sorty

Mam pytanie.... Skąd mam wziąć nowe patki, po awansie, jak w składnikach mi przysługujących patek nie ma. Może sobie dorysuję lub doszyję ze wstążki......

rozp w sprawie umundurowania

§ 9. 1. Kierownik urz ędu przydziela funkcjonariuszowi 3 komplety dystynkcji do ka żdego rodzaju ubioru. Dystynkcje przydzielane s ą niezwłocznie po nadaniu stopnia słu żbowego.
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 225, poz. 1463 oraz z 2011 r. Nr 113, poz. 657 i Nr 149, poz. 887.
3
2. Okres zu życia dystynkcji liczy si ę od dnia ich przydzielenia funkcjonariuszowi i wynosi 3 lata. 3. W przypadku nadania funkcjonariuszowi nowego stopnia słu żbowego przed upływem okresu, o którym mowa w ust. 2, kierownik urz ędu przydziela funkcjonariuszowi 3 komplety nowych dystynkcji. 4. Dystynkcje s ą noszone na ka żdym rodzaju ubioru, w tym na nakryciach głowy, z wyj ątkiem czapek: słu żbowej zimowej, polowej zimowej, polowej letniej, zimowej do ubioru specjalnego, letniej do ubioru specjalnego, typu dokerka oraz typu kominiarka. 5. Przydzielone dystynkcje nie podlegaj ą zwrotowi do magazynu. 6. Wzory, kolory, opis i sposób noszenia dystynkcji okre śla zał ącznik nr 8 do rozporz ądzenia.

tyle teoria

nie wiadomo skąd i jak

wielu ma z tym problem - bałagan

podobnie znaki imienne - zrobili po 1 metalowym i 1 na rzep

metalowy od biedy starczy - marynarka munduru

ale na polowy ? albo na kurtkę, albo na polar, albo na koszulobluzę? tylko jedną?

ja na rzep nie przyjąłem bo miał literówkę ( o dziwo metalowy był ok ) i jak do tej pory cisza - to nie wiem - ktoś wygrał przetarg, wziął kasę za dostawę i nie odpowiada za błędy?

dystynkcje i znaki imienne najprościej byłoby wrzucić w cmm - kto chce to zamawia to co chce i ile potrzebuje - a tak to nie wiem -czekają na prośbę?

z moim imiennym na rzep bez zmian

odnośnie płacenia za mundury - w tej chwili punkty naliczane są corocznie w lutym na cały rok - ale tylko bieżący, jedyną możliwością żądania kasy przez izbę jest sytuacja, gdy na dzień rozwiązania stosunku służbowego wyjdzie ujemne saldo - np. gdy po naliczeniu punktów na cały rok dokonamy znaczącego zamówieni, na koncie zostanie niewiele, a potem w tym roku albo będziemy na zwolnieniu albo się zwolnimy - wtedy od naliczonych punktów za cały rok zostaną odjęte punkty za nieodsłużony okres - np. po naliczeniu w lutym na koncie jest 12oopkt, zamawiamy za 1000, a od 1 kwietnia chorujemy, a zwalniamy się np. od 1 listopada, wtedy z naliczonych nam w lutym 1140 chyba punktów powinni nam odjąć ok 1000, na koniec września saldo wyjdzie ok. -800 pkt - i za to mogą chcieć kasę - chociaż osobiście z taką logiką się nie zgadzam - bo nawet ostatniego dnia służby powinniśmy być kompletnie i schludnie umundurowani więc powinniśmy je zamawiać - a że nie zostały zużyte do końca? ew moglibyśmy oddawać je w naturze, w każdej innej sytuacji - tzn gdy konto punktowe będzie dodatnie oznacza to, że nie wykorzystaliśmy punktów przysługujących nam za odsłużony okres i nawet jeśli tuż przed zwolnieniem zamówiliśmy za 2000pkt, to jeśli saldo będzie dodatnie nie ma mowy o płaceniu - te punkty zostały nam naliczone za poprzednie, odsłużone okresy

i na koniec - jak wam się podoba pomysł odrzucania przez CMM od 1/04/2014 zamówień na np. więcej niż 2 pary butów czy 5 koszulek? na jakiej podstawie prawnej? zgodnie z rozp mamy prawo swobodnie zamawiać składniki w ramach posiadanych punktów? żałowali po kilka stówek mundurówki i myśleli że zaoszczędzą bo ludzie pozwolą żeby punkty po 3 latach im przepadały? skoro ktoś nazbierał i chce zamówić 3 pary spodni z 3 paskami bo nie chce mu się ich przekładać a ma punkty to co to komu przeszkadza? ktoś chodzi w koszulkach i chce ich mieć 12 żeby nie prać po 3 a inny chce mieć 12 koszul bo wozi do pralni to o co kaman?

Rozporządzenie MF w sprawie umundurowania funkcjonariuszy celnych:

§ 17.
3. W ramach przyznanych punktów przeliczeniowych funkcjonariusz posiadający składniki umundurowania, o których mowa w ust. 1:
2) pkt 2 - może pobierać dowolną ilość składników odpowiednio: ubioru służbowego, polowego lub specjalnego, w ramach przyznanych punktów przeliczeniowych.

Back
Do góry