Sławomir Siwy - celnik niezłomny i wyklęty

sabu30

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
196
Witam wszystkich na tych forum!.
Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami odnośnie naszej służby i w mojej wypowiedzi połączę kilka wątków tj. emerytury, hipotetyczna konsolidacja sc i as, itp. Czytam to forum od początku istnienia odkąd pracuję w S.C. tj. od ładnych paru latt... Otóż po pierwsze:
1. Tytuł mojego tematu może dla niektórych wydawać się kontrowersyjny, ale moje porównanie Sławka S. do żołnierza wyklętego z czasów PRL nie jest na wyrost. Otóż pamiętajcie ci tj. kromaks i inni, którzy piszecie, że Sławek i nasz zz celnicy pl. nic robi (lub za mało robi) to wam przypomnę. To Sławek był m.in. ojcem duchowym naszego strajku w 2008 r., to Sławek jako jedyny szef ZZ mocno przeciwstawił się wartościowaniu fundowanym nam przez MF, to Sławek i cały zarząd Celników.pl (ale Sławek jest wodzem) jest twórcą wniosku do TK w sprawie emerytur, to Sławek namawia skutecznie posłów różnych partii dla naszych racji, itp. Mógłbym tu wymieniać jego zasługi tu długo... I co jak żołnierz wyklęty zapłacił za to cenę tj. karierą zawodową , właściwie jej brakiem, wyrzuceniem ze służby przez poprzedniego SSC, teraz ponownie został przywrócony co mu się należy. I to za co? Za to, że walczy w naszym imieniu o przyszłość SC jako formacji mundurowej?.
A co robili inni przewodniczący ZZ przez te wszystkie lata? Tacy jak Pani Smolińska, Pan Staniszewski i jemu podobni. To ja wam powiem: oprócz napisania kilkudziesięciu pism, nie zrobili NIC!! Ale oczywiście byli często awansowani przez poprzednich SSC, dostawali medale za zasługi dla SSC. Jak Judasze. To nie są przesadne słowa, spójrzcie na ich stopnie i stanowiska i porównajcie do Sławka S. Ludzie wypisujcie się z pseudozwiązków i zapisujcie do ZZ.Celnicy.pl. Szkoda waszych składek na Federację i inne tego typu "organizacje kanapowe".

2. Często czytam na tym forum jak wzajemnie się "obrzucacie błotem" w stylu kto robi ważniejszą robotę RDŚ, czy może Dozór, a może WZP i granica.I kto bardziej zasługuje na emki mundurowe. Władzy o to chodzi abyśmy byli skłóceni wewnętrznie nie rozumiecie tego, w ten sposób łatwiej nami manipulować. Skończcie z tymi obelgami tele-echo i inni. Wszyscy jesteśmy f-szami i ci z Ref. Ogólnych i ci z granicy są potrzebni i powinni dostać emki. A wiecie dlaczego?

3. To po trzecie pamiętacie wartościowanie? Otóż było tak, że "góra" wcześniej wiedziała jak będą m. więcej zwartościowane komórki, i za "5 dwunasta" poprzerzucali "swoich" z Ref. Ogólnych do RDŚ i RKP, aby mieli stanowiska eksperckie. Wiecie jak będzie z emkami mundurowymi dla was i zwracam się tu do f-szy WZP i z OC granicznych. Otóż przed wejściem KAS-u w grudniu zostaniecie "dla dobra służby" przez NUC-ów i DIC-ów przeniesieni np. do referatów ogólnych itp. w Urzędach wewnętrznych w ramach jednej Izby i obejdziecie się smakiem z emkami. A "znajomki" zostaną nagle zasłużonymi f-szami WZP i OC granicznych zasługujących na emki i je dostaną. Obym się mylił... ale tak było z wartościowaniem i historia lubi się powtarzać.

Sorki za mój długi wywód, ale są to przemyślenia z paru lat czytania tego forum i kilkunastu pracy w cle.
Pozdrawiam.

Aha i co ważne po piąte.
5. Ostatnio nasi DIC-owie pojechali do Warszawy na spotkanie z SSC. w sprawie KAS-u, gdzie wcześniej było zapowiedziane przez Min. Szałamachę, że po wejściu KAS-u zostanie nas 6 do 7 tys. f-szy czyli mniej niż połowa celników, a reszta zostanie "rozebrana z mundurów" i pognana na stanowiska cywilne.
Otóż wyobrażacie sobie komendantów wojewódzkich Policji, WP, SG lub jakiejkolwiek Służby mundurowej w tym kraju, którzy by się zgodzili, aby połowa ze 100 tys. policjantów od przyszłego roku zdjęła mundury i zostali pracownikami cywilnymi lub też w ogóle nie otrzymali propozycji zatrudnienia z tzw. opcją zerową i ci komendanci nie pisnęli na takim spotkaniu słowem???
I chcecie aby nas szanowali w mediach? Aby mówiąc o wyniku SC. pokazywali obrazki f-szy SG., aby mówili o naszej wpadce w Szczecinie z odczynnikiem do tworzenia m.in. "tabletki gwałtu", a w tym samym czasie celnicy na wsch. granicy zajęli 1,5 tony przemycanego bursztynu i media ogólnopolskie nie pisnęły o tym słowa?. Dziwicie się, że na forum SG nazywają nas "listonoszami" ? Otóż jak nasi najwyżsi oficerowie o nasza SC nie walczą, łącznie z SSC i chcą nas rozmontować to jak nas inni mają szanować łącznie ze społeczeństwem, mediami, MF, itp.
Powiem wam nie będą nas szanować.
Pozdrawiam

Aha i jeśli chcecie ze mną dyskutować na tym forum na temat mojego wpisu to zapraszam do rzetelnej dyskusji bez obelg...
Tak jak Sławek Siwy zasłużył na nasz największy szacunek JAKO JEDEN z nielicznych, który walczy do upadłego o przyszłość naszej Służby Celnej. Robi "chłopina" co może. Tak naszej Służby Celnej, bo wszyscy powinniśmy walczyć aby nas było dalej ponad 14 tys. mundurowych. Niezależnie od poglądów. Pamiętajcie, że w szczytowym okresie Solidarności było członków ponad 10 mln... A nas w ZZ Celnicy jest tylko ponad 3 tys. członków na 14,5 tys. celników a co zresztą? Czego się boicie. Ludzie w czasach komuny ryzykowali życiem... dla wolności tego kraju. A wy czym ryzykujecie, i zwracam się do kadry kierowniczej, że nie dostaniecie kolejnej "gwiazdki" czyli 50 zł brutto podwyżki?. Dlatego nie chcecie walczyć o jedność SC jako formacji mundurowej i siedzicie cicho? Przecież to jest żałosne.. bierzcie przykład ze Sławka Siwego, powstańców Powstania Warszawskiego i żolnierzy wyklętych z AK w czasach PRL-u oni ryzykowali życiem abyśmy żyli dzisiaj w wolnej Polsce i by było takie nieocenzurowane forum jak to...

sabu30 - piękne i trafne podsumowanie całej dyskusji w ielu wątkach przez ostatnie kilkanaście tygodni

szacun

@sabu30
każdy, kto ma ochotę na śledzenie moich postów wie, że na prawicową agitkę na tym forum, i na przywoływanie żołnierzy wyklętych (którzy tracili życie w katowniach bezpieki) mam lekką alergię. Z prostej przyczyny, ich bohaterstwo ma się nijak do naszej sytuacji. Aż by się chciało rzec 'no bez przesady'... Ale czytając Twoją 3 postową wypowiedź zgadzam się z Tobą. Pięknie podsumowałeś działalność związków federacyjnych i zrzeszonych i uj wie jakich... w odniesieniu do działalności Przewodniczącego CELNICY PL. CORINTIA nie gryzie, można sobie posprawdzać stopnie i stanowiska pozostałych funkcyjnych związkowych w odniesieniu do stopnia Pana Siwego. Ja bym jeszcze do Twojej wyliczanki dodała sławetną 'gruszę' :D Pisma procesowe i wnioski naszą kadrę parzyły, a na końcu każdy z nich łapska wyciągnął... A wyrok TK w tej sprawie zawdzięczamy związkowi CELNICY PL i zdeterminowanym funkcjonariuszom, którzy w erze wszechpanowania generała JK nie bali się pójść do sądu...

@sabu30
każdy, kto ma ochotę na śledzenie moich postów wie, że na prawicową agitkę na tym forum, i na przywoływanie żołnierzy wyklętych (którzy tracili życie w katowniach bezpieki) mam lekką alergię. Z prostej przyczyny, ich bohaterstwo ma się nijak do naszej sytuacji. Aż by się chciało rzec 'no bez przesady'... Ale czytając Twoją 3 postową wypowiedź zgadzam się z Tobą. Pięknie podsumowałeś działalność związków federacyjnych i zrzeszonych i uj wie jakich... w odniesieniu do działalności Przewodniczącego CELNICY PL. CORINTIA nie gryzie, można sobie posprawdzać stopnie i stanowiska pozostałych funkcyjnych związkowych w odniesieniu do stopnia Pana Siwego. Ja bym jeszcze do Twojej wyliczanki dodała sławetną 'gruszę' :D Pisma procesowe i wnioski naszą kadrę parzyły, a na końcu każdy z nich łapska wyciągnął... A wyrok TK w tej sprawie zawdzięczamy związkowi CELNICY PL i zdeterminowanym funkcjonariuszom, którzy w erze wszechpanowania generała JK nie bali się pójść do sądu...

to margines moralny. bezczelny, szukający nowego pana. który będzie dobrze płacił.

wypłacenie gruszy 2010 r. zawdzięczamy zz celnicy pl. generał i cały ten estabilishment trybunalski, po swoim kuriozalnym orzeczeniu, po prostu się przestraszył skargi do etpcz. do złożenia której już było bardzo blisko.

@sabu30

Do Magdy 666.
Moje porównanie Sławka Siwego do żołnierza wyklętego jest na pewno dla części z was kontrowersyjne, ale nie mam ciągot prawicowych ani lewicowych jestem apolityczny (jak na celnika przystało), chodziło mi tu o to aby wam uświadomić jak wiele ten człowiek zrobił dla SC i jak przez działalność związkową naraził się rządzącym SC. W przeciwieństwie do innych przew. związków działających w SC.
Taki Pan J. Kraj, Staniszewski, Pani B. Smolińska oprócz napisania kilkudziesięciu listów nie zrobili tak naprawdę NIC. Byli w komisjach ds. wartościowania, które nikomu nie zmieniły stanowisk. A odwołań było do komisji centralnej ponad 1000. To po co ta komisja odwoławcza była???
Ludzie wypisujcie się z tych kanapowych zz i zapisujcie się do naszego ZZ.Celnicy.pl
W swojej wcześniejszej wypowiedzi użyłem wielu skrótów myślowych, ale dzięki za podp. gruszę 2010 Sławek, też nam załatwił.
Dzisiaj ogłoszone podwyżki dla najmniej zarabiających, to też dzięki Sławkowi.
Pozdrawiam.

Do Magdy 666.
Moje porównanie Sławka Siwego do żołnierza wyklętego jest na pewno dla części z was kontrowersyjne, ale nie mam ciągot prawicowych ani lewicowych jestem apolityczny (jak na celnika przystało), chodziło mi tu o to aby wam uświadomić jak wiele ten człowiek zrobił dla SC i jak przez działalność związkową naraził się rządzącym SC. W przeciwieństwie do innych przew. związków działających w SC.
Taki Pan J. Kraj, Staniszewski, Pani B. Smolińska oprócz napisania kilkudziesięciu listów nie zrobili tak naprawdę NIC. Byli w komisjach ds. wartościowania, które nikomu nie zmieniły stanowisk. A odwołań było do komisji centralnej ponad 1000. To po co ta komisja odwoławcza była???
Ludzie wypisujcie się z tych kanapowych zz i zapisujcie się do naszego ZZ.Celnicy.pl
W swojej wcześniejszej wypowiedzi użyłem wielu skrótów myślowych, ale dzięki za podp. gruszę 2010 Sławek, też nam załatwił.
Dzisiaj ogłoszone podwyżki dla najmniej zarabiających, to też dzięki Sławkowi.
Pozdrawiam.

Nie chciałam z Tobą polemizować politycznie, natomiast pochyliłam głowę przed argumentacją i analizą 'dokonań' pozostałych związków.
W odpowiedzi skierowanej do mnie nawołujesz do zasilenia CELNICY PL. Qrcze, ja nie wiem czy Ci którzy są adresatami Twojego apelu tutaj w ogóle się pojawiają... Takie boże krówki czekające na mannę z nieba, którą ktoś bliżej nieokreślony im załatwi...

doraj i reszta szczujni, czekam!

wróćmy do tematu. sprawa kariery kolegi wymienionego w niniejszym wątku to ewidentny przykład negatywnej selekcji, obowiązującej w postkomunistycznej formacji celnej. pewnie zaraz odezwie się chór oburzonych. no jak można, przecież kapelani, msze święte, pokropki etc. .... . ja jednak pozostanę przy swoim.

ilu jeszcze takich funkcjonariuszy, bezinteresownie kierujących się interesem społecznym, zostało wyautowanych w białych rękawiczkach, w imię wsiowej poprawności?

dla trolli bezinteresownie podrzucę przykład św. pamięci Michała Falzmana.

800px-Micha%C5%82_Falzmann_gr%C3%B3b.JPG

Back
Do góry