Rząd chce ograniczyć odejścia celników ze służby

• Thread starter Thread starter tagan25
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
gniew Boży

kij- marchewka, kij- marchewka, kij- marchewka. prawdziwe oblicze rządu przełomu. złośliwcy już komentują, że w "kubańskim" ekspoze premiera motywem była poprzez przejęzyczenie nie I/r/landia, a I/s/landia.
w naszym przypadku to może celem nie reforma służby tylko wymiana "służby".

Żeby młodzi chcieli się związać na wiele lat ze SC musi iść za tym konkretny program i perspektywy na przyszłość.Puki co młodzi patrzą jak poniewiera się starych zolli i uciekają bo wiedzą ,że ich to samo spotka.Służba bez przyszłości na papierze,a rzeczywistość zupełnie inna.Niech wasza wyobraznia zadziała: celnik-65 lat, celniczka-60 lat na emeryturę,:Djak nie zejdzie na stanowisku pracy.Super wizja dla młodzieży.

to następne mydlenie oczu i mamienie ludzi ciężko pracujących kolorowym szkiełkiem, nie dajcie się nabrać na marchewkę bo za nią jest kij...wiem coś o tym bardzo dobrze.

Żeby młodzi chcieli się związać na wiele lat ze SC musi iść za tym konkretny program i perspektywy na przyszłość.Puki co młodzi patrzą jak poniewiera się starych zolli i uciekają bo wiedzą ,że ich to samo spotka.Służba bez przyszłości na papierze,a rzeczywistość zupełnie inna.Niech wasza wyobraznia zadziała: celnik-65 lat, celniczka-60 lat na emeryturę,:Djak nie zejdzie na stanowisku pracy.Super wizja dla młodzieży.

...patrzą i się cieszą, że konkurencja odpada...i oni zaczną "rządzić"! niestety, ale takie słowa najczęściej padają z ust "młodzieży celnej"...za plecami "starych".:eek:
Niewielu rozumie, że ich kiedyś, może spotkać to samo..! Cóż,to przykre, że wykształceni młodzi ludzie, wygłaszają takie opinie!
Gdzie wiekszość z nich nie szanuje innych,a najbardziej "starych", jest niezdyscyplinowana, leniwa,butna i pyskata.. na dokładkę!
Jeszcze przyjdzie taki czas, że z żalem wspomną starych, jak nie będą mieli żadnego merytorycznego wsparcia...! a praca w cle nie polega tylko na szukaniu fajek w bagażniku i kole zapasowym, to także ciężka, umysłowa praca, która wymaga o nas szerokiej znajomości przepisów i umiejętności wykorzystania ich w praktyce! nic nie jest białe i czarne, istnieją też barwy szarości....! no chyba, że tylko na pracy na pasie im zależy...!bo do kwitów im nie śpieszno i pomruki niezadowolenia słychać, jak muszą iść na tiry!cóż, chyba tylko należałoby im życzyć-powodzenia!:rolleyes:

Starzy szanowali pracę w przeciwieństwie do "młodych gniewnych" iprzepracowali w tym syfie 10 - 15 lat. Młodym z ich nastawieniem daję max 2 lata w tej firmie!

Starzy szanowali pracę w przeciwieństwie do "młodych gniewnych" iprzepracowali w tym syfie 10 - 15 lat. Młodym z ich nastawieniem daję max 2 lata w tej firmie!

Ty zapewne jak byłeś kiedyś młodym miałeś zgoła odmienne nastawienie do pracy w S.C.? Nie wiem jak bardzo ale gratuluję ,że na początku swojej "kariery" wystarczyło Tobie wyobraźni aby dać sobie więcej niż 2 lata? Zdumiewajaca jest ewolucja wlasnej wyobraźni.

Kiedyś napisałem ,że dużo zalezy od właściwego szkolenia, a to spoczywa nie tylko na wykładowcach na kursach zasadniczych ale także na starszych/rych kolegach w O.C, U.C. Ważna jest współpraca pomiędzy wszystkimi f.c. w danej jednostce-zdrowa ,bez szykan i poniżenia, bo to często jest powodem, że młodzi mówią o pracy "syf" i odchodzą. Wiem ,że starsi mogą przekazać młodym te nabyte umiejętności i doświadczenia w zawodzie, które przez nieraz naście lat sami mozolnie zdobywali.To wychodzi potem w dłuższej mierze na dobre wszystkim.

Nie wszystko spoczywa w rękach MF,SSC,Dyrektorów I.C czy nawet Naczelników. Niekiedy więcej można przekazać samemu.

GP

Może ktoś mocniejszy z logiki mnie uzupełni, ponieważ mam problem ze zrozumieniem zależności między przyspieszeniem uzupełniania kadr, a chęcią powstrzymania zwolnień doświadczonych celników. Aby wstrzymać zwolnienia trzeba zwiekszyć motywacje po stronie tych, którzy już są (a o tym cisza). Tu chyba ktoś (??) nastawia na DUŻĄ wymianę.

Tutaj nie chodzi o zatrzymanie kadry ale żeby odpływ był uzupełniany napływem i to skutecznie.
Nikomu nie przeszkadza ze ruch jak w metrze w kadrach będzie- statystycznie na koniec roku wyjdzie że liczba etatów nie zmieniła się...

Cóż,to przykre, że wykształceni młodzi ludzie, wygłaszają takie opinie! Gdzie wiekszość z nich nie szanuje innych,a najbardziej "starych", jest niezdyscyplinowana, leniwa,butna i pyskata.. na dokładkę!

Co do leniwa i pyskata to popieram w 100% z tym, że nie odnoszę tego do całości, tylko określiłbym jako "większość". Trafiają się młodzi, którzy faktycznie chcą się czegoś nauczyć i nie trzeba tłumaczyć łopatologicznie 15 razy jak winni prawidłowo wykonywać rutynowe czynności.

Back
Do góry