Spotkanie ZZ Celnicy PL z kierownictwem MSWiA

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W dniu dzisiejszym odbyło sie spotkanie przedstawicieli Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL z kierownictwem MSWiA. W spotkaniu uczestniczyli nadto Komendant Główny Policji, Z-ca Komendanta SG, przedstawiciele CBŚ i ABW oraz Z-ca SSC.
Spotkanie odbyło się z inicjatywy ZZ Celnicy PL. Niestety w spotkaniu nie uczestniczyli przedstawiciele Prokuratury Krajowej. Z kierownictwem Ministerstwa Sprawiedliwości powinniśmy spotkać się jeszcze na wakacjach.

Przedmiotem spotkania były działania organów podległych MSWiA wobec funkcjonariuszy celnych, przy zatrzymaniach i osadzeniach w aresztach.

Przyznaję, że znajomość zagadnienia i chęć załatwienia problemu jakie zaprezentowało kierownictwo MSWiA wzbudził w nas ogromne wrażenie. Praktycznie w tej materii wszystko zostało uzgodnione. MSWiA poleciło podległym służbom jaknajłagodniejsze zatrzymywanie celników, o ile będzie musiało dochodzić do tego typu czynności.
Uzgodniliśmy, że wszelkie dalsze nadużycia w tym zakresie będą przez nas zgłaszane a winni będą ponosić odpowiednie konsekwencje.

W/g naszej oceny nie powinno dochodzić już nigdy do naruszania godności funkcjonariusza celnego podczas zatrzymania. Jeżeli natomiast ktoś zostanie potraktowany w sposób nieodpowiedni proszę o zgłaszanie nam takich przypadków. Mamy zapewnienie Ministerstwa, że będą natychmiast interweniować.

Chcę jeszcze napisać, że wobec wielu już spotkań, które odbyłem w swojej związkowej działalności, to dzisiejsze było zdecydowanie najbardziej rzeczowe i w sposób najbardziej konkretny dążono do zdiagnozowania i załatwienia problemu, co zgodnie z zapewnieniami resortu zostało osiągnięte.

MSWiA sporządzi z rzeczonego spotkania Komunikat, który niezwłocznie opublikujemy w niniejszym wątku.

Ostatnia edycja:
Chcę jeszcze napisać, że wobec wielu już spotkań, które odbyłem w swojej związkowej działalności, to dzisiejsze było zdecydowanie najbardziej rzeczowe i w sposób najbardziej konkretny dążono do zdiagnozowania i załatwienia problemu, co zgodnie z zapewnieniami resortu zostało osiągnięte.

Może dla tego jest tak bo rozmowa była prowadzona z MSWiA a nie z MF ;)
To chyba powinno dać do myślenia

???

Czy to nie ironia, że MSWiA jest lepiej merytorycznie przygotowane do rozmów z celnikami, niż MF. Widocznie bardziej zależy im na tym... Nie wiedzieć, czemu?

mam pytane kto i kiedy wyciągnie konsekwencje służbowe wobec prokuratora z Przemyśla ,który wsadził do aresztu w zeszłym roku f-szke wychowującą malutkie dziecko samotnie,która podawała syg.akt w CBŚ i w Prokuraturze ,informujac ,ze ojciec dziecka ma ograniczone prawa rodzicielskie?Prosze o odpowiedź w tej kwestii,ku informacji dla innych rodziców samotnie wychowujących dziecko/ci

dodam ,ze nie chciano tej informacji dołączyć do akt w obu instytucjach.Wsadzono kobietę ,która nawet nie przesłuchano....

Back
Do góry