Stanowisko w sprawie zmiany rozporządzenia o uposażeniach i dodatkach

w tym miesiącu wypłata dodatków i podwyżka uposażeń... kto się cieszy z tego... napewno granica... tam średnio podwyżki o 600-800 zł brutto

do fefu

kto się cieszy? chyba nikt! bo żadnej kasy na koncie NIE WIDAĆ!!! nie siej zamętu,jak dostanę to napiszę ale bądź pewien że szybko odpowiedzi nie dostaniesz :mad: ja czekam już od stycznia 2008

może w końcu po tych podwyżkach zarobki na granicy zrównają się z wewnętrznymi izbami.

Przeczytajcie post Sławka, bo jeśli ma tak wyglądac jak się planuje...600 dodatku, jak polecicie na stanowisko C3 to będzie -1000 po 2-3 miesiącach.
Codziennie będziecie się zastanawiac czy w ty miesiącu utrzymam c2 czy może dostanę c3 i obniżkę uposażenia......
Tylko mało rozgarnięty człowiek cieszyłby się z takiego rozwiązania!

Dlatego należy postulować przeciwko wartościowaniu stanowisk jako krzywdzące dla funkconariuszy (oprócz oczywiście kadry kierowniczej)
Tylko nie wiem jaki związek ma to wartościowanie z podwyżkami i dodatkami jakie mamy dostać.
Co mamy z nich zrezygnować?
Trzeba brać co dają i walczyć o więcej.

Ależ xmanie winnieneś mieć honor i ostentacyjnie, by było widać i słychać, zrezygnować z pieniążków bo masz swój honor i oddać swój los walecznym związkowiczom!
A tak na poważnie to co proponujecie? Konsultacje konsultacji czy inne ,,bomby''?
Kopiecie sie z koniem, z którym nie wygracie, owszem ugrać COŚ(COSIE) można(i chwała Wam za to!) ale po co ta ostentacyjność i te tony?!? Bo nie wierze, że jesteście aż tak nietwardo po ziemii stąpającymi osobnikami..

Wszystkie organizacje związkowe są przeciwne propozycji podziału przedstawionej przez MF, ale żadna z tych organizacji nie przedstawiła swojej propozycji w jaki konkretnie sposób rozdysponować środki na podwyżki. To że ZZ chcą aby MF przekazał do Izb kwotę średnią na etat razy ilość etatów w danej izbie to już jest podejrzane. I jeszcze jedno, jeżeli to rozporządzenie wejdzie w życie ( podobno od połowy września ) to co zrobią ZZ ? Zaprotestują ? W jaki sposób ? A może w ramach protestu zrezygnują z awansów we wrześniu ?

Jeżeli na usystematyzowanie uposażeń zostanie przeznaczona pełna kwota, tj. blisko 700zł średnio na etat(bez odejmowania pochodnych) jest szansa na naprawę systemu płac, z uwzględnieniem wszystkich patologicznych sytuacji i zaniedbań

Czekam i chyba nie tylko ja na konkretną propozycję podziału, tzn. wg. ZZ kto, ile i na jakim stanowisku miałby otrzymać. Co z tego że dyrektorzy izb otrzymają po 700 zł na etat, kto i w jaki sposób chce podzielić tą pulę. Z materiałów przekazanych z MF dotyczących rozpiętości uposażeń w poszczególnych izbach jasno wynika że nawet 700 zl nie zniweluje kominów.
W propozycji MF przynajmniej najmniej zarabiający w poszczególnych stanowiskach maja szansę na znaczącą podwyżkę uposażenia.

Alone. Podpisałem dwa stanowiska ZZ Celnicy PL w tej sprawie i nie przypominam sobie, aby w którymś z nich była choćby taka sugestia by środki oddać do dyspozycji dyrektorów.
Rok temu MF przestraszył się odpowiedzilaności i tak własnie zrobił, co spowodowało, że środki były rozdysponowane różnie w poszczególnych IC, co zaś spowodowało tylko pogłębienie się patologicznych sytuacji w płacach w SC sensu largo (część izb równała kominy, inne rozdysponowały po równo)
Jest wciąż szansa, aby w br. poważnie usystematyzować system płac w SC. Wygląda jednak na to, że MF tę szansę pogrzebie.

To racja, ja odniosłem się do stanowiska Federacji oraz Zrzeszenia. Natomiast cały czas chodzi mi o konkrety, czyli jak ma być podzielona ta pula- jeżeli nie w sposób zaproponowany przez MF. Zgadzam się że są zaniedbania w awansach, że są kominy w poszczególnych stanowiskach - Ale czy któraś z organizacji związkowych potrafi przedstawić konkretny projekt podziału w liczbach, z rozbiciem na wysokość uposażeń w poszczególnych stanowiskach, który będzie korzystniejszy od zaproponowanego prze MF.

W skrócie. Reszta jest w pismach.

Porządkowanie płac w SC powinno uwzględniać:
- dodatki za pracę w war. szkodliwych i uciążliwych(MF temat pomija, utrzymuje martwe przepisy)
- wyrównywać zaległości w awansach na stanowiskach(przy czym powinno brać się pod uwagę ilość awansów w całej karierze,
- wyrównywać różnice w IC, które są olbrzymie, jeżeli chodzi o politykę przyznawania awansów w stanowisku
- zmniejszać znacząco widełki na stanowiskach, jest to możliwe

czy rozwiązanie nie mogłoby np. nastąpić w formie prostego algorytmu, że po jakimś przyjętym czasookresie powinien być awans na stanowisku. Czyli osoba, która jest na niższym, mimo przepracowania określonego stażu, winna być rozpatrywana na stanowisku wyżej odpowiednio do okresu zatrudnienia.

czy nie jest lepiej dla celnika z granicy, jeżeli dostanie 400zł brutto podwyżki uposażenia zasadniczego, niż 500, w tym 300zł dodatku do uposażenia, który może mu zostać odebrany wraz z ew. przeniesieniem. Czy nie jest lepiej jeśli dostanie do tego dodatek, który już mu przysługuje za prace w war. uciążliwych? Dlaczego MF nie wypłaca tych dodatków? Dlaczego nie odpowie na pytania:

"Prosimy o opinię, czy funkcjonariuszom celnym przysługują dodatki w następujących przypadkach:
  • Służba pełniona jest przy magazynowaniu, stosowaniu i transportowaniu gazów, paliw i materiałów wybuchowych. Czy wchodzi w tych przypadkach w rachubę stężenie lub natężenie czynników szkodliwych dla zdrowia, jeżeli tak to jakie ?
  • Służba pełniona jest w Salonie gier, gdzie mamy do czynienia tylko z oświetleniem sztucznym
  • Służba pełniona jest poniżej poziomu otaczającego teren, ale z dostępem do światła dziennego w odpowiedniej ilości
  • Służba pełniona jest w zwykłym pomieszczeniu biurowym, gdzie temperatura przekracza 25 st. Celsjusza
  • Służba pełniona jest na powietrzu, gdzie temperatura utrzymuje się poniżej 10 st. Celsjusza
  • Służba pełniona jest w kontenerze, względnie magazynie, gdzie temperatura utrzymuje się poniżej 10 st. Celsjusza
  • Służba pełniona jest w warunkach narażenia na działanie spalin samochodowych, hałasu, substancji toksycznych. Czy wchodzi w tych przypadkach w rachubę stężenie lub natężenie czynników szkodliwych dla zdrowia, jeżeli tak to jakie ?"
CZY DLATEGO, ŻE TE DODATKI INNY BYĆ WYPŁACANE W WIELU MIEJSCACH OD LAT?
Wszystkie ww. przypadki dotyczą sytuacji, gdy służba w tych warunkach jest pełniona przez co najmniej połowę obowiązującego czasu służby.

Zasadnicze uposażenie jest stałe, nikt celnikowi z granicy, którego MF wrzuci do kat.C już mu tego nie odbierze, a poza tym wymusi to na MF ustalenie wyższych mnożników w kat. C kiedy za rok dojdzie do zwartościowania(oby nie doszło). Celnicy z granicy, z GM i innych komórek muszą walczyć wciąż o to, gdyż zostaną wtedy zamrożeni na długie lata na uposażeniu zasadniczym, bo trafią praktycznie wszyscy do C. Ścieżka kariery oznacza przeniesienie do IC i to nie wszedzie, co równa się odebraniu dodatku. Przeniesienie do kat. B będzie możliwe gdy tam zwolni się miejsce. Zapomniałem o najważniejszym atucie MF, tj. awansie w stopniu co 5 lat - co oznacza 50zł brutto.

Propozycja MF wdrożona w wersji przedstawionej do konsultacji zawiera wiele absurdów. Np. KC z 10-o letnim stażem otrzyma praktycznie takie samo uposażenie jak osoba przyjmowana do służby, i wiele innych stanowisk jest potraktowanych w równie przedziwny sposób.

Trzeba to zmienić, bo to jest niepoważne. jeżeli MF tego nie zmieni będą wnioski do TK, jak również podejmiemy działania poza resortem, gdyż to jest polityka wymierzona w osłabianie SC sensu largo. Gro podmiotów już uciekła z Polski z odprawami. Po wdrożeniu takiego antymotywacyjnego systemu płac uciekną kolejne firmy.

Ostatnia edycja:
szanowny panie Siwy

A ja mam pytanie , jak to jest że wy wszyscy : Siwy, Staniszewski, Smolińska , Kraj i inni im podobni/ nie sposób ich spamiętać/ tak się troszczycie o mój los i moje finanse. Wy sami nie możecie się dogadać. To o co tu chodzi? Co związek, co pismo to każdy jest ojcem/mamusią zeszłorocznego protestu..i co? Co z tego wyszło dzięki wam ? Nie macie wyrzutów sumienia? obowiązuje zasada,,co tu jeszcze można spieprzyć,, prawda?
I co dalej ? znów wstążeczka? tabletka? chyba na uspokojenie...
Od kiedy pamiętam to guru związkowe nas sprzedawały...no zaprzecz pan panie Przewodniczący , może to nieprawda?

Ps. no i jeszcze jedno, dzięki waszym rozgrywkom totalnie skłóciliście środowisko..to jedyna wasza zasługa

SSC butnie zakomunikował na Podkomisji, że podwyżek w roku bieżącym nie będzie. A jednak są. Dlaczego???

Ja też odkąd pamiętam to wielu związkowców sprzedawało środowisko pracownicze. Ja nie zamierzam. Ale pewnie Ty wiesz lepiej co zrobię w przyszłości i założyłeś już, że tak zrobię. Jakoś mój umysł, nie potrafi sobie tego wyobrazić.

Przyznaję, że nie mogę dogadać się z liderami ZZ, którzy współpracują z SSC we wdrożeniu tej ustawy o SC, która marnotrawi trud celników ze stycznia 2008r. Proszę mi wybaczyć, ale nie potrafię tak się przestawić.

Nigdy nie powiedziałem, że jestem ojcem sukcesu protestu ze stycznia 2008, bo każdy celnik wie, że nie ma w tym udziału żadnego związkowca, gdyż był to protest oddolny. Nic nie poradzę na to, że inni związkowcy przypisują sobie taką rolę.

Co do mnogości ZZ i różnych zdań jeszcze słówko. Osobiście jestem za konsolidacją ruchu związkowego. Nawet za utworzeniem jednego zz w SC. Też nic na to nie poradzę, że inni związkowcy nie wyrażają na to zgody.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry