Sład celny - prosze o pomoc

pocoto1

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam serdecznie,
Mam kilka pytan co do otwarcia skladu celnego.
Prosze o pomoc w kilku kwestiach.

1. Z jakim rozporzadzeniem powinnam sie zapoznacc?
2. Czy firm prywatna moze otworzyc sklad publiczny ? Czy mozliwe jest tylko otwarcie prywatnego ?
3. Jakie sa restrykcje co do budynku, w ktorym ma byc sklad celny ?
Mam dosc duzy magazyn. Mozliwe jest podzielenie go na pol siatka i w jednej czesci bylby sklad celny a w drugiej beda magazynowane moje towary ?

Jestem zielona w tej sprawie. Bardzo prosilabym o Panstwa pomoc :)

Wniosek znajdziesz pod tym linkiem http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=565&wysw=2 i instrukcje jego wypełnienia. Generalnie to o składzie celnym masz tylko we Wspólnotowym Kodeksie Celnym i rozporzadzeniu wykonawczym do niego w części dot. procedur gospodarczych. Pozwolenia wydają naczelnicy urzedów własciwi ze wzgledu na lokalizację składu. Nie ma znaczenia kto otwiera skład celny (musi mieć siedzibę w UE) - w publicznym możesz prowadzić działalność usługową składowania dla innych korzystających z procedury; z prywatnego korzysta tylko posiadacz pozwolenia. Urzad Celny przeprowadza oględziny miejsca pod kątem sprawowania dozoru i kontroli celnej, zabezpieczenia miejsca przed kradzieżą etc. Ocenia na miejscu, w kwstii warunków sporo zalezy od specyfiki towarów. Powodzenia!

Back
Do góry