Służba celna w procesie zwalczania przestępczości granicznej.

szatines

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam wszystkich na tym forum. Temat jaki założyłam jest jednocześnie tematem mojej pracy licencjackiej. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to proszę o jakieś porady co najlepiej ująć w takiej pracy. Mam z tym problem. Czekam na jakieś odpowiedzi :) myślałam ogólnie pisac o przestępczości granicznej najpierw a potem rozwinąć zadania jakie służba celna w tym zakresie wykonuje, jak sobie radzi z różnego rodzaju przemytem itp. a na koncu opisac współprace z innymi służbami. Ale bardzo ciężko jest zacząć.. jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić lub podać linki do przydatnych informacji będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

na stronach służby celnej są kompletne archiwalne numery "Wiadomości Celnych" - tam jest dużo info i statystyk pod różnymi kątami

Strona główna Âť Informacje Âť Świat
Z raportu ONZ wynika:
Przestępczość graniczna kosztuje 870 mld dol.
Autor: pl, kf; Źródło: PAPPAP

Wyślij znajomemu
drukuj

A
A
A

22:07
16.07.2012
Obroty zorganizowanej przestępczości granicznej wynoszą rocznie około 870 mld dolarów, czyli aż sześciokrotnie więcej od sumy przeznaczanej na świecie na oficjalną pomoc rozwojową – ogłosiło w poniedziałek Biuro NZ ds. narkotyków i przestępczości (UNODC).
(fot. flickr.com/artist in doing nothing)
Mafie operują ogromnym kapitałem (fot. flickr.com/artist in doing nothing)
Czytaj także

Kamorra straciła 400 mln euro
Największy przemyt narkotyków w historii Hongkongu

Podziel się: Share on email Share on facebook Share on wykop Share on twitter Share on naszaklasa More Sharing ServicesWięcej
Najbardziej dochodowymi gałęziami przestępczości są handel narkotykami i podrabianie markowych towarów – twierdzi UNODC, które rozpoczęło kampanię, mającą zwiększyć świadomość rozmiaru i strat, wynikających z przestępczości granicznej.

Corocznie miliony osób cierpią z powodu przestępczości granicznej. Samych tylko ofiar handlu ludźmi jest 2,4 mln – głosi oświadczenie UNODC. Kwota 870 mld dolarów równa się 1,5 proc. światowego produktu brutto, a UNODC przestrzega, że przestępczość graniczna może zdestabilizować całe regiony.

Położenie kresu międzynarodowej przestępczości jest jednym z największych wyzwań, z którymi zmierzyć się musi międzynarodowa społeczność – powiedział w Wiedniu dyrektor generalny UNODC Jurij Fiedotow.

Raport UNODC opiera się na danych o kosztach handlu ludźmi zgromadzonych przez Międzynarodową Organizację Pracy, jak również informacjach o podrabianych towarach zebranych przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). Tego rodzaju zestawienie UNODC sporządziło po raz pierwszy.
To temat główny i jaki obszerny a więc musisz go zawęzić, toć to tylko praca licencjacka, do konkretnych działań towary akcyzowe,podróbki ,ludzie ,CITES itd.

Back
Do góry