Służba celna

Dzisiaj widziałem funkcjonariusza, który miał napisane tylko służba celna! Czy ta formacją jeszcze istnieje?

☝️Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej
(...)
Art. 186. 1. Dotychczasowe:
1) składniki umundurowania oraz znaki identyfikacyjne w rozumieniu ustawy
uchylanej w art. 159 pkt 1,
2) składniki umundurowania, oznaczenia stopni służbowych oraz znaki
identyfikacji osobistej funkcjonariuszy celnych
– zachowują ważność do dnia 31 grudnia 2022 r.

(...)

Ostatnia edycja:
☝️Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej
(...)
Art. 186. 1. Dotychczasowe:
1) składniki umundurowania oraz znaki identyfikacyjne w rozumieniu ustawy
uchylanej w art. 159 pkt 1,
2) składniki umundurowania, oznaczenia stopni służbowych oraz znaki
identyfikacji osobistej funkcjonariuszy celnych
– zachowują ważność do dnia 31 grudnia 2022 r.

(...)
Ok, teraz rozumiem dlaczego

To na bazie Służby Celnej stworzono Służbę Celno - Skarbową, dodając zadania kontroli podatków, w tym najważniejszego, z którym były UKS i pozostałe organy podatkowe sobie nie do końca radziły - podatku VAT. I nastąpił sukces w postaci mega wpływów do skarbu państwa. A dlaczego...bo Służba Celna była profesjonalną formacją przygotowaną w szczególności do działań w terenie.

To na bazie Służby Celnej stworzono Służbę Celno - Skarbową, dodając zadania kontroli podatków, w tym najważniejszego, z którym były UKS i pozostałe organy podatkowe sobie nie do końca radziły - podatku VAT. I nastąpił sukces w postaci mega wpływów do skarbu państwa. A dlaczego...bo Służba Celna była profesjonalną formacją przygotowaną w szczególności do działań w terenie.
......

Ostatnia edycja:
Falcon, teraz to pojechałeś z tym uks. Uks jest częścią skarbowości i niczym się nie różni od urzędów skarbowych.

No Stefan, ty też pojechałeś. Z tego co wiem to Falcon raczej ma rację. To tak jakby powiedzieć że Służba Celna jest częścią skarbowości i niczym nie różni się od urzędów skarbowych, bo zajmowała się akcyzą, akcyza to przecież podatek. Idąc dalej tym tokiem rozumowania, podatek=skarbowość i już mamy że SC to też część skarbówki :)
Służba Celna zajmowała się obrotem towarowym z zagranicą i zawsze była to firma mundurowa. Uks i urzędy celne zajmowały się podatkami i zawsze były to urzędy cywilne. Chcesz to sobie udowadniaj, że jest inaczej ale i tak faktów nie zmienisz.
Po pierwsze UKSu już nie ma. Po drugie chyba nie zdajesz sobie sobie sprawy czym jak i jakie miał uprawnienia UKS. Gdy nam śniła się broń czynności operacyjno-rozpoznawcze oraz TOZI i OOZI itp itd to UKS już to dawno miał. Osobiście uważam za zaszczyt że dołączyli do nas. UKS miał tyle wspólnego ze skarbówką co marchew z jabłkiem. I jedno i drugie potrzebują ziemi słońca i opadów deszczu. I tylko tyle. UKS był bardzo blisko Policji. O wiele bliżej niż my. A teraz są z Nami :)
Broń itd. posiadają i posiadali Straż Leśna, Straż Rybacka, Krokodyle, SOK. Czynności operacyjne zabrał nam pis, Czym zajmował się uks jak nie podatkami, tak samo jak urzędy skarbowe. Pracownicy uks byli na takim samym stosunku zatrudnienia jak pracownicy urzędów skarbowych. To Twoja sprawa co o nich sądzisz, ja tylko tak jak Ty wyraziłem swoje zdanie na ich temat. Nie widzę potrzeby żeby pracowników uks wywyższać nad pracowników pozostałych urzędów skarbowych i tyle.

Ostatnia edycja:
No Stefan, ty też pojechałeś. Z tego co wiem to Falcon raczej ma rację. To tak jakby powiedzieć że Służba Celna jest częścią skarbowości i niczym nie różni się od urzędów skarbowych, bo zajmowała się akcyzą, akcyza to przecież podatek. Idąc dalej tym tokiem rozumowania, podatek=skarbowość i już mamy że SC to też część skarbówki :)

Czytam i nie wierzę chyba komuś sufit z podłogą się pomylił, może Jeszcze podziękujcie US i UKS że przygarnoł zolli i pokazał jak powinna wyglądać służba czy organizacja macie jeszcze jakiś honor funkcjonariusza w sobie?
Jesli bliżej im było do policji to czemu nie byli połączeni z policja tylko z nami?
Wnioskuję z tych wypowiedzi że służba celna była bez wartości i znaczenia wstyd mi za was...
Już zapomnieliśmy o dyskryminacjach na stanowiskach na rzecz UKS w strukturach celnych.? O harcerstwie w służbie, o braku miejsc na kursy aspiranckie i oficerskie na rzecz nowoprzbyłym? O degradacji stanowisk w służbe celnej? O ucywilnieniach? O likwidacjach oddziałów? O przelicznik lat pracy w skarbówce na lata służby i nadawaniu odp. Stopni służbowych?
Gdzie ten zaszczyt?

Co takiego te super organizacje wniosły w służbe celna? , bo ja widzę że ułożyły wszytko pod siebie wprowadzili swoje reguły i swoje obowiązki i zakres pracy wyśmiewając środowisko celnicze brakiem kompetencji na ich obszarach działania.
Czy dzięki KAS zadania celne są lepsze czy granica funkcjonuje lepiej, czy ten zaszczyt przekłada się na nasze zarobki?

Ostatnia edycja:
Większość urzędów celno - skarbowych wzięli koledzy z UKS i przeprowadzili swego rodzaju czystki/ Tam gdzie nie mieli wiedzy o celnej robocie, w wyrazie pseudo podziału stanowisk, pozostawili celników.
Jednak ci państwo nie za bardzo sprawdzają się na stanowiskach - przykład naczelnika z pyrlandii....
A ... proces trwa dalej ...

To proszę cię wytłumacz mi może prosto i klarownie a nie dwuznacznie ( widzę że jesteś fanem ogrodnictwa ) co to tych protestów to chwała ci za to , ale ja nikogo nie podziwiam a tym bardziej nie czuje zaszczytu co do pracy z UKS tak jak ty , znam swoją wartość i każdy z nas powinien ja znać tym bardziej wartość służby dlatego ja w 200% popieram Sławka i postulaty , nasz niebyt jest spowodowany połączeniem nas i utworzeniem organizacji skarbowej z nami a nie moim niezrozumieniem mi się wcale nie polepszyło poprzez ta reformę i jestem pewien że wielu normalny szaraczka jak ja również, wspierać grube koty nie zamierzam i jestem za wydzieleniem służby jako osobnej niezależnej jednostki mam nadzieję że ty też ?

To proszę cię wytłumacz mi może prosto i klarownie a nie dwuznacznie ( widzę że jesteś fanem ogrodnictwa ) co to tych protestów to chwała ci za to , ale ja nikogo nie podziwiam a tym bardziej nie czuje zaszczytu co do pracy z UKS tak jak ty , znam swoją wartość i każdy z nas powinien ja znać tym bardziej wartość służby dlatego ja w 200% popieram Sławka i postulaty , nasz niebyt jest spowodowany połączeniem nas i utworzeniem organizacji skarbowej z nami a nie moim niezrozumieniem mi się wcale nie polepszyło poprzez ta reformę i jestem pewien że wielu normalny szaraczka jak ja również, wspierać grube koty nie zamierzam i jestem za wydzieleniem służby jako osobnej niezależnej jednostki mam nadzieję że ty też ?
.................

Ostatnia edycja:
To że UKS miał wydziały TOZI i OOZI nie znaczy, że reszta pracowników wykonywała zadania policyjne. Wydziały te powstały, wydano duże pieniądze na sprzęt, zrobiono kilka pseudo akcji dla telewizji i na tym koniec. Część ludzi z dawnego UKS uważa się za lepszych od celników, ze znają się na wszystkim a prawda jest taka że podatku akcyzowego już 4 lata nie kontrolują bo nie znali się na tym i przez te cztery lata jeszcze się nie nauczyli. Udają że niema takiego podatku.

Back
Do góry