rozliczenie delegacji słuzbowych

gasio

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Panie Ministrze!
Może Pan spowoduje wreszcie aby zaczęto jednakowo traktować funkcjonariuszy w poszczególnych Izbach Celnych.
Codzi mianowicie o zwrot kosztów za delegacje służbowe odbyte prywatnym samochodem (co jest w obecnych czasach codziennością )
Rozbieżności w rozliczaniu kosztów za jeden kilometr są olbrzymie i wahają się od 19 groszy za kilometr do 80groszy za kilometr.
Przecież koszt użytkowania samochodóww całej Polsce jest bardzo zbliżony
Dlaczego więc Dyrektorzy Izb (w swoich Decyzjach)traktują różnie celników ?
Mam nadzieję, że Pan coś z tym zrobi bo koszty zwrotu za kilometr w niektórych Izbach są żenujące

Nakazać dyrektorowi wprost nie bardzo mogę, bo to dyrektor jest dysponentem środków finansowych - budżetu IC i on jest pracodawcą, a więc podpisującym stosowne umowy. Choć pewne ujednolicenie przydałoby się.
Ale trzeba by zacząc od początku - to znaczy od uregulowania zasad wykorzystywania delegacji do wyjazdów służbowych. Mam tu na myśli odejście od rozliczania dojazdu do stałego nadzoru w ramach delegacji i płacenia za ten dojazd, bo jest to dojazd do stałego miesca pracy, tak jak inni funkcjonariusze, czy pracownicy dojeżdżają do OC, UC czy IC.
Po drugie w doraźnych nadzorach trzeba by wprowadzić zasadę nie płacenia za dojazd do pierwszego miejsca kontroli bo jest to dojazd do pracy i nie płacenia za powrót z ostatniego miejsca kontroli do domu bo jest to powrót z pracy, płaci się tylko za przejazdy między miejscami kontroli - zgodnie z wyrokami sądow w tej sprawie i tak jak inni funkcjonariusze, czy pracownicy wracają do OC, UC czy IC.
Tak wprowadziłem to w Szczecinie, ale tam za km płacono o ile pamietam ok 70 gr.
jk

czemu przemysl ( 19 groszy za kilometr )
ma być zawsze gorszy w zarbkach, w delegacjach - przecież wszyscy pracujemy w jednej firmie dla jednej Polski. Niech Pan proszę coś z tym zrobi
Mam nadzieję , że Pan się tym zajmie i doprowadzi sprawę dp końca
Pozdrawiam
Gasio

Back
Do góry