzo wiem co ma zostać w SNP(dozór) z automatów, chyba tylko nielegalne?
Z SNP nie zostanie nic. Zero uprawnień do kontroli, którą przejmą specjaliści z grup mobilnych. Dla ludzi z SNP zostanie kontrola WPRów. Będzie wesoło.

do Altusa

Zajrzyj na stronę mf.gov.pl i przeczytaj projekt rozporządzenia o czynnościach nadzwyczajnych pełnionych na podstawie art.100 o służbie celnej...to jest intrygujące!

NIe no zostanie nadzorowanie wydania alkoholu, polmosy, doraźne kontrole w rozlewniach gazu....
widac że nasz general postawi na swoim i SNP zlikwiduje...

Referat podatku akcyzowego ma przejąć z SNP równiez wszystkie wnioski o przemieszczenia, zawieszenia automatów o niskich wygranych. Nie abrdzo wiem co ma zostać w SNP(dozór) z automatów, chyba tylko nielegalne?[/QUOTE

Może nie będzie tak źle, w końcu dalej będą robić kontrole punktów gier, salonów i kasyn, no i wyroby akcyzowe.
Mnie bardziej zastanawia czy faktycznie te wszytkie wnioski o przemieszczenia, zawieszenia itp. automatów ma robić tylko jeden urząd w każdym województwie, tak przynajmniej słyszałem.

Bez paniki. Jeden UC w każdej izbie jeno dokonuje rejestracji automatów i urządzeń do gier oraz rejestracji przemieszczeń, zawieszeń oraz wycofań z eksploatacji i użytkowania automatów i urządzeń do gier - czyli przejmuje zadania z MF (papierowo + KRAG) a zgłoszenia zmian do akt weryfikacyjnych i tak wpłyną do referatów dozoru we właściwości każdego NUC-a. Roboty w zakresie gier i zakładów wzajemnych w referatach dozoru i tak będzie więcej niż dotychczas.

Pion kontroli w UC
zadania komórki dozoru w UC:
1) komórki dozoru:
a) kontrola przestrzegania przepisów prawa podatkowego przez bezpośrednie uczestnictwo funkcjonariusza w czynnościach związanych z działalnością objętą kontrolą,
b) kontrola przestrzegania przepisów prawa podatkowego w zakresie oznaczania i stosowania znaków akcyzy oraz prawidłowości oznaczania znakami akcyzy wyrobów będących przedmiotem obrotu handlowego,
c) przyjmowanie zgłoszeń dotyczących zamierzonej produkcji, przemieszczania i obrotu niektórymi wyrobami akcyzowymi oraz innych informacji wynikających z przepisów
o kontroli niektórych wyrobów akcyzowych,
d) dokonywanie urzędowych adnotacji związanych z powstaniem i wykonaniem zobowiązań podatkowych na dokumentach potwierdzających złożenie zabezpieczenia akcyzowego,
e) opieczętowywanie urzędowymi pieczęciami administracyjnych dokumentów towarzyszących zawierających potwierdzenie odbioru wyrobów akcyzowych dokonane przez odbiorcę,
f) kontrola wyrobów energetycznych w zakresie zawartości substancji stosowanych do ich znakowania i barwienia,
g) uczestniczenie w czynnościach niszczenia wyrobów akcyzowych,
h) uczestniczenie w czynnościach kasowania, zdjęcia oraz niszczenia znaków akcyzy,
i) sprawowanie stałej kontroli na podstawie przepisów o kontroli niektórych wyrobów akcyzowych,
j) kontrola gier i zakładów wzajemnych, w tym urządzanych bez wymaganego zezwolenia,
k) uczestniczenie przy niszczeniu losów lub innych dowodów udziału w grze,
l) nakładanie, sprawdzanie i zdejmowanie zamknięć urzędowych,
ł) pobieranie próbek wyrobów w celu ich zbadania,
m) przeprowadzanie urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających temu sprawdzeniu,
n) kontrola w zakresie stosowania regulacji prawnych z zakresu środków polityki handlowej oraz zakazów i ograniczeń wynikających z przepisów odrębnych,
o) kontrola w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących Wspólnej Polityki Rolnej i koordynacja prawidłowego ich stosowania w oddziałach celnych,
p) kontrola magazynów żywnościowych, procedury planowej oraz miejsc, w których towary są
składowane lub przetwarzane przed wywozem z refundacją,
q) prowadzenie oględzin miejsc i opiniowanie wniosków dotyczących utworzenia składu celnego, składu podatkowego, magazynu czasowego składowania oraz miejsca wyznaczonego lub uznanego,
r) współpraca w zakresie realizowanych zadań z organami skarbowymi, organami ścigania
oraz innymi organami państwa;

Ostatnia edycja:
Back
Do góry