sprawni
Pracuję w cle już 14 lat w administracji 16, ale biorąc pod uwagę ciągłe reformy w cle uważam, że jedynym odpowiedzialnym na kierowniczym stanowisku był dyrektor , którego już nie ma za sprawą innych służb i wplątania się w niezdrowe układy. Po objęciu stanowiska nie wiedział jak można coś w tej instytucji zmienić,nie miał wiedzy jak coś tu zmienić, nie chciał krzywdzić ludzi zmianami, to nic nie zmieniał.Objął stanowisko gdy z urzędu zrobiono izbę i 3 urzędy(komu to było potrzebne) przybyło stanowisk funkcyjnych.Kto chciał z przyjaciół i znajomych królika to rządził.Nadal idziemy w tym kierunku. Myślę, że był zajęty swoimi sprawami, które przerwały na 2 lata aresztu inne służby. Izba Celna w Łodzi ma chyba największy procent zatrzymanych szefów różnego szczebla a niektóre postępowania szefów prowadzone w sprawie jeszcze nie zostały rozstrzygnięteIle stracił budżet w wyniku braku kontroli? Mamy za to wysyp odpadniętych od ściany ekspertów. Jeśli SSC twierdzi, że funkcyjni są elastyczni to tu się zgadzam. Jednak mam pytanie czy zamiast opierania się na wg mnie błędnych założeniach z ministerstwa dotyczących usprawniania tej służby nie lepiej przyjąć proste rozwiązanie.Czy zrobił SSC przegląd struktury, zakresów obowiązków (najczęściej 2,3 strony w 95% fikcji)? Czy zamiast opierać się na opracowaniach nieudaczników z ministerstwa(reformujących nas odkąd pamiętam) nie należałoby przyjąć najprostszego rozwiązania? Najprostsze to uprościć strukturę, zmieniać przepisy np.WKC, RWKC,Ordynacja podatkowa, Instrukcje --to wszystko dotyczy postępowań i jest tzw. mętną wodą, dofinansować funkcjonariuszy na granicach i w snp nie funkcyjnych generałów oraz w urzędach wewnętrznych-może wzrosną wpływy do budżetu bo będzie mniej afer? Wzmocnić nadzór, ale nie nad tym kto jak chodzi ubrany,czy równo ze sztandarem bo taki jest trend tylko w sprawach merytorycznych.Z odpowiedzi SSC i mojej wiedzy wynika, że będziemy uzbrojonym urzędem , kierownym przez intelektualne łamagi,wiecznie się odchudzającym i chorowitym,wyjątkowo sfeminizowanym (porównanie z innym służbami), a na swoje nieszczęście uzbrojonym w broń palną bo normalnym pozostanie tylko strzał... Nowy mundur SSC nie czyni nowej jakości a ta szumna reforma z MF będzie kolejną przepychanką przy korycie 3 lub 4, pomijam te spowodowane w/w działaniami.