Równoważnik pienieżny za brak kwatery

apollo

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Art. 195. - NOWA USTAWA
W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z
2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.36)) w art. 21 w ust. 1 pkt 77 otrzymuje brzmienie:
„77) równoważniki pieniężne za brak kwatery, wypłacone: funkcjonariuszom Policji
i Służby Więziennej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencji Wywiadu,
Straży Granicznej, Służby Celnej, Biura Ochrony Rządu oraz strażakom
Państwowej Straży Pożarnej – do wysokości nieprzekraczającej kwoty 2 280
zł,”.

CZY TEN DODATEK PRZYSLUGUJE NAM w związku z niemożnością przydzielenia kwater stałych (w przypadku jeżeli nie posiadają lokali mieszkalnych)? CZY KTOS ZNA ODPOWIEDZ?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Art. 157.1. Funkcjonariuszowi przysługuje równoważnik z tytułu dojazdu do miejsca pełnienia służby, jeżeli on sam lub jego małżonek nie zamieszkują lub nie posiadają lokalu mieszkalnego w miejscu pełnienia służby lub miejscowości pobliskiej.
2. Równoważnik nie przysługuje:
1) funkcjonariuszom pełniącym służbę w komórkach organizacyjnych w urzędzie obsługującym ministra;
2) funkcjonariuszom, którzy otrzymują równoważnik pienieżny, o którym mowa w art. 93 ust. 1;
3) jeżeli dojazd do miejsca pełnienia służby jest możliwy środkami komunikacji publicznej i nie jest znacznie utrudniony.

art.92. 3. Dojazd uznany będzie za znacznie utrudniony, jeżeli czas dojazdu publicznymi środkami transportu zbiorowego, przewidziany w rozkładzie jazdy od stacji (przystanku) zlokalizowanej najbliżej miejsca zamieszkania do stacji (przystanku) zlokalizowanej najbliżej miejsca pełnienia służby łącznie z przesiadkami, przekracza w obie strony 2 godziny.

http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bi..._z_tytulu_dojazdu_funkcjonariuszy_celnych.pdf

jeżeli więc jest komunikacja publiczna i dojazd trwa krócej niż dwie godziny w obie strony, to nic się nie dostanie.
Nie ma komunikacji publicznej przeważnie przy przejściach granicznych.

Ostatnia edycja:
???

To może ja przedstawię swój przypadek :)

Pracowałem sobie w naszej w firmie jako cywil w miejscu zamieszkania. W pewnym momencie zachciało mi się zdobyć doświadczenie w innej komórce izby i na własną prośbę przeniosłem się w tej samej izbie do innego miejsca, oddalonego o ok. 90 km od miejsca zamieszkania. Czas dojazdu do pracy wynosi ok. 1,5 h.

Na moje pytanie o jakiekolwiek dodatkowe pieniążki otrzymałem odpowiedź, że nie należą mi się, ponieważ sam chciałem się przenieść.

Jak to z tym jest? Czyżby usłyszał prawdę?

Korzystając z okazji jeden ze współpracowników ma ok. 80 km do miejsca pracy z miejsca zamieszkania. Z tego co słyszałem od niego, to podobno otrzymał odpowiedź, że też mu się nic nie należy, ponieważ sam chciał się przyjąć do pracy w tej lokalizacji. Tak samo jak ja jest cywilem.

Czyżby cywilom nic się nie należało, czy też może też walą w ciula z nami?

Pozdrawiam.

Albo mam niaaktualne wersje podpsanej ustawy, bo nie mam takiej treści art. 92,3. Poza tym art. 93,2 odnosi się do przeniesienia f.c. do innej miejscowości, a nie do zwrotu za dojzd w przypodku braku mieszkania w miejscu służby

Ani w art. 157 ani w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 157,3 nie ma mowy o czasie dojazdu, jest jedynie odwołanie do definicji miejsowości pobliskiej czyli ponad 30km

art. 92 definiuje czym jest dojazd znacznie utrudniony (nie ważne, że dotyczy przeniesienia do innej miejscowości).
Określenie to pojawia się ponownie w art. 157 i nigdzie już nie musi byc dookreślany czas dojazdu.

ws ryczałtów za dojazdy najważniejsze są wyłączenia, tj. 157.2, reszcie równoważnik będzie przysługiwał :)

teraz sprawdzajcie, czy granice administracyjne miejscowości w której mieszkacie są oddalone o ponad 30 km najkrótsza drogą od granic administarcyjnych miejscowości w której wykonujecie czynności (zobaczycie jak duże są te miejscowości: gdy chodzi o granice:))
i jeżeli nie podchodzicie pod:
3) jeżeli dojazd do miejsca pełnienia służby jest możliwy środkami komunikacji publicznej i nie jest znacznie utrudniony.

to macie duże szanse:)

wiem, wiem, sam nie rozumiem pewnych zapisów rozporządzenia wykonawczego, które po pierwszym odczytaniu mogą dawać nadzieję, ale 157.2.3 jest wg mnie bezlitosny.

oczywiście mogę się mylić, ale tak te zapisy zrozumiałem.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry