SCS do MSWiA?

Piotr SCS

Użytkownik
Punkty reakcji
70
Jestem ciekaw Waszego zdania na temat włączenia SCS do MSWiA.
Patrząc na to co się teraz dzieje to dobry moment na taką dyskusję. Mam na myśli podejście MSWiA do podległych im służb, do traktowania z godnością i szacunkiem swoich funkcjonariuszy, wypłaty obiecanych podwyżek i nie robienie sobie z nich jaj, pokazywanie ich pracy społeczeństwu. Nasze MF ma do nas podejście dokładnie odwrotne, jakby nas nie było.
Wiem, że jest to pomysł w stylu lot człowieka na Marsa - obecnie nierealny ale w przyszłości możliwy.
Byłaby to jedyna szansa na wyrwanie SCS z KAS / MF i przestanie traktowania nas jako parasłużby. W tej formacji nigdy nie będziemy mieli siły przebicia, bo zawsze pracowników US będzie 5 razy więcej, zawsze będą ciągnąc nas za sobą - obecnie na dno w kwestii podwyżek.
Pomysł przeniesienia SCS do MSWiA jest niestety tak realny jak życzenie aby MF godnie traktowało podległą sobie Służbę.
Życzę zdrowia!

Ja jestem ciekaw szczególnie odpowiedzi na te pytania osób "ucywilnionych",
które z różnych powodów nie mają szans na powrót do służby ...

Zacznij trochę czytać. Tak to w tej chwili funkcjonuje w USA!
Może i nie odzywał bym się, ale Twoja wiedza nie uzasadnia tego wykrzyknika na końcu zdania. Zwłaszcza że rozmijasz się całkowicie, drogi przyjacielu.
Jak z resztą inni porównujący nas z USA
Tak na szybko jest przynajmniej 4 jeśli nie więcej agencji w Stanach które zajmują się właściwością rzeczową i kompetencjami KAS-u. Dodatkowo jest podział na stanowe i federalne jurysdykcje (wprowadzamy ogólnokrajową i wojewódzkie :)?) Dodatkowo ich zakresy przenikają się.
Dlatego może nie idźmy w tą stronę.

USA to jedna strefa celna, podobnie jak UE. Czyli gdyby powstała jedna formacja dla całej UE, która zajmowałaby się ochroną granic i cłem, to takie połączenie miałoby sens. W praktyce jednak SCS we względnie niedużym stopniu zajmuje się cłem, a w dużym podatkami i innymi sprawami nie granicznymi.

USA to jedna strefa celna, podobnie jak UE. Czyli gdyby powstała jedna formacja dla całej UE, która zajmowałaby się ochroną granic i cłem, to takie połączenie miałoby sens. W praktyce jednak SCS we względnie niedużym stopniu zajmuje się cłem, a w dużym podatkami i innymi sprawami nie granicznymi.
ale głównie dla tego że do SC przytulono UKS a całość rozwodniono w rozcieńczalniku US.

Jestem ciekaw Waszego zdania na temat włączenia SCS do MSWiA.
Patrząc na to co się teraz dzieje to dobry moment na taką dyskusję. Mam na myśli podejście MSWiA do podległych im służb, do traktowania z godnością i szacunkiem swoich funkcjonariuszy, wypłaty obiecanych podwyżek i nie robienie sobie z nich jaj, pokazywanie ich pracy społeczeństwu. Nasze MF ma do nas podejście dokładnie odwrotne, jakby nas nie było.
Wiem, że jest to pomysł w stylu lot człowieka na Marsa - obecnie nierealny ale w przyszłości możliwy.
Byłaby to jedyna szansa na wyrwanie SCS z KAS / MF i przestanie traktowania nas jako parasłużby. W tej formacji nigdy nie będziemy mieli siły przebicia, bo zawsze pracowników US będzie 5 razy więcej, zawsze będą ciągnąc nas za sobą - obecnie na dno w kwestii podwyżek.
Pomysł przeniesienia SCS do MSWiA jest niestety tak realny jak życzenie aby MF godnie traktowało podległą sobie Służbę.
Życzę zdrowia!

Dla mnie Służba Celna powinna zostać wydzielona z kasu i to jak najszybciej ze wszystkimi zadaniami jakie dotyczą jej właściwości tzn z obrotu towarowego z zagranicą. Do spraw skarbowych są urzędy skarbowe a nie Służba Celna. Gdyby Służba Celna została wydzielona i stała się odrębną jednostką jaką zawsze była bez tego garba kas, wtedy byłaby szansa na jakąś normalizacje a w przyszłości może zostałaby wyłączona z tego minfin i włączona w struktury MSW. Przecież kiedyś nie byliśmy pod minfin i też jakoś to wszystko działało.

Może i nie odzywał bym się, ale Twoja wiedza nie uzasadnia tego wykrzyknika na końcu zdania. Zwłaszcza że rozmijasz się całkowicie, drogi przyjacielu.
Jak z resztą inni porównujący nas z USA
Tak na szybko jest przynajmniej 4 jeśli nie więcej agencji w Stanach które zajmują się właściwością rzeczową i kompetencjami KAS-u. Dodatkowo jest podział na stanowe i federalne jurysdykcje (wprowadzamy ogólnokrajową i wojewódzkie :)?) Dodatkowo ich zakresy przenikają się.
Dlatego może nie idźmy w tą stronę.

Czyś Ty @dale nie przeżył ostatnimi czasy jakiejś nagłej traumy?
Kiedyś tego nie robiłeś, ale od pewnego czasu wyraźnie się czepiasz - i to czego - wykrzyknika!

Każdy, przeciętnie wykształcony człek, zdaje sobie sprawę, iż w różnych krajach nie istnieją
identyczne systemy; ba - w różnych stanach, landach, prowincjach, kantonach, emiratach
i innych, zwanych "federacyjnymi" - stanowi to często meritum ich niezależności. PRZYKŁAD
amerykański, pozostaje jedynie najpowszechniej znanym przykładem i nic więcej.

Poza tym, to nie @Grim "ROZMIJA się całkowicie z prawdą" lecz właśnie Ty, gdyż pisze tylko
o PRZYKŁADZIE niezależnych organów CELNO-MILITARNYCH (obronnych), a nie o chorym
tworze pod nazwą KAS (SKARBOWO-CELNO-SKARBOWO-PODATKOWO-SKARBOWYM), gdzie
PODSTAWOWE ZADANIA CELNE są w ABSOLUTNYM ZANIKU!

Czy muszę się pytać, jak obecnie wygląda sprawa ochrony dóbr własności intelektualnej,
warstwy ozonowej, CITES i dobrze sam wiesz czego jeszcze, a na co jest kładziony główny
nacisk w pracy funkcjonariuszy ?! To nie jest ani odrobinę śmieszne - to TRAGEDIA, czym
"góra" każe się zajmować celnikom! Bądź mądry i wyjaśnij wprost osobie z dowolnego kraju
- czym w Polsce, GŁÓWNIE zajmuje się CUSTOMS OFFICER ...

Porównaj proszę zakres zadań KAS-u, a potem policz ile agencji w Stanach ma to w swoim zakresie.
A teraz popatrz na kraje Unii Europejskiej. I ich instytucje - pytanie na spostrzegawczość, w ilu są struktury analogiczne do KAS-u?

Porównaj proszę zakres zadań KAS-u, a potem policz ile agencji w Stanach ma to w swoim zakresie.
A teraz popatrz na kraje Unii Europejskiej. I ich instytucje - pytanie na spostrzegawczość, w ilu są struktury analogiczne do KAS-u?

Błagam @dale, odwal się z tym KAS'em. W d*p*e mam cały KAS !!!
Mowa jest o zadaniach CELNYCH, a nie pi***ego KAS'u ...

W takim przypadku SCS winna być połączona ze Strażą Graniczną. Ale tak chyba nie ma nigdzie na świecie.
Udało się i jestem:)

@cat i @dale moim skromnym zdaniem to połączenie byłoby na pewno lepsze niż połączenie cła ze skarbówką i uważam że jest to możliwe.
Skoro potrafili stworzyć coś takiego poj*****go jak KAS, to to połączenie też jest możliwe. :whistle:

Nie ma już Służby Celnej, nie ma UKSow, natomiast były, są i będą urzędy skarbowe. Pytanie czy i dlaczego SCS musi być z nimi w jednej formacji, zawsze od nich uzależniona.
Rzeczywistość jest taka, że SCS zajmuje się obecnie szeroko rozumianymi sprawami gospodarczymi, w tym zwalczaniem przestępczości ekonomicznej, ten zakres węższy już nie będzie, może się tylko powiększać.
Dlatego możemy funkcjonować samodzielnie, nie musimy się z nikim łączyć. Możliwe byłoby to w ramach MF ale jak widać MSWiA ma zupełnie inne podejście do podległych służb.

Mowa była o sc i scs a nie o kas

Ochłoń i przeczytaj jeszcze raz

@cat i @dale moim skromnym zdaniem to połączenie byłoby na pewno lepsze niż połączenie cła ze skarbówką i uważam że jest to możliwe.
Ja nie widzę przeszkód. Fajny Gość, choć za cholerę nie rozgryzłem nicka (cat - nie mylić z kotem...) :)
Mowa była o sc i scs a nie o kas
Bolo1999, jestem wyluzowany, ale nie bardzo da się tak oderwać, ani obecnie nas od KAS, ani SC i SCS. Podatki i cła w Polsce zawsze były mniej lub bardziej zazębiającymi się elementami, ze wspólnym mianownikiem w postaci obrotu towarowego międzynarodowego. Tutaj nie widzę możliwości zjedzenia ciastka i posiadania ciastka, zwłaszcza że niektórzy chcieli by to ciastko oddać...

ps. nie wiem czy pamiętasz, ale swego czasu, po wielkim wiecu, poszliśmy pod pewne ministerstwo ... dla mnie, był to swego rodzaju symboliczny marsz. Też miałem nadzieję... Pozostało mi wspomnienie płotu, trawnika i ciepłej cisowianki tam pitej...

Ja nie widzę przeszkód. Fajny Gość, choć za cholerę nie rozgryzłem nicka (cat - nie mylić z kotem...) :)

Bolo1999, jestem wyluzowany, ale nie bardzo da się tak oderwać, ani obecnie nas od KAS, ani SC i SCS. Podatki i cła w Polsce zawsze były mniej lub bardziej zazębiającymi się elementami, ze wspólnym mianownikiem w postaci obrotu towarowego międzynarodowego. Tutaj nie widzę możliwości zjedzenia ciastka i posiadania ciastka, zwłaszcza że niektórzy chcieli by to ciastko oddać...

ps. nie wiem czy pamiętasz, ale swego czasu, po wielkim wiecu, poszliśmy pod pewne ministerstwo ... dla mnie, był to swego rodzaju symboliczny marsz. Też miałem nadzieję... Pozostało mi wspomnienie płotu, trawnika i ciepłej cisowianki tam pitej...

Cisowianki nie miałem a przydałaby się bo gardło bolało

Sc, obecnie scs, można wyodrębnić z kas, tak jak było wcześniej

Można połączyć z sg jak cbp w usa

Można połączyć tylko z byłym uks, jak guardia finanza we włoszech

Wszystko można...

Trzeba chcieć i wierzyć

No dobra, tylko całą scs, czy bez np. akcyzy. A wtedy co z przestępstwami z kks? A jak akcyza i kks zostaje, to co z dawnym PC? A jak "PC" to mamy i podatki...
Znajomy ślusarz, na moje pytanie "czy się da zrobić" odpowiadał: "Nie da to się tylko parasola w tyłku otworzyć"... W domyśle, zastanów się po co, czy tego chcesz, bo ja się narobię, Ty zapłacisz, a efekt może być inny niż oczekiwany. Dlatego wiem że można wszystko - tylko to musi mieć sens.

ps. trzeba było gwizdek wziąć, wtedy bolały by Ciebie uszy :)

Ze względu na to, jak MF traktuje swoich funkcjonariuszy i porównanie tego z sytuacją f-szy MSWiA, chciałbym żeby włączyli nas do tego resortu.
Jednak uważam, że ze względu na charakter naszych głównych zadań MF jest właściwym resortem (pomimo tego, że część działań jest czysto "policyjna")
Nie znam żadnych opracować w tym zakresie, ale nie znam w Europie Służby Celnej podległej pod resort policyjny. Nie szukajmy przykładów za oceanem, bo na przykładzie KASu widać, że nie ma co wzorować się egzotycznymi przykładami.
KAS jest jednym wielkim niewypałem. Kierownictwo izb nie rozumie najczęściej zadań f-szy, dlatego najsensowniejszym wg. mnie rozwiązaniem byłoby wyodrębnienie Służby Cenej (czy SC-S), jak oddzielnej formacji i żeby na jej czele stali ludzie, którzy znają specyfikę służby, a nie brani z kapelusza.

Zmienią się rządzący, wróci Jacek K i wydzieli Służbę Celną na tej samej zasadzie jak tworzona była KAS. Odfiltruje z formacji swoich przeciwników nie dając im "propozycji". I tak historia zatoczy koło.

Back
Do góry